Antisosyal davranışa sahip bireylerin ruhsal işleyişinin projektif testlerle incelenmesi
Investigation of the psychic functioning of individuals with antisocial behavior using projective tests
  1. Tez No: 1005735
  2. Yazar: BÜNYAMİN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER BAHAYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Antisosyal davranışlar, Psikanaliz, Tematik algılama testi, Antisocial behaviours, Psychoanalysis, Thematic apperception test
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Antisosyal davranış, toplumda yaygın olarak kabul gören kültürel normları, duygu, düşünce, davranış ve ilişki kurma biçimlerinden belirgin biçimde ayrışan; yineleyici ve saldırgan davranış olarak tanımlanır. Bu araştırmanın amacı, antisosyal davranışa sahip bireylerin bu örüntülerini ortaya çıkaran erken dönem yaşam dinamiklerinin incelenmesidir. Araştırmanın katılımcıları yaşları 21 ve 44 arasında değişen 15 erkekten oluşmaktadır. Çalışmaya en az 3 suçtan ceza almış, tekrarlayıcı suçları olan ve Antisosyal Davranış Ölçeği'nden 66 puan ve üstü alan kişiler dahil edilmiştir. Kartal Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun psikososyal servisinde katılımcılarla yüz yüze yarı yapılandırılmış psikanalitik yönelimli ön görüşme yapılmış olup sonrasında Rorchach Testi ve Tematik Algı Testi uygulanmıştır. Çalışmanın verilerinin analizi psikanalitik yönelimle yapılmış olup çalışma nitel modeldedir. Çalışma bulgularında antisosyal davranış örüntüsüne sahip kişilerin erken yaşam dönemlerinde anne işlevlerinde yetersizlik olduğu ve bu döneme fiksasyon geliştirdikleri görülmüştür. Yalnız kalma kapasitelerinin gelişmemiş olmasından ötürü dayanak nesnesi aradıkları saptanmıştır. Ayrıca babasal imgede görülen saldırganlık ve katılık, özdeşim problemini ortaya çıkarmakta; zarar görme endişesi sonucu dış gerçekliğe tutunmaktadırlar. Ön görüşme ve test uygulamalarından elde edilen bulgular literatürde yer alan ilgili çalışmalarla tartışılmıştır. Araştırmanın temel sınırlılığı, katılımcıların otoriteden zarar görmeye karşı endişelerinden ötürü devlet kurumu çatısı altında yapılan bu çalışmada verdikleri yanıtlarda dış gerçekliğe tutunarak direnç göstermiş olabilecekleridir. Son olarak, antisosyal davranış örüntüsüne sahip bireylerin bir kurum çatısı altında yaşam boyu rehabilite edilmelerine dair proje önerilmiştir. Bunun dışında ailelere ve klinisyenlere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Antisocial behavior is defined as repetitive and aggressive behavior that distinctly deviates from the cultural norms, and patterns of emotion, thought, behavior, and relating that are widely accepted in society. The aim of this research is to examine the early life dynamics underlying these patterns in individuals with antisocial behavior. The participants of the study consisted of 15 males aged between 21 and 44. Individuals who had been sentenced for at least 3 crimes, had recurrent offenses, and scored 66 points or above on the Antisocial Behavior Scale were included in the study. A face-to-face, semi-structured, psychoanalytically oriented preliminary interview was conducted with the participants at the psychosocial service unit of Kartal Open Penal Institution, after which the Rorschach Test and the Thematic Apperception Test were administered. The analysis of the study data was conducted from a psychoanalytic orientation, and the study is based on a qualitative model. The study findings demonstrated that individuals with antisocial behavior patterns experienced insufficiency in maternal functions during their early life periods and developed a fixation to this period. It was determined that due to their underdeveloped capacity to be alone, they seek a supporting object. Furthermore, the aggression and rigidity observed in the paternal image reveal an identification problem; as a result of anxiety about being harmed, they cling to external reality. The findings obtained from the preliminary interviews and test applications were discussed with relevant studies in the literature. The main limitation of the research is that, due to the participants' anxiety about being harmed by authority, their responses in this study conducted under the auspices of a state institution might reflect resistance by clinging to external reality. Finally, a project proposal was made for the lifelong rehabilitation of individuals with antisocial behavior patterns within an institutional framework. Additionally, recommendations were provided for families and clinicians.