Pío Baroja, Jack London ve Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın deniz temalı üç romanında dönemin eğitim ve ekonomisinin toplumsal gerçekçilik bağlamında incelenmesi
An analysis of the education and economy of the era in three maritime-themed novels by Pío Baroja, Jack London and Cevat Şakir Kabaağaçlı within the context of social realism
- Tez No: 1005652
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYAL ŞEBNEM ATAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sosyal gerçeklik, Örgün eğitim, Social realizm, Formal education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada İspanyol yazar Pío Baroja'nın Las Inquietudes de Shanti Andía (1911), Amerikalı yazar Jack London'ın Denizin Çağrısı (1902) ve Türk yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın Aganta Burina Burinata (1946) adlı deniz temalı eserlerinde dönemin eğitim ve ekonomisinin toplumsal gerçekçilik akımı bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Üç eserde de Yelken Çağı'nın denizciliğe yüklediği cesaret, macera ve özgürlük imgelerinden ve denizin, kara yaşamından üstün olduğu fikrinden yola çıkıp denize açılan başkahramanlar, Sanayi Devrimi ile birlikte karadaki fabrika işçisinin denize taşındığı ve denizcinin, rutin ve sıkıcı isler yapan sıradan bir deniz emekçisine dönüştüğü gerçeği ile yüz yüze kalmışlardır. Üç yazarın da öz yaşam öyküsünde önemli bir yer tutan deniz teması etrafında örülen bu üç eser, 20. yüzyılın eşiğinde olay ve olguların geçtiği üç farklı coğrafyadaki, yani İspanya, Amerika ve Türkiye'deki, eğitim ve ekonomi politikalarına ve uygulamalarına toplumsal gerçekçilik açısından ayna tutmaktadır. Bu sebeple denizin, siyasi ve ekonomik değişimler sonucu yeniden inşa hâlindeki bu üç ülkede toplumsal bir rol üstlendiğini söylemek mümkündür. Anılan eserlerde arka plan olarak kullanılan deniz, eğitim ve ekonomi alanlarındaki toplumsal eşitsizlikleri, sosyal farklılıkları ve geleneksel değerlerle modernleşme arasındaki çatışmayı yansıtan bir anlatı aracına dönüşmektedir. Bu çalışmada ele alınan Las Inquietudes de Shanti Andía, Denizin Çağrısı ve Aganta Burina Burinata adlı bu üç eserin sıradan bir macera romanının ötesinde olup içinde bulunduğu toplumsal yapının eğitim ve ekonomi unsurlarını nesnel bir şekilde yansıttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the education and economy of the era in the maritime-themed works of Spanish author Pío Baroja's Las Inquietudes de Shanti Andía (1911), American author Jack London's The Cruise of the Dazzler (1902), and Turkish author Cevat Şakir Kabaağaçlı's Aganta Burina Burinata (1946) within the framework of social realism. In all three novels, inspired by the images of courage, adventure, and freedom that the Age of Sail attributed to seafaring, and by the idea that the sea is superior to life on land, the protagonists set sail, only to be confronted with the reality that, with the Industrial Revolution, a sailor is now no different than a factory worker, and sailors have now been transformed into ordinary maritime workers performing routine and tedious tasks. Woven around the theme of the sea, which holds a significant place in the autobiographies of all three authors, these three works reflect, from a social realist perspective, the educational and economic policies and practices in three different geographical locations-namely Spain, America, and Türkiye at the dawn of the 20th century. Therefore, it is possible to argue that the sea assumed a social role in these three countries, which were undergoing national reconstruction due to political and economic changes. The sea, used as a backdrop in all three works, becomes a narrative tool reflecting social inequalities, social differences, and the conflict between traditional values and modernization in the fields of education and economy. These three works, focusing on the lives of three protagonists in three different geographies, are united by a line of social critique. It is seen that the three works discussed in our study, Las Inquietudes de Shanti Andía, The Cruise of the Dazzler and Aganta Burina Burinata, are beyond an ordinary adventure novel and objectively reflect the educational and economic elements of the social structure in which they are located.