Derin infiltratif endometriozisli hastalarda cerrahi öncesi ve sonrası yaşam kalitesinin EHP-30 ölçeği ile prospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life before and after surgery in patients with deep infiltrating endometriosis using the EHP-30 scale
  1. Tez No: 1005903
  2. Yazar: AYŞE USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Derin infiltratif endometriozis, DİE, yaşam kalitesi, EHP-30, endometriozis cerrahisi, pelvik ağrı, prospektif çalışma, Deep infiltrating endometriosis, DIE, quality of life, EHP-30, endometriosis surgery, pelvic pain, prospective study
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, derin infiltratif endometriozis (DİE) tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan hastalarda yaşam kalitesinin, hastalığa özgü Endometriosis Health Profile-30 (EHP-30) ölçeği kullanılarak cerrahi öncesi ve sonrası 1. Aydaki dönemde prospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca cerrahi tedavinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin ortaya konması hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, DİE tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Yaşam kalitesi değerlendirmesi, cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 1. ayda EHP-30 ölçeği kullanılarak yapıldı. Elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak analiz edilerek cerrahi tedavinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisi değerlendirildi. Bulgular: Cerrahi tedavi sonrası EHP-30 toplam skorları ve alt ölçeklerinde anlamlı düzeyde iyileşme saptandı. Özellikle ağrı, emosyonel durum, sosyal yaşam ve kontrol algısı ile ilişkili alanlarda belirgin düzelme gözlendi. Hastaların büyük çoğunluğunda semptom şiddetinde azalma ile paralel olarak yaşam kalitesinde artış tespit edildi. Demografik özelliklerin yaşam kalitesindeki değişim üzerine belirgin bir etkisi olmadığı izlendi. Sonuç: Derin infiltratif endometriozisli hastalarda cerrahi tedavi, yaşam kalitesini anlamlı ölçüde iyileştiren etkili bir yaklaşımdır. EHP-30 ölçeği, bu değişimi değerlendirmede güvenilir ve duyarlı bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bulgular, klinik karar süreçlerinde yaşam kalitesi ölçümlerinin dikkate alınmasının önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to prospectively evaluate the quality of life in patients diagnosed with deep infiltrating endometriosis (DIE) using the disease-specific Endometriosis Health Profile-30 (EHP-30) scale before and after surgical treatment. Additionally, the impact of surgical intervention on quality of life was investigated. Materials and Methods: This prospective study included patients diagnosed with DIE who underwent surgical treatment. Demographic and clinical characteristics of the patients were recorded. Quality of life was assessed using the EHP-30 questionnaire preoperatively and at the first postoperative month. The data were analyzed comparatively to evaluate the effect of surgical treatment on quality of life. Results: A statistically significant improvement was observed in the total EHP-30 scores and all subscales following surgery. Marked improvements were particularly noted in pain, emotional well-being, social functioning, and perceived control domains. In the majority of patients, a reduction in symptom severity was accompanied by an improvement in quality of life. No significant association was found between demographic characteristics and the degree of quality of life improvement. Conclusion: Surgical treatment in patients with deep infiltrating endometriosis significantly improves quality of life. The EHP-30 scale is a reliable and sensitive tool for assessing these changes. These findings highlight the importance of incorporating quality of life measures into clinical decision-making processes.