Çalışanların dijitalleşme algısı ile iş tatmini ve iş performansı arasındaki ilişki
The relationship between employees' perceptions of digitalization, job satisfaction, and job performance
  1. Tez No: 1006142
  2. Yazar: SERDAR KADEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Sağlık sektörü, Teknoloji kabul ve kullanım modeli, İş performansı, İş tatmini, Digitalization, Health sector, Acceptance and use of technology model, Job performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Sağlık 5.0 perspektifinden sağlık çalışanlarının dijitalleşme algısı ile iş tatmini ve iş performansı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma, teknolojinin yalnızca teknik bir yatırım olmadığını, aynı zamanda çalışan psikolojisini ve davranışsal çıktıları derinden etkileyen stratejik bir unsur olduğunu vurgulamaktadır. Araştırmanın evrenini İzmir'de faaliyet gösteren özel bir sağlık kuruluşunda çalışan 360 personel oluşturmaktadır. Tam sayım yaklaşımı kullanılarak, çevrimiçi anket aracılığıyla 216 geçerli yanıt toplanmıştır. Teknoloji Kabul Modeli (TAM) temel alınarak, Dijitalleşme Algısı (Algılanan Kullanışlılık ve Algılanan Kullanım Kolaylığı), İş Tatmini ve İş Performansı ölçekleri kullanılmıştır. Veriler normal dağılım göstermediğinden, analizde parametrik olmayan testler (Spearman korelasyon, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H) kullanılmıştır. Bulgular, dijitalleşme algısı ile hem iş tatmini (r = 0,524) hem de iş performansı (r = 0,372) arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Performans ile olan ilişkinin görece daha zayıf olması, performans puanlarının ölçeğin üst ucunda yoğunlaşması (tavan etkisi) ve sağlık çalışanlarının mesleki yetkinliklerini koruma eğilimi ile açıklanmaktadır. Demografik analizler, 46 yaş ve üzeri çalışanların dijitalleşme algısının genç kuşaklara göre anlamlı düzeyde düşük olduğunu, diğer değişkenlerin ise anlamlı bir farklılık yaratmadığını göstermiştir. Çalışma, kuşaklararası dijital uçurumu kapatmak için tersine mentorluk gibi insan odaklı stratejiler önermektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship between healthcare employees' perception of digitalization and their job satisfaction and job performance from the Healthcare 5.0 perspective. The study emphasizes that technology is not merely a technical investment but a strategic element that deeply influences employee psychology and behavioral outcomes. The study population consists of 360 employees at a private healthcare institution in İzmir. Using a full-enumeration approach, 216 valid responses were collected through an online survey. Based on the Technology Acceptance Model (TAM), scales measuring Perception of Digitalization (Perceived Usefulness and Perceived Ease of Use), Job Satisfaction, and Job Performance were utilized. Since the data did not follow a normal distribution, non-parametric tests (Spearman correlation, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H) were employed in the analysis. The findings revealed positive and significant relationships between perception of digitalization and both job satisfaction (r = 0.524) and job performance (r = 0.372). The relatively weaker relationship with performance is explained by the concentration of performance scores at the upper end of the scale (ceiling effect) and healthcare professionals' tendency to protect their professional competence. Demographic analyses demonstrated that the perception of digitalization among employees aged 46 and above is significantly lower than that of younger generations, while other variables did not yield significant differences. The study suggests human-centered strategies, such as reverse mentoring, to bridge the intergenerational digital divide.