1980-2000 arası Türk şiirinde mekân
Space in Turkish poetry between 1980-2000
- Tez No: 1005633
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ DAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 1980 sonrası, Kentsel mekan, Kurgusal mekan, Modernist mekan, Negatif mekan, Türk siyasi tarihi, Türk şiiri, İç mekan, After 1980, Urban space, Fictional place, Modernist space, Negative space, Turkish political history, Turkish poem, Interior space
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1980 ile 2000 yılları arasındaki Türk şiirinde mekânın kurgulanış biçimlerini ve bu süreçte geçirdiği değişimi incelemektedir. 12 Eylül 1980 askerî darbesinin ardından değişen toplum yapısı ve siyasi ortam, şiiri kamusal alanlardan ferdin iç dünyasına çekmiş; bu durum mekânın algılanışını da farklılaştırmıştır. Araştırma kapsamında; evin bir yuvadan kopup yabancılaşma merkezine dönüşmesi, modern şehrin bireyi kuşatan bir tüketim labirenti olarak inşası ve taşranın özlem ile sert gerçeklik arasındaki konumu irdelenmiştir. Bunun yanı sıra hapishane, otel ve gar gibi geçici alanların, modern insanın yaşadığı aidiyet kaybındaki rolü; Bachelard, Foucault ve Lefebvre gibi düşünürlerin kuramsal yaklaşımları eşliğinde çözümlenmiştir. Mekânın yalnızca fiziksel özelliklerine değil, taşıdığı ruhsal ve idari katmanlara da eğilen bu araştırma; şairlerin kurduğu mekân örgütlenmesinin aslında parçalanmış insan kimliğinin bir yansıması olduğunu ortaya koymaktadır. Neticede çalışma, söz konusu yirmi yıllık süreçte şairlerin mekânı imgeleştirme tarzlarını analiz ederek, edebiyat verileri ile insanın varoluş süreci arasındaki bağı somut bir zemine oturtmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
This study examines the modes of spatial construction in Turkish poetry between 1980 and 2000 and the transformations that occurred during this process. The shifting social structure and political climate following the military coup of September 12, 1980, moved poetry away from public spheres toward the individual's inner world; this transition fundamentally altered the perception of space. Within the scope of this research, the transformation of the house from a home into a locus of alienation, the construction of the modern city as a consumption labyrinth surrounding the individual, and the position of the countryside between nostalgia and harsh reality are scrutinized. Furthermore, the role of transitory spaces such as prisons, hotels, and stations in the modern individual's loss of belonging is analyzed through the theoretical frameworks of thinkers such as Bachelard, Foucault, and Lefebvre. By addressing not only the physical characteristics of space but also its psychological and administrative layers, this research demonstrates that the spatial organization established by poets is a reflection of fragmented human identity. Ultimately, by analyzing how poets conceptualized space during this twenty-year period, the study aims to establish a concrete ground for the connection between literary data and the process of human existence.