Kronik hastalığı olan ergenlerde travma sonrası büyümenin yordayıcıları olarak duygu düzenleme ve yaşamda anlam
Predictors of posttraumatic growth in adolescents with chronic illnesses emotion regulation, and meaning in life
- Tez No: 1006086
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA CENKSEVEN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Travma sonrası büyüme, yaşamda anlam, duygu düzenleme, Posttraumatic growth, meaning in life, emotion regulation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kronk hastalığı olan ergenlerde travma sonrası büyüme, yaşamda anlam, duygu düzenleme arasındak lşkler ve yaşamda anlam ve travma sonrası büyüme arasındak lşkde duygu düzenlemenin aracı rolünü ncelemektr. Araştırma, İstanbul İl Mll Eğtm Müdürlüğü'ne bağlı 11 Anadolu Lisesi, 17 Meslek Lisesi, 5 Anadolu İmam Hatp Lses olmak üzere toplam 33 lisenin okul rsk hartalarından seçilen 229 kronk hastalığı olan öğrenc le gerçekleştrlmştr. Katılımcıların 135' (%59) kız, 94'ü(%41) erkektir. Katılımcılar arasında en sık bldrlen kronk hastalık astım olup, bunu dyabet, kalp hastalıkları ve epleps zlemektedr. Daha düşük oranlarda se anem türleri, böbrek, romatzmal ve trod hastalıkları yer almaktadır. Bu araştırmada“Travma Sonrası Büyüme Envanter”,“Çocuk ve Ergenlerde Duygu Düzenleme Ölçeğ”,“Yaşamda Anlam Ölçeğ Lse Formu”ve“Kşsel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Çalışmanın statstksel analizleri IBM SPSS Version 25 programı kullanılarak yapılmıştır. Değşkenler arasındak lşkler ncelemek çn Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi yapılmış, aracılık analz PROCESS makrosu (Model 4) kullanılarak gerçekleştrlmştir. Araştırma bulguları, travma sonrası büyümenn yaşamda anlamın varlığı, yaşamda anlam arayışı ve yenden değerlendrme le poztf ve anlamlı lşkler gösterdğn ortaya koymuştur. Yapılan aracılık analzler sonucunda, yenden değerlendrmenn hem yaşamda anlamın varlığı le travma sonrası büyüme arasındak lşkde hem de yaşamda anlam arayışı le travma sonrası büyüme arasındak lşkde anlamlı br aracılık rolü üstlendğ belrlenmştr. Buna karşılık, bastırma değşkennn travma sonrası büyüme le anlamlı br lşk göstermedğ saptanmıştır. Araştırma bulguları alan yazın çerçevesnde tartışılmış ve buna yönelk önerler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships between posttraumatic growth, meaning in life and emotion regulation among adolescents with chronic illnesses, as well as the mediating role of emotion regulation in the relationship between meaning in life and posttraumatic growth. The study was conducted with 229 adolescents with chronic illnesses selected from the school risk maps of a total of 33 high schools, including 11 Anatolian High Schools, 17 Vocational High Schools, and 5 Anatolian Imam Hatip High Schools affiliated with the Istanbul Provincial Directorate of National Education. Of the participants, 135 (59%) were female and 94 (41%) were male. Asthma was the most frequently reported chronic illness among the participants, followed by diabetes, heart diseases, and epilepsy. Less frequently reported conditions included anemia types, kidney diseases, rheumatic diseases, and thyroid disorders. In this study, the Posttraumatic Growth Inventory, the Emotion Regulation Scale for Children and Adolescents, the Meaning in Life Scale – High School Form and a Personal Information Form were used as data collection instruments. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Version 25. Pearson product—moment correlation analysis was performed to examine the relationships between variables, and mediation analyses were conducted using the PROCESS macro (Model 4). The findings indicated that posttraumatic growth was positively and significantly associated with the presence of meaning in life, the search for meaning in life, and cognitive reappraisal. The results of the mediation analyses revealed that cognitive reappraisal played a significant mediating role in the relationships between both the presence of meaning in life and posttraumatic growth and the search for meaning in life and posttraumatic growth. In contrast, suppression was not found to be significantly related to posttraumatic growth. The findings were discussed within the framework of the relevant literature, and suggestions were presented accordingly.