The effect of glucocorticoid-treated microglia on SH-SY5Y cells: An in vitro model for a potential relationship between chronic stress and neurodegeneration
Glukokortikoid uygulanan mikrogliaların SH-SY5Y hücreleri üzerindeki etkisi: Kronik stres ile nörodejenerasyon arasındaki olası bir ilişki için bir in vitro model
  1. Tez No: 1005564
  2. Yazar: BUKET AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZANSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER BEYZA OZANSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Biology, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glükokortikoidler, Mikro RNA, Mikroglia, Nörodejeneratif hastalıklar, Nöroinflamasyon, Glucocorticoids, Micro RNA, Microglia, Neurodegenerative diseases, Neuroinflamation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Akut stres ve bu stresin ortaya çıkardığı fizyolojik yanıtlar, birçok canlı türünde hayatta kalmayı destekleyen temel bir adaptif mekanizmadır. Bununla birlikte, stres maruziyeti uzadığında bu stres yanıtlar zararlı hâle gelebilir ve sonucunda kronik strese dönüşebilmektedir. İnsanlarda stres yanıtlarının düzenlenmesinden sorumlu başlıca nöroendokrin yolak, çeşitli beyin bölgeleri ve sistemleri ile birlikte çalışan ve homeostazı korumak için negatif geri bildirim döngüleriyle hassas bir şekilde kontrol edilen hipotalamus–hipofiz–adrenal (HPA) aksıdır. HPA aksının aktivasyonunun süreklilik kazanması durumunda homeostaz bozulmakta; kortizol düzeylerinde artış meydana gelmekte ve bu artış nöroinflamasyonu teşvik ederek nörodejeneratif süreçlere katkıda bulunmaktadır. Nöroenflamasyon; fiziksel yaralanmalar, patojenler ve sürekli stres sinyalleri gibi etkenlerle tetiklenen ve merkezi sinir sisteminde beyin ile omurilikteki nöral homeostazı bozan bir süreçtir. Bu bozulma; nöron kaybına, nöronal fonksiyonların zarar görmesine ve sinir ağlarının zayıflamasına yol açarak nörodejenerasyonun ve ilişkili bozuklukların gelişimini kolaylaştırabilmektedir. Merkezi sinir sisteminin yerleşik immün hücreleri, bu süreçte temel bir rol oynayan bir glial hücre alt tipi olan mikroglialardır. Mikroglia, mikroçevresel sinyalleri hızla algılamakta ve kronik stres koşulları altında homeostatik, anti-enflamatuvar bir durumdan aktif, pro-enflamatuvar bir duruma geçerek fonksiyonel ve fenotipik plastisite sergileyebilmekte; enflamatuvar yanıtları başlatan ve güçlendiren sitokinleri salgılayabilmektedir. Mikroglianın salgıladığı mediyatörler, özellikle mikroRNA'lar ve pro-inflamatuar sitokinler, mikroglial fenotip polarizasyonunun önemli düzenleyicileridir ve nöronal fizyolojiyi etkileyebilmektedirler. Bu faktörler, SH-SY5Y hücreleri üzerinde anlamlı etkiler oluşturarak hücresel stres yanıtlarını modüle edebildikleri ve potansiyel olarak nörodejeneratif mekanizmalara katkıda bulunabildikleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Acute stress and its associated physiological responses constitute an essential adaptive mechanism that supports survival across species. However, when stress exposure becomes prolonged, these responses may shift from beneficial to harmful, giving rise to chronic stress. The primary neuroendocrine pathway governing stress regulation in humans is the hypothalamic–pituitary–adrenal (HPA) axis, which operates in coordination with multiple brain regions and systems and is regulated by negative feedback mechanisms where elevated glucocorticoid secretion leads to supress further release of hormones to maintain homeoastais. Homeostasis is disrupted when activation of the HPA axis becomes sustained which in turn promote neuroinflammation and contribute to neurodegenerative processes. Neuroinflammation, triggered by factors such as physical injury, pathogens, and persistent stress signals, disrupts neural homeostasis within the central nervous system (CNS), encompassing the brain and spinal cord. This disturbance can lead to neuronal loss, impaired neuronal function, and deterioration of neural networks, collectively facilitating neurodegeneration and related disorders. The 'resident immune cells' of the CNS are microglia, a glial cell subtype, rapidly sense microenvironmental cues and, under chronic stress conditions, can exhibit functional and phenotypical plasticity with the ability by shifting from a homeostatic, anti-inflammatory state toward an activated, pro-inflammatory state, releasing cytokines that initiate and amplify inflammatory responses. Microglia-derived mediators, including microRNAs and pro-inflammatory cytokines, are key regulators of microglial phenotype polarization and can modulate neuronal physiology. These factors may exert significant effects on SH-SY5Y cells, influencing cellular stress responses and potentially contributing to neurodegenerative mechanisms.