Ebeveynlerin algıladıkları helikopter ebeveyn tutumlarının duygusal istismar potansiyeline etkisi
The effect of parents' perceived helicopter parental attitudes on emotional abuse potential
- Tez No: 1005882
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, Midwifery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ebeveynlerin algıladıkları helikopter ebeveyn tutumlarının duygusal istismar potansiyeline etkisini incelenmek amacıyla tanımlayıcı tipte yapıldı. Çalışma, İstanbul Anadolu yakasındaki bir şehir hastanesinde Kasım 2024-Nisan 2025 tarihleri arasında çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvurup çalışmaya katılmayı kabul eden 498 gönüllü ebeveynden toplandı. Araştırmacı tarafından, veriler araştırmaya alınma kriterlerine uygun olan çocuğu ebeveynlerden sözlü ve yazılı onam alınarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“3-6 Yaş Çocuğa Sahip Ebeveynlere Yönelik Duygusal İstismar Potansiyeli Ölçeği (EYDİPÖ)”ve“Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği (AHETÖ)”yüzyüze toplandı. Ebeveynlerin %77.9'u çekirdek aile yapısında yaşadığını, %75.5'inin ekonomik durumlarının dengede olduğunu belirttiği, %22.3'ünün“helikopter ebeveyn”kavramını duyduğu belirlendi. Katılımcıların %44.0'ının ebeveyn tutumunun otoriter tutum olduğu, kendi ebeveynlik tutumlarında ise en yüksek oranın %41.6 ile koruyucu tutum olduğu belirlendi. Algılanan Helikopter Ebeveyn Ölçeği'ne göre ebeveynlerin orta düzeyde helikopter ebeveyn olduğu saptandı. 3-6 Yaş Çocuğa Sahip Ebeveynlere Yönelik Duygusal İstismar Potansiyeli Ölçeği'ne (EYDİPÖ) göre kadınların duygusal istismar potansiyelinin erkeklerden daha az olduğu sonucu bulundu. Yapılan korelasyon analizinde ebeveynlerinin anneleri tarafından Algılanan Helikopter Ebeveyn Ölçeği toplam skorunda ve Duygusal İstismar Potansiyeli Ölçeği toplam skorlarında ters yönlü bir korelasyon bulundu (p<0.01). Sonuç olarak, ebeveynlerinin helikopter ebeveyn tutumlarının orta düzeyde olduğu belirlendi. Helikopter ebeveyn tutumu yükseldikçe duygusal istismar potansiyelinin azaldığı belirlendi (p<0.001).
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a descriptive research project to examine how parents' perceived helicopter parenting attitudes relate to their potential for emotional maltreatment. The study was conducted with 498 parents who visited the pediatric outpatient clinic of a city hospital on the Anatolian side of Istanbul between November 2024 and April 2025. Parents of children aged three to six who met the inclusion criteria were informed about the study. After verbal and written consent was obtained, the“Introductory Information Form”, the“Emotional Maltreatment Potential Scale for Parents of Children Aged 3–6”, and the“Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale”were completed through Google Forms. Most parents (77.9%) reported living in a nuclear family, and three-quarters stated that their income and expenses were balanced. Only 22.3% had heard the term“helicopter parenting”. Among the participants, 44.0% described their parenting style as authoritarian, while the most common current parenting approach was the protective style (41.6%). According to the Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale, parents showed a moderate level of helicopter parenting. Based on the Emotional Maltreatment Potential Scale for Parents of Children Aged 3–6, fathers had a higher emotional maltreatment potential than mothers. The correlation analysis showed a negative relationship between mothers' total scores on the Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale and their scores on the Emotional Maltreatment Potential Scale (p<0.01). In conclusion, parents demonstrated a moderate level of helicopter parenting. As helicopter parenting attitudes increased, emotional maltreatment potential decreased (p<0.001).