Yeni toplumsal örgütlenme hareketleri ve siyasal ortamdaki etkileri: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) örneği
New social organization movements and their impact on the political environment: The case of those affected by the retirement age (EYT)
- Tez No: 1006175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÇİFTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Emeklilik sistemi, Toplumsal hareketler, Toplumsal olaylar, Pension, Pension system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma 1960 sonrası dönemde mobilizasyon biçimleri, örgütlenme yapıları ve etkileşim taktikleri bakımından köklü bir dönüşüm geçiren ve klasik hareketlerden farklılaşan Yeni Toplumsal Hareketler (YTH) paradigmasını Türkiye'deki Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hareketi özelinde analiz etmektedir. Çalışma kapsamında EYT Federasyonu ve EYT dernek yöneticileri, EYT hareketine katılan bireyler, akademisyenler ve sendika temsilcileriyle yapılan odak grup görüşmeleriyle hareketin nitel boyutu, federasyonun dijital paylaşımları üzerinden yapılan içerik analiziyle de nicel boyutu incelenmiştir. Bulgular, EYT hareketinin homojen bir işçi sınıfı mücadelesinden ziyade farklı sosyal tabakalardan ve siyasi görüşlerden bireylerin“mağduriyet”ortak paydasında birleştiği heterojen bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Katılımcılar kendilerini sistem tarafından“ötekileştirilmiş”ve hak kaybına uğramış bir topluluk olarak tanımlarken, hareketin dijital boyutu incelendiğinde dijital mecraları sadece bir iletişim kanalı olarak değil; bilgi yayımı, moral inşası ve çözüm odaklı söylem üretimi aracılığıyla siyasal baskı oluşturmada stratejik bir araç olarak kullanmışlardır. Özellikle X üzerinden yürütülen hashtag çalışmaları ve X sohbet odaları karmaşık hukuki meselelerin kitlelere aktarılmasında ve bir kamuoyu baskısı yaratılmasında merkezi bir rol oynamıştır. Sonuç olarak EYT hareketi, ekonomik hak arayışını dijital örgütlenme ve yeni nesil lobi faaliyetleri ile birleştiren hibrit bir model sunmaktadır. Hareket, geleneksel sendikal yapıların temsil yeteneğinin sorgulandığı bir dönemde, sivil ağların ve dijital aktivizmin siyasal sonuç üretme kapasitesini kanıtlayan özgün bir örnek teşkil etmektedir. Bu çalışma, toplumsal hareketlerin sadece teknolojik bir değişimden ibaret olmadığını; aynı zamanda duygusal, söylemsel ve örgütsel düzeyde yeni bir“katılımcı demokrasi”pratiği geliştirdiğini bilimsel verilerle ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the paradigm of New Social Movements (NSM), which underwent a fundamental transformation in terms of mobilization forms, organizational structures, and interaction tactics after 1960 and diverged from classical movements, specifically in the context of the Retirement Age Stuck (EYT) movement in Turkey. Within the scope of the study, the qualitative dimension of the movement was examined through focus group discussions with EYT Federation and EYT association managers, individuals participating in the EYT movement, academics, and union representatives. The quantitative dimension was examined through content analysis of the federation's digital posts. The findings show that the EYT movement is heterogeneous in structure, bringing together individuals from different social classes and political views under the common denominator of“victimization,”rather than being a homogeneous working-class struggle. While participants define themselves as a community that has been“othered”and deprived of their rights by the system, an examination of the movement's digital dimension reveals that digital platforms have been used not only as a channel of communication but also as a strategic tool for creating political pressure through the dissemination of information, the building of morale, and the production of solution-oriented discourse. Hashtag campaigns and chat rooms on X, in particular, played a central role in conveying complex legal issues to the masses and creating public pressure. In conclusion, the EYT movement offers a hybrid model that combines the pursuit of economic rights with digital organization and new-generation lobbying activities. The movement serves as a unique example demonstrating the capacity of civil networks and digital activism to produce political outcomes at a time when the representational capacity of traditional union structures is being questioned. This study scientifically demonstrates that social movements are not merely a technological shift; they also develop a new practice of“participatory democracy”at the emotional, discursive, and organizational levels.