Etkileşimli medya ve sinema: İzleyici katılımının yeni boyutları
Interactive media and cinema: New dimensions of audience participation
  1. Tez No: 1005648
  2. Yazar: BURCU FİDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli sinema, Katılımcı medya, Multimedya, Sosyal medya, Sosyal medya platformları, Interactive Cinema, Participatory media, Multimedia, Social media, social mediaplatforms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnteraktif Medya Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin ivmesi ve etkileşimli medya teknolojilerinin yaygınlaşması, sinemada anlatı kurma biçimlerini, üretim–dağıtım pratiklerini ve izleyiciyle kurulan ilişkiyi köklü biçimde dönüştürmüştür. Bu tez, etkileşimli medyanın sinema deneyimini nasıl yeniden biçimlendirdiğini incelemektedir: (i) kavramsal/kuramsal çerçevede yeni medya, katılım kültürü ve etkileşimli anlatının temellerini açıklamaktadır; (ii) dijitalleşmenin yapım, dağıtım ve pazarlama üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir; (iii) izleyicinin karar anlarıyla dahil olduğu“seçime dayalı”formatlar ile sosyal medya etkileşimi üzerinden şekillenen güncel pratikleri örnekler üzerinden çözümlemektedir. Yöntem olarak kuramsal okuma, seçili örneklerin yakın okuması (Kinoautomat, Bandersnatch, Late Shift, You vs. Wild ve yerel bir vaka olarak Hasçelikler) ve sektör odaklı değerlendirmeler birlikte kullanılmıştır. Bulgular, interaktivitenin izleyici eylemliliğini artırırken, tasarım yetersiz olduğunda“kontrol yanılsaması”üretebildiğini; veri güdümlü platform mantığının ise keşfi kolaylaştırırken tercih mimarisi yoluyla seçimleri yönlendirebildiğini göstermektedir. Çalışma, estetik/etik ilkelerle tasarlanan karar düğümleri, anlamlı geri bildirim ve anlatı tutarlılığı sağlandığında etkileşimli sinemanın ifade gücünü zayıflatmak zorunda olmadığını; tersine yeni yaratıcı olanaklar açtığını savunmaktadır. Son bölüm, gelecek öngörüleri ve sektörel yansımalarla (iş akışları, ölçüm/kitle stratejileri, eğitim ve etik çerçeveler) sinema endüstrisine uygulanabilir bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The acceleration of digitization and the spread of interactive media technologies have transformed cinema's narrative logics, production-distribution practices, and the relationship with audiences. This thesis investigates how interactive media reshapes the cinematic experience by (i) establishing the conceptual/theoretical groundwork-new media, participatory culture, and interactive storytelling; (ii) assessing the impact of digitization on production, distribution, and marketing; and (iii) analyzing contemporary practices in which viewers intervene via choice points and social-media-driven engagement. Methodologically, the study combines theoretical inquiry with close readings of selected cases (Kinoautomat, Bandersnatch, Late Shift, You vs. Wild, and a local case, Hasçelikler) and sector-oriented assessments. Findings indicate that while interactivity may enhance audience agency, inadequate design can produce an“illusion of control”; platform-level, data-driven curation can facilitate discovery yet steer choices through preference architectures. The thesis argues that, when designed with aesthetic/ethical principles meaningful decision nodes, visible feedback, and narrative coherence interactive cinema need not dilute authorial expression; it can open new creative possibilities. The conclusion offers future projections and industry implications (workflows, measurement/audience strategies, education, and ethics), providing an applicable perspective for the film sector.