Vitiligo hastalarında psikosomatik ve ruhsal işleyişin deri benlik kuramı bağlamında projektif testlerle incelenmesi
Examination of psychosomatic and psychic functioning among patients with vitiligo using projective tests in the context of the skin-egotheory
- Tez No: 1005730
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER BAHAYİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Deri Benlik Kuramı, Deri hastalıkları, Hastalar, Nesne ilişkileri, Psikanaliz, Psikosomatik kuram, Rorschach testi, Tematik algılama testi, Vitiligo, Ego, Skin-Ego Theory, Skin diseases, Patients, Object relations, Psychoanalysis, Psychosomatic theory, Rorschach test, Thematic apperception test, Vitiligo
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın hedefi, vitiligo hastalığına sahip kişilerin psikosomatik ruhsal işleyişleri kapsamında annesel imgelerini, somatik yatırım ve dayanak ihtiyaçlarını, zihinselleştirme kapasitelerini deri-benlik kavramı çerçevesinde detaylıca ele almaktır. Çalışmanın hasta grubu yaşları 27-58 arasında değişen, 9 kadın 1 erkek olmak üzere 10 kişiden oluşmaktadır. Araştırmaya en az 1 yıl önce vitiligo tanısı almış olan, hastalığı tedaviye cevap vermeyen ve psikiyatrik tanısı bulunmayan kişiler dahil edilmiştir. Görüşmeler yüz yüze yapılmış olup yarı yapılandırılmış psikanalitik yönelimli ön görüşme, Rorschach Testi ve Tematik Algı Testi'nden elde edilen projektif veriler ile hastaların ruhsal işleyiş bulgularına ulaşılmıştır. Araştırma, Fransız Okulu benimsenerek psikanalitik kuram çerçevesinde incelenen nitel bir modeldedir. Araştırma bulguları, katılımcıların bilinçdışında anneye dair erken dönem kapsama ve tutma işlevlerinde eksiklikler olduğu, bu eksikliğin deri benlik yapısında kırılganlık oluşturduğu yönündedir. Hastaların hasarlı deri benliği onarmak amacıyla nesneye yönelik belirgin bir yaslanma ve dayanak arayışı içerisinde oldukları görülmüştür. Ayrıca bulgular, katılımcıların dürtü ve duygulanımlarını zihinselleştirme kapasitelerinin kısıtlı olduğu, bu duygulanımsal yaşantıları somatik yatırım yoluyla beden ve bilhassa deri üzerinden ifade ettikleri yönündedir. Elde edilen bulgular psikanalitik kuram çerçevesinde ve benzer araştırmalar ile tartışılmıştır. Araştırmanın temel sınırlılıkları; test uygulamalarının aynı güne sığdırılması nedeniyle oluşan metodolojik kısıtlılık, küçük örneklem grubu ve literatürde karşılaştırma yapılabilecek benzer psikanalitik vaka çalışmasının azlığıdır. Son olarak, psikosomatik işleyişte deri hastalıkları üzerine yapılacak çalışmalar ve projeler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct a detailed examination, within the framework of the skin-ego concept, of maternal images, somatic investment and support needs, and mentalization capacities among individuals with vitiligo in the context of their psychosomatic and psychic functioning. The patient group consisted of 10 individuals, 9 women and 1 man, aged between 27 and 58. The research included individuals who had been diagnosed with vitiligo at least one year prior, whose condition was unresponsive to treatment, and who had no psychiatric diagnosis. Interviews were conducted face-to-face, and data regarding the patients' psychic functioning were obtained through projective material from a semi-structured psychoanalytically oriented preliminary interview, the Rorschach Test, and the Thematic Apperception Test. This research is a qualitative study, analyzed within the framework of psychoanalytic theory and aligned with the French School. The findings demonstrate that participants exhibit deficiencies in the early maternal functions of containment and holding at the unconscious level, and that this deficiency creates fragility in the skin-ego structure. It was observed that patients engage in a distinct search for leaning and support from the object in order to repair their damaged skin-ego. Furthermore, the findings demonstrate that the participants' capacity to mentalize drives and affects is limited, and that they express these affective experiences through somatic investment via the body, and particularly the skin. The obtained findings were discussed within the framework of psychoanalytic theory and in comparison with similar studies. The main limitations of this study are the methodological constraint arising from scheduling all test administrations on the same day, the small sample size, and, to our knowledge in the current literature, the insufficient number of comparable psychoanalytic case studies for comparison. Finally, recommendations were made for future research and projects concerning skin diseases in psychosomatic functioning.