Oküler başlangıçlı miyasteninin jeneralize olmasında prediktif faktörler
  1. Tez No: 1005854
  2. Yazar: SEVGİ EVİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERHAN SEVİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Miyastenia Gravis, Oküler Başlangıç, Sekonder Jeneralizasyon, Timoma, Myasthenia Gravis, Ocular Onset, Secondary Generalization, Thymoma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Miyastenia Gravis (MG), nöromüsküler kavşakta iletim bozukluğuna yol açan otoimmün bir hastalık olup, olguların yaklaşık yarısı oküler semptomlarla başlamaktadır. Oküler başlangıçlı MG hastalarının önemli bir kısmında hastalık ilk iki yıl içinde jeneralize forma dönüşmekte, yalnızca %15–20'sinde tutulum oküler düzeyde sınırlı kalmaktadır. Sekonder jeneralizasyon riski yüksek olan hastaların erken dönemde belirlenmesi, immunsupresif tedavinin zamanında başlanması ve gereksiz tedaviye bağlı gelişebilecek yan etkilerin önlenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, oküler başlangıçlı MG hastalarında jeneralize forma geçişi öngörebilecek prediktif faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 230 MG hastası dahil edilmiştir. Bu hastaların 97'si oküler başlangıçlı olup, 58'inde (%59,8) ortalama 13,3 ay içinde jeneralizasyon gelişmiştir. Hastalar demografik, klinik, serolojik ve elektrofizyolojik verilerle değerlendirilmiş; sekonder jeneralizasyon gelişimi açısından risk faktörleri çok değişkenli lojistik ve Cox regresyon analizleri ile belirlenmiştir. Bulgular: Lojistik regresyon analiz sonucunda erkek cinsiyetin (OR: 2,6; p=0,028) ve timoma varlığının (OR: 8,6; p=0,013) sekonder jeneralizasyon için bağımsız risk faktörleri olduğu bulunmuştur. Cox regresyon analizinde ise bu iki faktöre ek olarak timik hiperplazi varlığının jeneralizasyona geçiş süresini anlamlı düzeyde kısaltan bir faktör olduğu saptanmıştır (HR: 3,2; p=0,004). AChR antikor pozitifliği ve RNS anormalliği ise univariate analizlerde anlamlı bulunmakla birlikte çoklu modellerde bağımsız risk faktörü olarak belirlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, oküler başlangıçlı MG hastalarında erkek cinsiyetin ve timoma varlığının hem sekonder jeneralizasyon riskini artıran hem de geçiş süresini kısaltan bağımsız faktörler olduğunu ortaya koymuştur. Timik hiperplazi ise jeneralizasyona geçiş süresini kısaltmakla birlikte sekonder jeneralizasyon gelişme riskini bağımsız olarak artırmamaktadır. Bu bulgular, klinik pratikte erken risk değerlendirmesi ve bireyselleştirilmiş izlem stratejilerinin geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Myasthenia Gravis (MG) is an autoimmune disorder that impairs neuromuscular transmission, with approximately half of the cases initially presenting with ocular symptoms. In a significant proportion of patients with ocular-onset MG, the disease progresses to generalized form within the first two years, whereas in only 15–20% of cases, it remains confined to ocular involvement. Early identification of patients at high risk for secondary generalization is crucial for timely initiation of immunosuppressive therapy and for avoiding potential adverse effects associated with unnecessary treatment. This study aimed to identify predictive factors for the development of generalized MG in patients with ocular-onset disease. Materials and Methods: A total of 230 MG patients were included in the study. Among them, 97 had ocular-onset MG, and 58 (59.8%) progressed to generalized MG within a mean period of 13.3 months. Patients were evaluated using demographic, clinical, serological, and electrophysiological data. Potential risk factors for secondary generalization were analyzed using multivariate logistic regression and Cox regression models. Results: Logistic regression analysis identified male sex (OR: 2.6; p=0.028) and the presence of thymoma (OR: 8.6; p=0.013) as independent risk factors for secondary generalization. In Cox regression analysis, in addition to these two factors, the presence of thymic hyperplasia was found to significantly shorten the time to generalization (HR: 3.2; p=0.004). Although AChR antibody positivity and abnormal RNS were significant in univariate analysis, they were not identified as independent predictors in multivariate models. Conclusion: This study demonstrated that male sex and the presence of thymoma are independent factors that not only increase the risk of secondary generalization in ocular-onset MG but also shorten the time to generalization. Thymic hyperplasia, while associated with a shorter transition period, was not an independent risk factor for generalization. These findings highlight the importance of early risk assessment and the development of individualized follow-up strategies in clinical practice. 8