Akciğer kanseri tanılı hastalarda yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonlarına göre klinik değişkenler ve sonuçların karşılaştırılması: Retrospektif kohort çalışması
Comparison of clinical variables and outcomes according to indications for intensive care unit admission in patients with lung cancer: A retrospective cohort study
- Tez No: 1005788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM EDİBOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer neoplazmları, Laktik asit, Mortalite, Prognoz, Sağkalım analizi, Yoğun bakım üniteleri, Lung neoplasms, Lactic acid, Mortality, Prognosis, Survival analysis, Intensive care units
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akciğer kanseri tanılı hastaların yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatış endikasyonuna göre akciğer kanseri ilişkili ve akciğer kanseri ilişkisiz nedenler olarak sınıflandırmak; 30 ve 90 günlük mortalite ile ilişkisini ve mortaliteyi öngören parametreleri değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli retrospektif kohortta 01.01.2020–01.01.2025 tarihleri arasında YBÜ'de izlenen, primer akciğer kanseri tanılı ve YBÜ yatış süresi ≥24 saat olan hastalar incelendi (n=321). Yatış nedenlerine göre“kanser ilişkili”ve“kanser ilişkisiz”olarak ayrılan gruplar Kaplan–Meier ve log-rank testi ile karşılaştırıldı. Mortalite öngörücüleri için tek ve çok değişkenli Cox regresyon modelleri kuruldu. Biyokimyasal belirteçler ve klinik skor sistemlerinin ayırt ediciliği ROC analizi ile değerlendirildi; eşik değerler Youden indeksi ile belirlendi. Bulgular: Medyan yaş 66 (60–72) yıl olup hastaların %84'ü erkek ve %62'si metastatik evredeydi. Olguların %65'i kanserle ilişkili, %35'i ise kanser ilişkisiz nedenlerle YBÜ'ye kabul edildi. Genel 30 ve 90 günlük mortalite sırasıyla %75 ve %85 idi. Kanser ilişkili grupta 30 günlük mortalite daha yüksekti (%82'ye karşı %62, p<0,001) ve medyan sağkalım daha kısaydı (11 güne karşı 15 gün, log-rank 30 gün p=0,001; 90 gün p=0,011). Cox regresyon analizinde kanser ilişkili yatış endikasyonu, kanser ilişkisiz endikasyona kıyasla 30 günlük mortalite riskinde artmış risk ile ilişkiliydi (HR 1,56; %95 GA 1,18–2,06; p=0,002) ve bu ilişki 90 günlük mortalite için de sürdü (HR 1,37; %95 GA 1,07–1,77; p=0,014). Çok değişkenli Cox analizinde hem 30 günlük hem de 90 günlük mortalite için serum laktat düzeyi, APACHE II skoru ve invaziv mekanik ventilasyon ortak bağımsız öngörücüler olarak saptandı. ROC analizinde serum laktat düzeyi, 30 gün için AUC 0,734 (cut-off 1,35 mmol/L) ve 90 gün için AUC 0,730 (cut-off 1,75 mmol/L) ile en yüksek ayırt ediciliği gösterdi. Sonuç: Akciğer kanseri hastalarında YBÜ'de mortalite yüksektir ve ölümler ağırlıklı olarak erken dönemde gerçekleşmektedir. Yatış endikasyonu kısa dönem riskle ilişkili olsa da prognozu belirleyen temel unsurlar akut fizyolojik yük ve organ destek gereksinimidir. Özellikle serum laktat düzeyi ve APACHE II skorunun, kısıtlı sağkalım beklentisi olan metastatik evredeki hastalarda objektif birer gösterge olarak kullanılması, yoğun bakım kaynaklarının daha etkin yönetilmesine ve daha güvenilir prognoz değerlendirmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to categorize intensive care unit (ICU) admission indications among patients with lung cancer as related to lung cancer versus unrelated to lung cancer, to evaluate the association between admission indication and 30-day and 90-day mortality, and to identify independent predictors of mortality. Materials and Methods: In this single-center retrospective cohort study, we analyzed 321 patients with primary lung cancer who were admitted to the ICU between 01 January 2020 and 01 January 2025 with ICU length of stay ≥24 hours. The cancer–related and non-cancer-related groups were compared using Kaplan–Meier survival analysis and the log-rank test. Univariable and multivariable Cox proportional hazards regression models were constructed to identify mortality predictors. The discriminative performance of biochemical markers and clinical scoring systems were assessed using receiver operating characteristic (ROC) analysis, and optimal cut-off values were determined using the Youden index. Results: The median age was 66 (60–72) years; 84% of patients were male, and 62% had metastatic disease. Overall, 65% of ICU admissions were classified as cancer–related and 35% as non-cancer-related. The overall 30-day and 90-day mortality rates were 75% and 85%, respectively. The cancer–related group had higher 30-day mortality (82% vs 62%, p < 0.001) and shorter median survival (11 vs 15 days; log-rank p = 0.001 for 30 days and p = 0.011 for 90 days). In Cox regression analysis, cancer–related admission was associated with an increased risk of 30-day mortality compared with non-cancer-related admission (HR 1.56; 95% CI 1.18–2.06; p = 0.002), and this association persisted for 90-day mortality (HR 1.37; 95% CI 1.07–1.77; p = 0.014). In multivariable analysis, serum lactate, APACHE II score, and invasive mechanical ventilation were independent predictors of both 30-day and 90-day mortality. In ROC analysis, serum lactate showed the highest discriminative performance for both 30-day (AUC 0.734; cut-off 1.35 mmol/L) and 90-day mortality (AUC 0.730; cut-off 1.75 mmol/L). Conclusion: ICU mortality among patients with lung cancer is high, and deaths occur predominantly in the early period of follow-up. Although the ICU admission indication was associated with short-term mortality risk, acute physiological burden and organ support requirements were the principal determinants of prognosis. Serum lactate and the APACHE II score may serve as objective prognostic indicators in metastatic-stage patients with limited expected survival, potentially supporting more efficient ICU resource allocation and more reliable prognostic assessment.