OFAC yaptırımları karşısında Türk banka ve şirketlerinin uyum (compliance) sorunu
Compliance challenges of Turkish banks and companies in the face of OFAC sanctions
- Tez No: 1006153
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BERİL ÖZCANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Hukuku, Yaptırımlar, OFAC, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında, MASAK, FATF, Banking Law, Sanctions, OFAC, Prevention of Laundering Proceeds of Crime Law, MASAK, FATF. Numeric Code of the Scientific Field: 51501
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mef Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uluslararası yaptırımların özellikle ABD'nin Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından uygulanan yaptırımların, Türk bankacılık sis-temi üzerindeki etkilerini ve bu bağlamda Türkiye'deki yasal uyum süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın çıkış noktası, küresel finans sistemine entegre bir ekonomi olan Türkiye'nin, yaptırım rejimlerinin hukuki ve pratik et-kilerine kayıtsız kalamayacağı gerçeğidir. Tezde, OFAC'ın yetki alanı, yaptırım türleri, uygulama mekanizmaları ve ABD dışındaki kişi ve kurumlara yönelik geniş etki alanı ayrıntılı olarak ele alınmış-tır. Ardından, Türk bankacılık sektöründe bu yaptırımlara karşı geliştirilen ku-rumsal uyum politikaları, MASAK düzenlemeleri, risk değerlendirme sistemleri ve şüpheli işlem bildirimi yükümlülükleri incelenmiştir. Çalışmada aynı zaman-da, yaptırımlar ile Dünya Ticaret Örgütü ilkeleri arasındaki meşruiyet tartışma-larına da yer verilmiştir. Bu tez, sadece yasal düzenlemeleri değil, aynı zamanda pratikte karşılaşılan so-runları ve uygulayıcıların yaşadığı tereddütleri de göz önünde bulundurarak, teo-ri ile uygulama arasındaki boşluğu kapatmaya çalışmaktadır. Hukukçu bir bakış açısıyla, sahada edinilen deneyimlerin de süzgecinden geçirilerek hazırlanan bu çalışma, uluslararası yaptırım rejimlerinin Türkiye'de daha sağlam bir uyum alt-yapısıyla karşılanabilmesi adına eleştirel ve önerisel bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the impact of international sanctions—particularly those imposed by the U.S. Office of Foreign Assets Control (OFAC)—on the Turkish banking system, with a specific focus on domestic legal compliance mechanisms. The starting point of the study lies in the recognition that, as an economy deeply integrated into the global financial sys-tem, Turkey cannot remain unaffected by extraterritorial sanction regimes. The thesis examines the scope of OFAC's authority, the types of sanctions it enforces, its mechanisms of implementation, and the far-reaching consequences these measures have even beyond U.S. borders. It then turns to the Turkish banking sector, analyzing how local institutions respond through internal compliance programs, the role of MASAK regula-tions, risk-based approaches, and the legal obligation to report suspicious transactions. The legitimacy and boundaries of such sanctions are also discussed within the framework of World Trade Organization (WTO) principles. Rather than limiting itself to normative analysis, this study attempts to bridge the gap be-tween law and practice by considering real-world implementation challenges and institu-tional hesitations. Combining a legal perspective with practical insights drawn from direct professional experience, this thesis offers a critical and solution-oriented approach for building a more resilient sanctions compliance infrastructure in Turkey.