Kadının sosyo-ekonomik ve kültürel bağlamda ötekileştirilmesinin üç örnek oyuna yansımaları: İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar, Asiye Nasıl Kurtulur ve Yaftalı Tabut
The othering of women in socio-economic and cultural contexts and its reflections in three selected plays: Here's The Head, Here's The Body, Here's The Wings, How Asi̇ye Escapes, and The Labeled Coffin
  1. Tez No: 1006117
  2. Yazar: TUĞÇE ERDİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ TAMER GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Tiyatro, Tiyatro oyunları, Feminism, Theatre, Theater plays
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oyunculuk Sanat Dalı
Özet
Toplumsal cinsiyet rolleri, üretim ilişkileri, mülkiyet yapıları ve ataerkil yapılar doğrultusunda kadın, kamusal alandan dışlanarak özel alanla sınırlandırılmıştır. Böylece kadın, ekonomik bağımlı bırakılmış, görünmez emek sömürülmüş ve ikincil konuma itilmiştir. Bu çalışma, kadının sosyo- ekonomik ve kültürel bağlamda ötekileştirilmesini; İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar, Asiye Nasıl Kurtulur ve Yaftalı Tabut adlı üç farklı oyun üzerinden ele almıştır. Çalışmanın temel amacı ise kadın karakterlerin toplumsal yapı içindeki konumlarını ortaya koymak, ev içi ve bakım emeği başta olmak üzere görünmez emeklerini, ikincil konuma itilişlerini, ekonomik bağımlılık ve sınıfsal engeller karşısında nasıl ötekileştirildiklerini analiz etmektedir. Sevim Burak'ın İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar adlı oyunu, ataerkil aile yapısı ve mülkiyet ilişkileri içerisinde kadının görünmezliğini, bastırılmışlığını ve bedensel, psikolojik baskıların simgesel ve tekinsiz bir anlatımla ele alırken, Vasıf Öngören'in Asiye Nasıl Kurtulur adlı oyunu, kapitalist üretim ilişkileri içinde kadın bedeninin ve emeğinin yok sayılmasını, yoksulluk ve sınıfsal baskıların kadın üzerindeki belirleyici etkisini ortaya koyar. Bilgesu Erenus'un Yaftalı Tabut adlı oyununda ise politik ve ideolojik mücadele alanında var olmaya çalışan bir kadının hem sınıfsal hem de cinsiyet temelli ötekileştirmesini görürüz.
Özet (Çeviri)
Within the framework of gender roles, relations of production, property structures, and patriarchal systems, women have been excluded from the public sphere and confined to the private domain. Consequently, women have been rendered economically dependent, their invisible labor has been exploited, and they have been relegated to a secondary social position. This study examines the othering of women in socio-economic and cultural contexts through three plays: Here Is the Head, Here Is the Body, Here Are the Wings (İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar), How Can Asiye Be Saved (Asiye Nasıl Kurtulur), and The Branded Coffin (Yaftalı Tabut). The main aim of the study is to reveal the positions of female characters within the social structure and to analyze how they are othered through their invisible labor particularly domestic and care work their relegation to secondary status, and the mechanisms of economic dependency and class-based constraints. Sevim Burak's Here Is the Head Here Is the Body Here Are the Wings addresses women's invisibility, repression, and exposure to bodily and psychological pressures within patriarchal family structures and property relations through a symbolic and uncanny narrative style. Vasıf Öngören's How Can Asiye Be Saved exposes the negation of women's bodies and labor within capitalist relations of production, emphasizing the decisive impact of poverty and class-based oppression on women. In Bilgesu Erenus's The Branded Coffin, the study highlights the class-based and gendered othering of a woman who seeks to exist within the sphere of political and ideological struggle.