REOPERATİF MİTRAL KAPAK CERRAHİSİ UYGULANAN OLGULARIN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE OPERASYON SONUÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
THE RELATIONSHIP BETWEEN DEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS AND OPERATIVE OUTCOMES IN PATIENTS UNDERGOING REOPERATIVE MITRAL VALVE SURGERY
- Tez No: 1005929
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN AY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Erken mortalite, Kardiyopulmoner bypass süresi, Protez kapak endokarditi, Redo mitral kapak cerrahisi, Risk faktörleri, Cardiopulmonary bypass time, Early mortality, Prosthetic valve endocarditis, Redo mitral valve surgery, Risk factors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Deneyimli bir kalp merkezinde yapılan redo mitral kapak cerrahilerinin demografik yapısını değerlendirmek; erken mortalite ve major komplikasyon üzerindeki etkilerini incelemek. Redo mitral kapak cerrahisine katkı sağlamak. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 – Aralık 2023 tarihleri arasında redo mitral kapak cerrahisi uygulanan 417 ardışık hasta retrospektif olarak incelendi. Primer sonlanım noktası erken mortalite, sekonder sonlanım noktası major komplikasyon kompoziti olarak tanımlandı. Redo endikasyonları EAPCI/ESC/EACTS konsensüsüne göre üç grupta sınıflandırıldı. Bağımsız risk faktörleri iki aşamalı lojistik regresyon analizi ile belirlendi. Bulgular: Erken mortalite %19,9 (83/417), major komplikasyon oranı %52,0 (217/417) olarak saptandı. Multivariate analizde erken mortalitenin bağımsız prediktörleri KPB süresi (OR=1,12/10 dk; p<0,001), yaş (OR=1,28/5 yıl; p<0,001) ve NYHA fonksiyonel sınıfı (OR=1,90; p=0,008) olarak belirlendi. Major komplikasyon için KBY (OR=3,26; p<0,001), KPB süresi (OR=1,09; p<0,001), yaş (OR=1,14; p=0,005) ve PAB (OR=1,08; p=0,049) bağımsız prediktör olarak saptandı. KPB süresi ROC analizinde AUC=0,759 ile güçlü ayırt edici güç sergiledi; optimal cut-off 193 dakika olarak belirlendi. Sonuç: KPB süresi hem mortalite hem morbiditenin en tutarlı değiştirilebilir prediktörüdür; 193 dakikalık eşik değeri klinik kullanılabilir bir risk belirteci olarak öne çıkmaktadır. İlk ameliyatta tamir öncelikli strateji redo cerrahide prognostik avantajını korumaktadır. ME-RMPS, cerrahi geçmiş bilgisini risk tahmininde değerlendiren hipotez üretici bir araç olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the demographic characteristics of patients undergoing redo mitral valve surgery in an experienced cardiac center and to investigate their impact on early mortality and major complications. Additionally, to contribute to the existing knowledge on redo mitral valve surgery. Materials and Methods: A total of 417 consecutive patients who underwent redo mitral valve surgery between January 2010 and December 2023 were retrospectively analyzed. The primary endpoint was defined as early mortality, and the secondary endpoint as a composite of major complications. Redo indications were classified into three groups according to the EAPCI/ESC/EACTS consensus. Independent risk factors were identified using a two-step logistic regression analysis. Results: Early mortality was 19.9% (83/417), and the rate of major complications was 52.0% (217/417). Multivariate analysis identified cardiopulmonary bypass (CPB) time (OR=1.12 per 10 minutes; p<0.001), age (OR=1.28 per 5 years; p<0.001), and New York Heart Association (NYHA) functional class (OR=1.90; p=0.008) as independent predictors of early mortality. Independent predictors of major complications included chronic kidney disease (OR=3.26; p<0.001), CPB time (OR=1.09; p<0.001), age (OR=1.14; p=0.005), and pulmonary artery pressure (OR=1.08; p=0.049). In ROC analysis, CPB time demonstrated strong discriminative ability with an AUC of 0.759, and the optimal cut-off value was identified as 193 minutes. Conclusion: CPB time is the most consistent modifiable predictor of both mortality and morbidity, and the 193-minute threshold represents a clinically applicable risk marker. A repair-first strategy at the initial surgery preserves its prognostic advantage in redo procedures. ME-RMPS is presented as a hypothesis-generating tool that incorporates surgical history into risk prediction.