Geleneksel pazarlamadan fijital pazarlamaya geçişte mobil alışverişe karşı tutumun qr kod ödeme tercihi üzerindeki etkisi
The effect of attitude towards mobile shopping on qr code payment preference in the transition from traditional marketing to phygital marketing
- Tez No: 1006163
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Fijital pazarlama, Karekod, Mobil alışveriş, Tüketici algısı, Tüketici deneyimi, Digitalization, Phygital marketing, QR code, Mobile shopping, Consumer perception, Consumer experience
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijital dönüşüm sürecinde mobil alışverişe yönelik tüketici tutumlarının QR kod ile ödeme tercihleri üzerindeki etkilerini incelemektedir. Özellikle mobil cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilen alışverişlerin artışı ve bu süreçte kullanılan ödeme yöntemlerinin çeşitlenmesi, tüketici davranışları üzerinde önemli değişimlere yol açmaktadır. Bu kapsamda, çalışmanın amacı, tüketicilerin mobil alışverişe ilişkin tutumlarının QR kod ile ödeme yapma tercihleri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş olup, veri toplama aracı olarak çevrimiçi anket yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcıları, Türkiye genelinde mobil alışveriş deneyimine sahip bireylerden oluşmaktadır. Çevrimiçi anket çalışmasına toplam 301 kişi katılım sağlamıştır. Anket formunda yer alan ifadeler daha önce literatürde kullanılmış ve geçerliliği kanıtlanmış ölçeklerden uyarlanarak hazırlanmıştır. Çalışmada kullanılan ölçekler Karaoğlan S. (2020) 'de 'Dijital Pazarlama Çağında Mobil Alışverişin Algılanan Faydasına İlişkin Bir Ölçek Geliştirme ve Uygulama' ve Gülerhocaoğlu T. (2017)'de 'Mobil Pazarlama Uygulamalarına Yönelik Tüketici Tutumları: Bir Araştırma' adlı çalışmalardan alınmış olup, araştırma konusuna uygun şekilde uyarlanarak kullanılmıştır. Mobil alışverişin hızlı, pratik ve avantajlı bir yapıya sahip olması, tüketicilerin yeni nesil dijital ödeme sistemlerine yönelmesinde etkili olmaktadır. Bununla birlikte, QR kod ödeme sistemlerinin kullanımı sırasında algılanan güvenlik ve kullanım istikrarı, tüketicilerin tercihlerini belirleyen önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Bu çalışma, dijital pazarlama stratejileri geliştirmek isteyen markalar için mobil alışveriş deneyimini zenginleştirmek ve QR kod ödeme sistemlerini teşvik etmek adına yol gösterici olup daha fazla örneklemler ve kapsamlı analiz yöntemleri kullanılarak bu bulguları desteklemesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
QR code payment systems within the context of digital transformation. The increasing use of mobile devices for shopping and the diversification of payment methods have created significant changes in consumer behavior. The main aim of the study is to determine how consumers' attitudes toward mobile shopping affect their preferences for making payments using QR codes. Within this scope, factors such as mobile shopping experience, price advantage, accessibility, ease of use, and privacy are examined. In addition, variables related to QR code payment systems, including brands' marketing strategies, frequency of use, usage areas, and the level of trust perceived by consumers, are also considered. The study was conducted using a quantitative research method, and data were collected through an online survey. The sample consists of 301 individuals across Türkiye who have experience with mobile shopping. The survey statements were adapted from scales previously used and validated in the academic literature. The scales employed in this study were developed by Karaoğlan (2020) and Gülerhocaoğlu (2017) and were adapted to fit the scope of the current research. The findings indicate that consumers with positive attitudes toward mobile shopping are more likely to prefer QR code payment methods. The speed, practicality, and advantages of mobile shopping play an important role in directing consumers toward next-generation digital payment systems. However, perceived security and consistency of use remain significant factors influencing consumers' payment preferences. This study provides guidance for brands seeking to develop effective digital marketing strategies by enhancing the mobile shopping experience and encouraging the adoption of QR code payment systems. Future studies are expected to support these findings by using larger samples and more comprehensive analytical methods.