Libya'da podcast kültürü üzerine bir inceleme
A study on podcast culture in Libya
  1. Tez No: 986666
  2. Yazar: AHMED ABDULJAWAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal radyo sistemleri, Digital radio systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo, Sinema ve Televizyon Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde hızla yaygınlaşan ve özellikle genç nüfus arasında önemli bir iletişim ve ifade aracı haline gelen podcast yayıncılığı dikkat çeken yeni medya formatlarından biridir. Ancak, Libya bağlamında podcast üzerine yapılmış akademik araştırmalar oldukça sınırlıdır. Bu nedenle, bu araştırma hem teorik hem de pratik açıdan alana katkı sağlayarak önemli bir boşluğu doldurma amacını taşımaktadır. Araştırmada, karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. İlk olarak, Libya'daki dinleyiciler arasında bir anket uygulanmış ve katılımcıların podcast hakkındaki farkındalık düzeyleri, dinleme alışkanlıkları, kullandıkları dijital platformlar ve beklentileri incelenmiştir. İkinci olarak ise, Libya'da aktif olarak podcast üreten kişilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, 2020 yılından itibaren Libya'da podcast farkındalığının belirgin şekilde arttığını göstermektedir. Bunun en önemli nedenleri arasında internet kullanımının yaygınlaşması, sosyal medyanın artan etkisi ve gençlerin dijital içeriklere yönelimi sayılabilir. Katılımcılar, podcast'in özgür tartışma ortamı sunduğunu ve geleneksel medyada yer bulamayan sosyal, kültürel ve politik konuları gündeme taşıdığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte, sektörde finansal destek eksikliği, internet altyapısındaki yetersizlikler, ekipman maliyetlerinin yüksekliği ve hedef kitleye ulaşmada yaşanan güçlükler gibi ciddi zorluklar da bulunmaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma Libya'da podcast'in yeni ve gelişmekte olan bir medya aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, genç nüfusun yüksek oranda dijitalleşmesi sayesinde podcast'in gelecekte büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, araştırma bulguları Libya'daki podcast üretim ve tüketim pratiklerini anlamak için ilk akademik referanslardan biri olma özelliği taşımaktadır. Böylece, ileride yapılacak çalışmalara zemin hazırlamakta ve yeni medya araştırmalarına Libya perspektifinden özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the production and consumption practices of podcasts in Libya, a relatively new field that has received little academic attention so far. Podcasting has rapidly become one of the most significant forms of new media worldwide, particularly among younger audiences who view it as an accessible, flexible, and innovative medium of communication. In the Libyan context, however, podcast culture remains in its early stages, and this research seeks to fill an important gap by providing an academic reference point for understanding how podcasts are being produced and consumed within the country. The study adopts a mixed-methods approach. First, a survey was conducted among Libyan audiences to assess their awareness of podcasts, listening habits, preferred digital platforms, and expectations. Second, in-depth interviews were carried out with active Libyan podcast producers. Findings reveal that awareness of podcasts in Libya has increased significantly since 2020, largely due to the growing penetration of the internet, the influence of social media, and the digital engagement of younger generations. Participants emphasized that podcasts provide a platform for free discussion, addressing social, cultural, and political issues often absent in traditional media. Nevertheless, the industry faces notable challenges: lack of financial support, weak internet infrastructure, high equipment costs, and difficulties in reaching a broader audience. In conclusion, this research demonstrates that podcasts represent a new and evolving media tool in Libya. With a highly digitalized youth population, the medium has strong potential for future growth. The study serves as one of the first academic contributions on Libyan podcasting, offering insights into both production and consumption practices. By doing so, it provides a foundation for future research and enriches global discussions on new media with a distinct Libyan perspective.