Farklı sünnet tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of different techniques for circumcision
  1. Tez No: 308193
  2. Yazar: AYHAN MİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERAMETTİN UĞUR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Alis, Klemp, Kozmetik, Plastibell, Sünnet, Alis, Circumcision, Clamp, Cosmetic, Plastibell
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sünnet Dünyada en çok uygulanan cerrahi işlemlerden biri olup glans penisi saran derinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Toplumumuzda dini inançlar, örf-adetler ve gelenekler nedeniyle yaygın şekilde sünnet işlemi yapılmaktadır. Sünnet çeşitli teknikler uygulanarak yapılabilmektedir. Bu tekniklerle ilgili yapılmış araştırmalar azdır ve genellikle yapılan tekniğin sonuçları ile ilgilidir. Tüm teknikleri karşılaştıran araştırma ise litaretürde azdır. Bu nedenle tez araştırması yaparak farklı sünnet tekniklerini kıyaslamak istedik.Tez araştırmamıza dahil edilen sünnetler ameliyathanede genel anestezi altında (GAA), spinal anestezi altında veya lokal anestezi ile yapıldı. Lokal saha analjezisi prepenil blok (marcaine+ jetokain simplex) uygulanarak ve rektal suppuzituar (parasetamol) konularak desteklendi. Dünyada uygulanan sünnet tekniklerinden; klemp sünneti (Plastibell klemp sünneti, Alis klemp sünneti), diatermik koter sünneti ve doku yapıştırıcı ile sünnet, harmonik skalpelle sünnet ve ?Hand Free Technique of Circumcision? (Cerrahi= Sleeve rezection) teknikleri kullanıldı. Sünnet işlemi sırasında Unipolar, Bipolar Koterler ve Harmonik Scalpel gibi enerji kaynaklarından faydalanıldı. Uyguladığımız sünnet tekniklerini 4 ana grup altında toplam 10 alt gruba ayırdık. Her grubta yaklaşık 50 aile onayı alınmış çocuk olacak şekilde toplam 558 çocuğu çalışmaya dahil ettik.1. Klemp Sünnetleri Grubu (Dikişsiz-GAA da); a. Plastibell Klemp, b. Alis Klemp.2. Diatermik Koter Sünneti Grubu; a. Dikişli-GAA da, b. Dikişsiz-Lokal.3. Cerrahi Sünnet Grubu (Sleeve Rezection-Dikişle-GAA da );a. Unipolar, b. Bipolar, c. Harmonik, d. Sütür.4. Doku Yapıştırıcı Grubu (GAA da);a. Bipolar ile, b. Giyotin Bipolar ile.Çocuklar sünnetten sonraki 1. - 3. - 7. ve 30. günlerde kontrole çağrılarak yara iyileşmesi, komplikasyonlar ve kozmetik görüntüler açısından değerlendirildi.Uyguladıgımız sünnet tekniklerinde; en fazla ödem plastik klemp sünnetlerinde ve diatermik koter sünnetlerinde oldu. Kozmetik olarak en iyi sonuç doku yapıştırıcı ile yapılan sünnetlerde elde edildi. Harmonik Skalpelle en pahalı ve uygulama süresi en uzun sünnet tekniği olarak tespit edildi.Toplumumuzun sünnet işleminin önemli olduğuna ve komplikasyonlarının çok kötü olabileceğine, bu işlemin basit bir uygulama olmadığına eğitim programları ile ikna edilmesi son derece önemlidir. Çünkü toplumumuzda yaygın bir kanı olarak sünnet işlemi basite alınmakta, cerrahi işlem olarak kısa ve önemsiz algılanılmakta buna karşılık sünnet düğünü ve diğer kutlamalar ön plana çıkarılmaktadır. Çocuklarımızın çok değerli, sünnet işleminin cerrahi anlamda özellikli olduğu kanısı topluma verilmelidir ki daha üst bir hizmet talebi geri dönebilsin.Sonuç, değişik tekniklerin farklı parametrelerde birbirine üstünlükleri olmakla birlikte düşük komplikasyon oranlarına ulaşabilmek için farklı tekniklerden ziyade cerrahi işlemi yapan kişinin eğitimli olması ve sünnet yapılan ortamın uygun koşulları taşıması daha önemlidir.
Özet (Çeviri)
Circumcision is the surgical removal of foreskin of the glans penis. It is one of the most applied surgical application in the world. Circumcision is widely done in our society due to religious beliefs, customs and traditions. Circumcision can be done by means of various technics. There are a few studies about these technics and most of them are about the results of the applied technics. There are seldom studies in the literature which compare these different technics. The aim of this study is to compare different surgical circumcision technics.Circumcisions included in our study were done under general anesthesia, spinal anesthesia or local anesthesia. Local area anelgesia was done with prepenil block (marcaine+ jetokain simplex) supported by rectal suppository (paracetamol). Circumcison technics used widely are as follows: clamp circumcision, diatherrmic cautery circumcision, circumcision with tissue adhesive, circumcision with harmonic scalpel and Hand Free Technique of Circumcision. These techniques were applied and compared in our study. During circumcision procedure we used energy sources such as unipolar, bipolar cautery and harmonic scalpel. Circumcision technics applied by us divided to 4 main groups and to total 10 subgroups. Each group consisted aproximately 50 families with informed consent. Total number of 558 children were included to our study.1.Clamp circumcisions group (without suture?under general anesthesia);a. Plastibell Clamp, b. Alis Clamp2. Diathermic cautery circumcision group; a. Sutured?UGA, b. Without suture-Local3. Surgical circumcision group (Sleeve Rezection-Sutured-UGA)a. Unipolar, b. Bipolar, c. Harmonic, d. Suture4. Tissue adhesive group (UGA)a. Bipolar, b. Guillotine Bipolar.After cirumcision childrens? follow-up visits were at the day of 1.- 3.- 7. and 30th day. They are evaluated for wound healing, complications and cosmetic problems.Maximal edema was seen with plastic clamp and diathermic cautery circumcision technics. The best cosmetic result achieved with adhesive tissue technic. Harmonic scalpel was found to be the most expensive and longest in duration among circumcision technics.It is important to explain to the society by means of educational programmes that circumcision is not a simple procedure and may have complications. Furthermore circumcision procedure can be done by many technics. Beyond the technics of circumcision; the sterility, experience of surgeon and educational level of the surgeon is also important. Unfortunately; as a general belief in our society circumcision is considered to be a simple and the surgical procedure is thought to be short and unimportant. Also circumcision ceremony and other celebrations is highlightened in our soicety. It is important to tell the society that our childerens are precious and circumcision as a surgery has special features. So the society can demand for a superior service.In conclusion, rather than the surgical technique which may have some superiorities in terms of different parameteres to each other, experience of the person doing the circumcision and the good surgical conditions of the environement in which the circumcision is applied is the most important parameter in this procedure to achieve the lowest complication rates.