Sivil havacılığın gelişimi ve Sabiha Gökçen Havalimanı özelinde lojistik üs kurulmasına yönelik bir model çalışması
The development of civil aviation and a model proposal for establishing a logistics hub: The case of Sabiha Gökçen Airport
- Tez No: 1006159
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHVECİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik üs, Logistics, Logistic hub
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Lojistik 1980'li yıllara kadar askeri bir faaliyet iken günümüzde üretimin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Modern tanımları ile Lojistik, müşteri ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için her türlü ürünün üretim merkezinden son kullanıcıya ulaşılması şeklinde yapılmıştır. Ülkemiz; üç tarafı denizlerle çevrili olması, doğal kaynaklar bakımından verimli olan Ortadoğu ve Kafkasya bağlantıları, Türkiye Cumhuriyetleri ile olan ekonomik ve sosyal anlamdaki ilişkileri, sürekli yeni yatırımlarla gelişen ulaşım altyapısı, sürekli büyüyen iç ve dış ticaret hacimleri sayesinde dünyada lojistik üs olma potansiyelini güçlendirmektedir. Türkiye coğrafi konumuyla Asya ve Avrupa arasında bir köprü vazifesi görmekle beraber, İstanbul ili ayrıca bu iki kıtayı birbirine bağlamaktadır. İstanbul ve Sabiha Gökçen Havaalanları bulunduğu konum itibariyle ve deniz ulaşımının da sağlanması bakımından Lojistik açıdan büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde firmalar, hem ülke içinde hem de ulusal anlamda rekabetin sağlanması için ülke gelişim politikalarında lojistik sektörüne yönelik yatırımlarını ister büyük isterse küçük ölçekli olsun artırmaktadır. Bu yatırımların özellikle maliyetlerini azaltan, kurulduğu bölgenin kalkınmasında etkin olan, uluslararası ticaretin gelişimini sağlayan lojistik merkezlerin olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, Sabiha Gökçen Havaalanında kurulacak bir lojistik merkezinin ülke ekonomisine ve bölgeye sağlayacağı faydaların ayrıntılı analizi yapılmıştır. Tezin konusunu havaalanının bulunduğu bölgenin önemi, havacılık ve ticaret sektörlerindeki gelişme potansiyelinin değerlendirilerek ülke ekonomisine katkısı ve paydaşların tercihleri oluşturmaktadır. Ayrıca Sabiha Gökçen Havaalanının bulunduğu konum SWOT analiziyle yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
While logistics was a military activity until the 1980s; Today, it has become an integral part of production. Logistics, with its modern definitions, is designed to deliver all kinds of products from the production center to the end user in order to meet customer needs. Our country strengthens its potential to become a logistics base in the world thanks to its being surrounded by seas on three sides, its connections to the Middle East and the Caucasus, which are productive in terms of natural resources, its economic and social relations with the Turkic Republics, its transportation infrastructure constantly developing with new investments, and its ever-growing domestic and foreign trade volumes. While Turkey serves as a bridge between Asia and Europe with its geographical location, the province of Istanbul also connects these two continents. Istanbul and Sabiha Gökçen airports are of great importance in terms of logistics due to their location and the provision of sea transportation. Nowadays, countries are increasing their investments in the logistics sector in their development policies in order to ensure competitiveness of companies, whether large or small, both within the country and nationally. These investments stand out as logistics centers that reduce costs, are effective in the development of the region where they are established, and enable the development of international trade. In this study, a detailed analysis was made of the benefits of a logistics center to be established at Sabiha Gökçen Airport to the country's economy and the region. The subject of the thesis is the importance of the region where the airport is located, its contribution to the country's economy and the preferences of stakeholders by evaluating the great development potential in the aviation and trade sectors. In addition, the location of Sabiha Gökçen Airport was interpreted with SWOT analysis.