Yazmayı geliştirme müdahale programının öğrencilerin yazma başarısına etkisi
The effect of the writing improvement intervention program on students' writing success
- Tez No: 1006028
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET BAŞTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: El yazısı, Okuma-yazma, Yaratıcı yazma, Handwriting, Reading-writing, Creative writing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okunaklı, akıcı ve uygun hızda yazma becerilerini geliştirmek amacıyla tasarlanan Yazmayı Geliştirme Müdahale Programı'nın (YAGEP) etkililiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yazma hızı, yazı okunaklılığı, akıcı yazma performansı ve yazmaya yönelik duyuşsal deneyimler incelenmiştir. Araştırma, keşfedici sıralı karma yöntemler araştırması olarak tasarlanmıştır. YAGEP, uygulama süreci öncesinde ilkokul dördüncü sınıf düzeyinde yazma eğitiminde yaşanan sorunları belirlemek amacıyla sekiz öğrenci ve sekiz öğretmenle gerçekleştirilen ihtiyaç analizi bulgularına dayalı olarak yapılandırılmıştır. Bu analizde, yazıya dökme becerilerinde otomatikleşme güçlükleri, motivasyon sorunları ve yazma etkinliklerinin tekdüzeliği gibi temaların öne çıktığı belirlenmiştir. Nicel boyutta ön test son test deney kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel boyutta ise durum çalışması yaklaşımı benimsenmiştir. Nicel çalışma grubunu ilkokul dördüncü sınıf düzeyinde öğrenim gören toplam 250 öğrenci oluşturmuştur. YAGEP, her biri 40 dakika süren 20 oturum boyunca uygulanmıştır. Bulgular, programın yazı okunaklılığı ve akıcı yazma becerileri üzerinde deney grubu lehine anlamlı gelişmeler sağladığını, yazma hızında ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık oluşturmadığını göstermektedir. Nitel bulgular, öğrenci ve öğretmenlerin yazmaya yönelik motivasyonlarının arttığını ve yazma sürecine ilişkin olumlu deneyimler geliştirdiklerini ortaya koymuştur. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular ilgili alan yazını çerçevesinde tartışılarak yazma öğretimine ve sınıf içi uygulamalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effectiveness of the Writing Development Intervention Program (YAGEP), designed to improve fourth-grade students' handwriting legibility, writing fluency, and appropriate writing speed. Accordingly, writing speed, handwriting legibility, writing fluency, and affective experiences related to writing were examined. The study employed an exploratory sequential mixed methods design. YAGEP was developed based on the findings of a needs analysis conducted with eight students and eight teachers prior to implementation to identify challenges in fourth-grade writing instruction. The analysis highlighted difficulties in the automatization of transcription skills, motivational problems, and the monotony of writing activities. In the quantitative phase, a pretest–posttest quasi-experimental design with experimental and control groups was used, while a case study approach was adopted in the qualitative phase. The quantitative sample consisted of 250 fourth-grade students. YAGEP was implemented over 20 sessions, each lasting 40 minutes. The findings showed significant improvements in handwriting legibility and writing fluency in favor of the experimental group, whereas no significant between-group difference was found in writing speed. Qualitative findings revealed increased motivation toward writing and more positive writing experiences among students and teachers. The results were discussed in relation to the relevant literature, and implications for writing instruction and classroom practice were presented.