Yoga uygulamalarının konservatuvar müzik bölümü öğrencilerinin özyeterlik algısı ve müzik performans kaygısı üzerindeki etkisi
The effects of yoga practices on self-efficacy perception and music performance anxiety of conservatory music department students
- Tez No: 1006080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA AYDIN NAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Music, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Özyeterlik, Müzik Performans Kaygısı, Yoga, Bedensel farkındalık, Bilinçli farkındalık, Sahne performansı, Sınav kaygısı, Yarışma kaygısı, Çalgı eğitimi, Öz yeterlilik, Öz yeterlilik algısı, Music Education, Self-efficacy, Music Performance Anxiety, Yoga, Body awareness, Mindfulness, Stage performance, Test anxiety, Conmpetition anxiety, Instrumental education, Self-efficacy belief
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yoga uygulamalarının konservatuvar müzik bölümü öğrencilerinin özyeterlik algısı ve müzik performans kaygısı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlayan kontrol gruplu ön-test – son-test yarı deneysel bir araştırmadır. Araştırmanın katılımcıları, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda müzik eğitimi alan ortaokul ve lise öğrencileri arasından belirlenmiştir. Araştırmaya 25'i deney grubunda ve 25'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 50 öğrenci katılmıştır. Araştırma kapsamında veriler demografik bilgi formu, Çocuklar İçin Özyeterlik Ölçeği ve Ergenler İçin Müzik Performans Kaygısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Deney grubunda yer alan öğrencilere 6 hafta boyunca, haftada 2 oturum olacak şekilde, her biri 60 dakika süren toplam 12 oturumdan oluşan yoga uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Ölçeklerden elde edilen veriler karma desenli varyans analizi (Mixed ANOVA) ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, altı haftalık yoga uygulamalarının öğrencilerin özyeterlik algıları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmazken, müzik performans kaygısının azalmasında anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, yoga uygulamalarının müzik eğitimi bağlamında öğrencilerin performans kaygısını azaltmaya yönelik destekleyici bir yöntem olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a quasi-experimental research with a control group pre-test–post-test design aiming to examine the effects of yoga practices on self-efficacy perceptions and music performance anxiety of conservatory music students. The participants of the study were selected using a convenience sampling method among middle school and high school students receiving music education at the Anadolu University State Conservatory. A total of 50 students participated in the study, 25 in the experimental group and 25 in the control group. Data were collected using a demographic information form, the Self-Efficacy Scale for Children, and the Music Performance Anxiety Scale for Adolescents. Yoga practices consisting of 12 sessions, each lasting 60 minutes, were conducted with the experimental group over a period of six weeks. The data obtained from the scales were analyzed using Mixed ANOVA. According to the results, the six-week yoga intervention did not have a statistically significant effect on students' self-efficacy perceptions, whereas it was found to be highly effective in reducing music performance anxiety. Based on the findings, it can be concluded that yoga practices may be considered a supportive method for reducing performance anxiety within the context of music education.