31 Mart 2024 yerel seçimleri bağlamında kadınların siyasal katılımını etkileyen faktörler
Factors affecting womens political participation in the context of the March 31, 2024 local elections
  1. Tez No: 1006075
  2. Yazar: NURTEN BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA KOÇAK KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Kuşak farklılıkları, Siyasal davranış, Siyasal katılma, Yerel seçimler, Women, Generational diversity, Political behavior, Political participation, Local electiond
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 31 Mart 2024 yerel seçimleri bağlamında kadınların siyasal katılımını etkileyen faktörlerin kuşaklar arası farklılıklar çerçevesinde incelemektir. Kadınların siyasal katılımı yalnızca oy verme davranışı ile sınırlı olmayıp aile, sosyal çevre ve medya kullanım pratikleri, toplumsal cinsiyet rolleri, bireysel deneyimler gibi çok boyutlu unsurları da etkilemektedir. Bu araştırmada kadınların siyasal katılım pratikleri, farklı yaş gruplarını temsil eden X, Y ve Z kuşakları üzerinden karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Araştırmada içerik analizi nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup veri toplama aracı olarak odak grup görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın kapsamı açısından farklı yaş gruplarına ait kadın katılımcıların oy verme davranışları, siyasal karar alma süreçleri, temsil algıları ve siyasal bilgi edinme kaynakları incelenmiştir. Araştırma bulguları, kadınların siyasal katılımını etkileyen faktörlerin kuşaklar arasında farklılaştığı görülmektedir. Yaş faktörü arttıkça aile etkisinin ve geleneksel değerlerin siyasal karar alma süreçlerinde etkili olduğu görülürken, genç kuşaklarda sosyal çevre ve medya kullanımının daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, tüm kuşaklarda kadınların siyasetteki temsilinin yetersiz olduğu yönünde ortak bir görüş ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak çalışma, kadınların siyasal katılımının kuşaklar arası deneyimler, toplumsal yapı, temsil sorunu ve iletişim araçlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kadınların siyasal süreçlerde daha aktif bir rol alabilmesi için temsil sorunu ve toplumsal cinsiyet eşitliliğini destekleyen politikaların geliştirilmesi ve siyasal bilgi ve farkındalığının arttırılmasının gerekliliği büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın literatüre güncel bir seçim dönemi üzerinden katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the factors affecting women's political participation in the context of the March 31, 2024 local elections within the framework of intergenerational differences. Women's political participation is not limited to voting behavior but is also influenced by multidimensional factors such as family, social environment, media usage practices, gender roles, and individual experiences. This research compares women's political participation practices across the X, Y, and Z generations, which represent different age groups. Content analysis was used as a qualitative research method in the study, and focus group interviews were used as a data collection tool. In terms of the scope of the study, the voting behavior, political decision-making processes, perceptions of representation, and sources of political information of female participants from different age groups were examined. The research findings show that the factors affecting women's political participation differ across generations. As age increases, family influence and traditional values are seen to be effective in political decision-making processes, while social environment and media use are found to be more effective among younger generations. However, there is a common view across all generations that women's representation in politics is insufficient. In conclusion, the study reveals that women's political participation is directly related to intergenerational experiences, social structure, representation issues, and communication tools. It is crucial to develop policies that support gender equality and address representation issues, as well as to increase political knowledge and awareness, in order for women to play a more active role in political processes. This research aims to contribute to the literature through a current election period.