Kinetik sanatta hareket, zaman ve mekanın süreçsel etkileşimli inşası
Processual interactive construction of movement, time and space in kinetic art
  1. Tez No: 1005589
  2. Yazar: MEHTAP ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZÜM HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kinetik Sanat, Sanatta Hareket, Zaman ve Mekan, İzleyici Algısı, Teknoloji, Kinetic Art, Movement in Art, Time and Space, Audience Perception, Technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
Özet
Sanat, insanoğlunun var oluşundan bu yana dünya üzerinde çeşitli şekillerde evrim geçirmiştir. 19. yüzyılın getirdiği yenilikler ve hızla gelişim gösteren teknolojinin etkisiyle kendisini yeniden güncellemiştir. Bu çerçevede çağımızın getirdiği teknolojik olanaklar göz önünde bulundurulduğunda; sanatın ve sanat eserinin değişen anlamı, sanatın evrimi açısından önemli bir konumdadır. Bu tez çalışmasında, söz konusu değişim; kinetik sanatta hareket, zaman ve mekan algısı ile izleyici etkisi üzerinden bir bağ kurarak gözlemlenmiştir. Sanatta yaşanan bu evrime, çeşitli sanatçıların eserleri incelenerek dönemin önemli felsefecileri ve sanat eleştirmenlerinin düşünceleri rehberliğinde bir anlatı sunulmuştur. Bu çalışmada, kinetik sanat özelinde; geleneksel sanat anlayışının evrimine ve bu evrimin dönüşen etkileşimli sürecine yakından bakarak katkı sunmak hedeflenmiştir. Aynı zamanda sanatta oluşan bu değişime; yerli ve yabancı sanatçıların eserleri üzerinden bir karşılaştırma yapılması sonucunda ulaşılan etki yansıtılmıştır. Kinetik sanat, hareketin sanat eseri üzerinde yarattığı etkiyi, izleyici algısı ile birleştirmiştir. Bu birleşim doğrultusunda çeşitli değişimler gösteren sanatın anlamına dikkat çekmiştir. Böylelikle kinetik sanat, izleyiciyi pasif bir gözlemci olmaktan çıkararak onu sanat nesnesinin ayrılmaz bir parçası haline getirmiştir. Sanatta yaşanan bu yeni biçim anlayışı, hareket ve izleyicinin konumu ile sanatın anlamını yeniden dönüştürmüştür. Böylece sanat nesnesi, sabit olan tek bir anlamdan çıkarak izleyicinin mekansal ve zamansal katılımıyla sürekli değişim gösteren çok katmanlı bir deneyime olanak sağlamıştır. Bu sayede kinetik sanat özelinde bir araya gelen sanat nesnesi ve izleyici arasındaki bağın dönüştüğü ve sanat nesnesinin ortamın kendisiyle bütünleştiği gözlemlenmiştir. Buradan hareketle teknolojinin etkisi altında üretilen sanat eserlerinin, içinde bulunulan dijital çağa büyük bir hızla uyumlanarak dönüşüm göstereceği ve gelecekteki sanatçıların bakış açılarını genişleteceği gibi sanatın bu yöndeki anlamının sınırlarını da bir hayli zorlayacağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Art has evolved in various ways across the world since the dawn of humanity. It has been revitalized by the innovations of the 19th century and the rapidly developing technology. In this context, considering the technological possibilities of our age, the changing meaning of art and the work of art is crucial to its evolution. This thesis observes this transformation by connecting movement, time, and space perception in kinetic art with the impact of the viewer. This evolution in art is presented as a narrative, guided by the ideas of prominent philosophers and art critics of the period, through the examination of the works of various artists. This study aims to contribute to the evolution of traditional artistic understanding and its evolving interactive process, particularly in the context of kinetic art. The impact of this transformation in art is also reflected through a comparison of works by local and international artists. Kinetic art combines the impact of movement on the artwork with the viewer's perception. This integration draws attention to the meaning of art, which has undergone various transformations. Thus, kinetic art transforms the viewer from a passive observer to an integral part of the art object. This new understanding of form within art, through movement and the viewer's position, has re-transformed the meaning of art. Thus, the art object has evolved from a single, fixed meaning to a multi-layered experience that constantly evolves through the viewer's spatial and temporal engagement. In this way, it has been observed that the bond between the art object and the viewer, brought together in kinetic art, is transformed, and the art object becomes integrated with the medium itself. Based on this, it is predicted that artworks produced under the influence of technology will rapidly adapt to the current digital age, and transform themselves, expanding the perspectives of future artists and significantly challenging the very meaning of art in this regard.