Erken Cumhuriyet döneminde yayınlanan“Ateş”çocuk dergisinde milli kimlik değerleri
National identity values in the children's magazine“Ateş”published during the early Republican period
- Tez No: 1006143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAGEHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, History, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, Erken Cumhuriyet Dönemi, Milli kimlik, Ulus inşası, Çocuk dergisi, Values education, Early Republican Period, National identity, Nation building, Çocuk periodical
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ateş Çocuk Dergisinin 1936–1937 yılları arasında yayınlanan 52 sayısını inceleyerek erken Cumhuriyet döneminde çocuklara yönelik yayınlarda milli kimliğin nasıl temsil edildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi ile içerik analizi tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiş; dergideki öyküler, romanlar, tarih anlatıları ve görseller tematik olarak çözümlenmiştir. Analiz sonucunda dergide milli kimliğe ilişkin altı ana tema tespit edilmiştir: vatan ve millet sevgisi, tarih ve kahramanlık, aile ve toplumsal değerler, dil ve kültür, din ve ahlak ile modernleşme ve Cumhuriyet idealleri. Bu temalar, erken Cumhuriyet döneminin ideolojik yönelimleri ile büyük ölçüde örtüşmektedir. Ateş Çocuk Dergisi, çocuklara yalnızca eğlenceli içerikler sunmakla kalmamış, aynı zamanda Cumhuriyetin yurttaşlık ve milli bilinç anlayışını pedagojik bir dil aracılığıyla aktarmıştır. Çalışma, derginin milli kimlik inşasında önemli bir rol oynadığını; çocukların geleceğin ideal Türk yurttaşları olarak konumlandırıldığını ortaya koymaktadır. Dergideki dil ve söylem hem geçmişin tarihî mirasını hem de modernleşme hedeflerini bir araya getiren bütüncül bir kimlik anlayışını yansıtmaktadır. Sonuç olarak Ateş Çocuk Dergisi, erken Cumhuriyet döneminde çocuk edebiyatının ideolojik bir araç olarak işlev gördüğünü gösteren önemli bir örnektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal how national identity was represented in children's periodicals during the early Republican period by examining 52 issues of Ateş Çocuk Dergisi published between 1936 and 1937. The research was conducted using a qualitative research approach and the content analysis method; the short stories, serialized novels, historical narratives, and visual materials in the magazine were thematically analyzed. As a result of the analysis, six main themes related to national identity were identified in the magazine: love of homeland and nation, history and heroism, family and social values, language and culture, religion and morality, and modernization and Republican ideals. These themes largely overlap with the ideological orientations of the early Republican era. Ateş Çocuk Dergisi not only offered entertaining content for children but also conveyed the Republic's understanding of citizenship and national consciousness through a pedagogical discourse. The study demonstrates that the magazine played a significant role in the construction of national identity by positioning children as the future ideal Turkish citizens. The language and discourse employed in the magazine reflect a holistic understanding of identity that integrates both the historical heritage of the past and the goals of modernization. In conclusion, Ateş Çocuk Dergisi constitutes an important example showing that children's literature functioned as an ideological instrument in the early Republican period.