Podcast Sektöründe Yaratıcı Emek
Creative Labor in Podcast Sector
- Tez No: 1005786
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÖZARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Platform kapitalizmi, Podcast, Podcast yayıncıları, Platform, Platformlaşma, Platform capitalism, Podcast, Podcast creators, Platform, Platformization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de podcast endüstrisinin büyümesi, küresel ortalamaların gerisinde kalmaktadır. Türkiye'de podcastler, pazar hacmi ve dünya genelindeki büyüme oranları göz önüne alındığında, yeni medya açısından gelişime açık bir potansiyele sahiptir. Platform kapitalizmi perspektifinden ele alındığında, podcast platformlarındaki yoğunlaşma ve asimetrik güç ilişkilerinin fırsat eşitliği sunmaması, podcast içerik üreticilerinin podcast platformlarından yeterli gelir elde edememesi, emek, sömürü ve prekeryalaşma sorunlarıyla karşı karşıya olması, podcastin monetizasyonunda zorluklar yaşaması gibi platform kapitalizminden kaynaklı problemler, podcast endüstrisinin gelişimi üzerinde etkili rol oynamaktadır. Bu çalışmada, podcast yayıncılarının içerik üretim süreçlerinde platform kapitalizmini nasıl deneyimledikleri nitel araştırma yöntemi kapsamında fenomenolojik yaklaşım ile incelenmektedir. Bu araştırma ile podcast yayıncılarının içerik üretim süreçlerinde platform kapitalizmini nasıl deneyimlediklerinin eleştirel bağlamda ortaya konulmasına yönelik bir durum tespiti yapılması amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında 10 podcast yayıncısı ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiş ve araştırma sonuçları tematik analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre Türkiye'de podcast yayıncıları, içerik üretim süreçlerinde emek yoğun olarak çalışmakta, ekipman yatırımı yapmakta ancak platform kapitalizmi bağlamında içerik üretim süreçlerinde; emek, sömürü, prekaryalaşma, monetizasyon sorunları ile karşılaşmaktadır. Platform kapitalizmi kapsamında; altyapı ve güç ilişkilerinden etkilenerek, podcastin platformlaşması, algoritmik belirsizlik ve moderasyondan kaynaklı yaptırımlarla karşılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The growth of the podcast industry in Türkiye lags behind global averages. Considering market size and global growth rates, podcasts in Türkiye have significant potential for development in the new media sector. From a platform capitalism perspective, the concentration and asymmetrical power relations on podcast platforms, the lack of equal opportunity, the inability of podcast content creators to generate sufficient income from these platforms, the challenges faced by podcast creators in terms of labor, exploitation, and precarization, and the difficulties in monetizing podcasts all play a significant role in hindering the development of the podcast industry. This study examines how podcast creators experience platform capitalism in their content production processes using a phenomenological approach within the framework of qualitative research methodology. The aim of this research is to critically analyze how podcast creators experience platform capitalism in their content production processes. Within the scope of the research, semi-structured in-depth interviews were conducted with 10 podcast publishers, and the research results were interpreted using thematic analysis. According to the findings of the research, podcast in Türkiye work in a labor-intensive manner in their content production processes and invest in equipment, but they encounter problems of labor, exploitation, precarization, and monetization within the context of platform capitalism. Within the framework of platform capitalism, they face sanctions stemming from infrastructure and power relations, the platformization of podcasts, algorithmic uncertainty, and moderation.