Modern heykel sanatında devinim
Mobility in the art of modern sculpture
- Tez No: 328711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mobil, Stabil, Kinetik, Teknoloji, Mobile, Stable, Kinetic, Technology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
``Modern Heykel sanatında Devinim'' adlı, tez çalışmam, geçmişten günümüze durağan hareketin, değişen zaman ve teknoloji içerisinde, gerçek sibernetik ve kinetik harekete nasıl dönüşmüş olduğunu, tarihsel süreç içerisindeki sanatçıların çalışmalarında karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.Birinci bölümde insanın yerleşik hayata geçişinden itibaren, ilk heykel örneklerinden alınmış heykelin gelişim süreçleri göz önünde bulundurularak günümüz modern heykelleriyle örneklendirilmiştir. Bu dönemde heykellerde hareket tanımı durağandır. Bu araştırma, iki ana başlık altında anlatılabilir. Birincisi, eserin hareket ve enerjiyi kendi formlarında almasıyla ortaya çıkan heykeller, ikincisi, enerjisi mekanik olarak programlanmış hareketler üreten ve düzenli bir enerjiye ihtiyaç duyan hareketli heykellerdir. Birincisine; `Myron' Disk Atan Atlet heykeli örnek gösterilebilir. Buradaki Mekanik Hareketli heykeller ilk olarak karşımıza modernizm süreci içinde çıkar. Bunlara Otomatlar en önemli örneklerdir.Çalışmamızın İkinci bölümde hareketin tanımı, teknolojinin heykele yansımaları kinetik heykel sanatçıları, örneklerle ele alınarak verilmiştir. Kinetik heykelin, heykel üzerindeki etkisi Sanayi Devriminin başlamasıyla oluşan ve toplumlardaki sosyolojik yapı değişimleriyle ortaya çıkan yeni modern toplumla modern sanat başlamasını tetiklemiş, teknolojik sonucu ortaya çıkan kalkınma reformları ve yapılan ataklar sanata yansımış, hareketli heykel de bu gelişmelerden payına düşeni almıştır. Sanayi Devrimin hareketli heykel üzerindeki başka bir etkisi de, malzemeye ulaşım kolaylılığı, işlenebilirlik, farklı materyaller ve teknolojik etkenler ve modern devinim çağdaş heykele yön vermiştir. 20. yy başından itibaren çağdaş heykelde kullanılan teknolojik materyaller vücut bulmaya başlamış, gerçek hareket edebilen heykel dünyasına girmiştir. Çağdaş teknolojik Heykel ve mobil (hareketli), stabil (durağan),ve kinetik heykellerin yapılmasına başlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the art of modern sculpture, the study named ?Motion? dealt comparatively with how the inactive movement turned into genuine cybernetic and kinetic in the works of artists within the historical process through the changing time and technology from past to present.In the first part, from man?s adoption of a sedentary life, developmental processes of sculpture taken from the early examples of sculpture were exemplified with those of the present. The definition of motion in the sculptures was inactive during the period. The research can be presented under two titles. The first is the sculptures appearing taking the movement and energy of the work within its form and the second is the active sculptures which produce movements whose energy is mechanically programmed and need regular energy. Athlete sculpture throwing Myron Disc can be given as an example to the first. The Mechanical Active sculptures first appeared in the modernism period. Automats are among the most important examples to them. Natural movements are also seen in the compositions forming the Egypt and Ancient Greece figure.In the second part of the study, definition of the motion, reflections of technology on sculpture and artists of kinetic sculpture were given with examples. Kinetic sculpture triggered the launch of modern art with modern society whose impact on sculpture began with the emergence of Industrial Revolution; developmental reforms and steps taken following the advent of technology were reflected to the art; active sculptures took its share of these developments. Another impact of the Industrial Revolution on the active sculpture is easy access to the material, treatability, different materials, technological factors and modern motion, which led to contemporary sculpture. From the early 20th century, technological materials used in the contemporary sculpture began to appear and entered into the real mobile world of sculpture. Carving of contemporary technologic, mobile, stabile and kinetic sculptures was carried out.