Yeşil pazarlama stratejilerinin çevre dostu kozmetik ürünleri satın alma niyetine etkisi: Erzincan ili örneği
The effect of green marketing strategies on intention to purchase eco-friendly cosmetic products: The example of Erzincan province
- Tez No: 1006147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL SAADET AKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil pazarlama, Yeşil satın alma niyeti, Çevre dostu ürünler, Green marketing, Green purchase intention, Eco-sensivite products
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Yeşil pazarlama, 1970'li yıllardan itibaren çevre dostu ürünlerin üretimi, tüketimi ve tüketim sonrası süreçlerinde önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Türkiye'de henüz gelişim aşamasında olan yeşil pazarlama ve yeşil tüketici kitlesi, çevreye duyarlı ürünlere olan ilginin arttığı bir döneme işaret etmektedir. Günümüzde tüketicilerin çevre duyarlılığı artmış ve bu durum, işletmelerden çevreye duyarlı davranışlar beklenmesine neden olmuştur. İşletmeler hem tüketici talepleri hem de artan politik ve toplumsal baskılar doğrultusunda çevre dostu ürün ve üretim yöntemlerine yönelmişlerdir. Yeşil pazarlama, işletmelere sosyal sorumluluklarını yerine getirerek itibar artırma, maliyetleri düşürme, yaratıcı çalışmalar yapma, rekabet avantajı elde etme ve marka imajını güçlendirme gibi önemli faydalar sağlar. Yeşil pazarlama faaliyetlerinden yararlanabilmek için işletmelerin, yeşil tüketici davranışlarını ve yeşil tüketimi etkileyen faktörleri doğru bir şekilde analiz etmeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, yeşil pazarlama farkındalığı, yeşil pazarlama faaliyetleri ve yeşil marka farkındalığının, tüketicilerin çevre dostu kozmetik ürünleri satın alma niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma yöntemi gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırma kapsamında hazırlanananket, Erzincan ilinde yaşayan 409 katılımcıya çevrim içi olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, yeşil pazarlama farkındalığı ile yeşil marka farkındalığının tüketicilerin çevre dostu kozmetik ürünleri satın alma niyeti üzerine anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Yeşil pazarlama faaliyetlerinin ise tüketicilerin çevre dostu kozmetik ürünleri satın alma niyeti üzerine anlamlı etkisi bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, tüketicilere, üreticilere ve işletmelere yönelik çeşitli öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Green marketing has played an important role in the production, consumption, and post-consumption processes of environmentally friendly products since the 1970s. In Turkey, green marketing is still in the development stage, and the formation of a green consumer base points to a period of increased interest in environmentally conscious products. Today, consumers' environmental sensitivity has increased, which has led to expectations for businesses to adopt environmentally friendly behaviors. In response to both consumer demands and growing political and social pressures, businesses have turned to environmentally friendly products and production methods. Green marketing provides important benefits to businesses such as increasing reputation, reducing costs, engaging in creative activities, gaining competitive advantage and strengthening brand image by fulfilling their social responsibilities. In order to benefit from green marketing activities, businesses must accurately determine green consumer behavior and the factors affecting green consumption. The aim of this study is to examine the impact of green marketing awareness, green marketing activities, and green brand awareness on consumers' intention to purchase environmentally friendly cosmetic products. To this end, a quantitative research method was conducted, and a survey was used as the data collection tool. The survey, prepared for the research, was administered online to 409 participants living in Erzincan province. The obtained data were analyzed using multiple linear regression analysis.The analysis revealed that green marketing awareness and green brand awareness have a significant effect on consumers' intention to purchase environmentally friendly cosmetic products. However, green marketing activities did not have a significant effect on consumers' intention to purchase environmentally friendly cosmetic products. Based on these findings, various recommendations are offered to consumers, manufacturers, and businesses