Havayolu taşımacılığı sektöründe operasyonel verimliliğin ölçümü: Borsa İstanbul'da işlem gören havayolu firmaları üzerine bir uygulama
Measurement of operational efficiency in the airline transportation sector: An application on airline companies traded on Borsa Istanbul
  1. Tez No: 1005657
  2. Yazar: MEVLÜT CAN KARABAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KARAMAN AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entropi, TOPSIS, Entropy, TOPSIS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Havayolu taşımacılığı; yüksek sermaye yoğunluğu, değişken talep yapısı ve dışsal şoklara duyarlılığı nedeniyle operasyonel verimliliğin kritik öneme sahip olduğu sektörlerden biridir. Yakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar, döviz kuru hareketleri, talepteki mevsimsellik, jeopolitik riskler ve küresel krizler gibi faktörler, işletmelerin maliyet yapısını ve gelir akışını doğrudan etkilemektedir. Bu tür koşullar altında havayolu taşımacılığı işletmelerinin sürdürülebilirliğini koruyabilmesi, büyük ölçüde sahip oldukları kaynakları ne kadar etkin kullandıklarıyla ilişkilidir. Bu durum, havayolu taşımacılığı işletmelerinin performansının sadece finansal göstergeler temelinde değil, aynı zamanda sektöre özgü operasyonel verimlilik kriterleri çerçevesinde değerlendirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Operasyonel verimliliğin ölçülmesinde ise birden fazla kriteri eş zamanlı olarak dikkate alan çok kriterli karar verme yöntemlerinin kullanılması, daha bütüncül ve karşılaştırılabilir bir analize imkân tanımaktadır. Bu doğrultuda analiz sürecinde kriter ağırlıklarının objektif biçimde belirlenebilmesi için Entropi yöntemi, işletmelerin göreli performanslarının sıralanması için ise TOPSIS yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören ve havayolu taşımacılığı yapan işletmelerinin 2022, 2023 ve 2024 yıllarına ait operasyonel verimlilik düzeyleri ölçülmüş ve göreli performansları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Analiz kapsamında yolcu ve kapasite, gelir ve performans, maliyet ve verimlilik ile işgücü ve filo verimliliği göstergelerinden oluşan çok boyutlu bir kriter seti kullanılmıştır. Kriterlere ilişkin veriler, ilgili havayolu işletmelerinin faaliyet raporları, yatırımcı sunumları ve Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla kamuoyuna açıklanan finansal ve operasyonel bilgilerinden temin edilmiştir. 2022, 2023 ve 2024 yılları verileri ile gerçekleştirilen analiz sonucunda havayolu taşımacılığı sektöründe operasyonel verimliliğin değerlendirilmesinde en önemli kriterler sırasıyla COST/PAX (Yolcu Başına Gider), COST/PAX (Yolcu Başına Gider) ve PGR (Yolcu Sayısı Artış Oranı) olarak belirlenmiştir. Belirlenen kriterler doğrultusunda, çalışmada incelenen üç yıl içerisinde de operasyonel verimliliği en yüksek olan şirketin Pegasus olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Airline transportation is one of the sectors in which operational efficiency is of critical importance due to high capital intensity, a volatile demand structure, and sensitivity to external shocks. Factors such as fluctuations in fuel prices, exchange rate movements, seasonality in demand, geopolitical risks, and global crises directly affect the cost structures and revenue streams of enterprises. Under such conditions, the ability of airline transportation companies to maintain sustainability is largely related to how effectively they utilize their resources. This situation makes it necessary to evaluate the performance of airline transportation companies not only on the basis of financial indicators but also within the framework of sector-specific operational efficiency criteria. In measuring operational efficiency, the use of multi-criteria decision-making methods that consider multiple criteria simultaneously allows for a more holistic and comparable analysis. Accordingly, in order to objectively determine criterion weights in the analysis process, the Entropy method was used, while the TOPSIS method was employed to rank the relative performance of enterprises. In this study, the operational efficiency levels of airline companies listed on Borsa Istanbul for the years 2022, 2023, and 2024 were measured, and their relative performances were comparatively evaluated. The analysis utilized a multidimensional criterion set consisting of passenger and capacity, revenue and performance, cost and efficiency, and labor and fleet productivity indicators. Data related to these criteria were obtained from the airlines' annual reports, investor presentations, and financial and operational disclosures published through the Public Disclosure Platform (KAP). As a result of the analysis conducted using the data for the years 2022, 2023, and 2024, the most important criteria in the evaluation of operational efficiency in the airline transportation sector were determined to be COST/PAX (Cost per Passenger), COST/PAX (Cost per Passenger), and PGR (Passenger Growth Rate), respectively. In line with the determined criteria, it was found that Pegasus was the company with the highest operational efficiency in all three years examined in the study.