6 Şubat depreminden kurtulanlarla grup olarak yürütülen sanat, EMDR ve COPE kartlarına dayalı kısa süreli entegratif bir müdahale modeli (SECT-G): Karma yöntemler araştırması
A short-term group intervention model integrating art, EMDR, and COPE cards for survivors of the February 6 earthquakes (SECT-G): A mixed-methods study
- Tez No: 1006225
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KARAIRMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Grup müdahalesi, Psikolojik travma, Group intervention, Psychological trauma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6 Şubat 2023 depremlerinden kurtulan bireylerle grup olarak yürütülen SECT-G müdahale programının travma sonrası stres belirtileri, depresyon, anksiyete, stres, duygulanım, psikolojik sağlamlık üzerindeki etkilerini incelemektir. SECT-G müdahalesi; COPE kartları, EMDR ve sanat uygulamalarının bir araya getirildiği yapılandırılmış bir bireysel, beş grup oturumundan oluşmaktadır. Çalışmada, nicel ve nitel yöntemlerin birlikte yürütüldüğü eş zamanlı karma yöntem deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu, Hatay'da depremden kurtulan 34 kişiden oluşmaktadır. Nicel boyutta, kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmış, katılımcılardan ön test, son test ve izleme ölçümleri alınmıştır. Olayların Etkisi Ölçeği, Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği, Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği kullanılmıştır. Nitel veriler, derinlemesine görüşmelerle toplanmıştır. SECT-G müdahalesi sonrasında müdahale grubunda travmatik stres, depresyon, anksiyete ve olumsuz duygulanım kontrol grubuna kıyasla anlamlı azalma, olumlu duygulanımda artış bulunmuştur. Psikolojik sağlamlıkta gruplar arası fark saptanmamıştır. Nitel analizlerde, SECT-G Modeli kapsamında travmadan iyileşmeye uzanan dönüşümü gösteren dört ana kategori bulunmuştur. (1) Müdahale Öncesi Derin Travmatik Etki, (2) SECT-G Müdahalesi Sonrası İyileşme ve Dönüşüm, (3) SECT-G Müdahale Sürecini Etkileyen Unsurlar, (4) SECT-G Müdahalesinin İyileşme Unsurları. Müdahale öncesinde yoğun travmatik etkinin müdahaleden sonra hafiflediği; müdahalenin travmatik stres tepkileri ve olumsuz duygulanımda azalma, benlik güçlenmesi, bilişsel yeniden yapılanma gibi iyileşme süreçlerini desteklediği bulunmuştur. COPE Kartlarının görsel ve metaforik gücü, travmatik içeriğe kontrollü erişimi kolaylaştırmış; EMDR, bastırılmış anıları görünür kılmıştır. Sanat, sözel ifadesi güç travmatik deneyimin güvenli dışavurumunu sağlamış; duygusal yükün hafiflemesini ve deneyimin işlemlenmesini desteklemiştir. Müdahalenin grup olarak yürütülmesi, ortak acının tanınması ve empatik tanıklık gibi grup dinamikleri aracılığıyla kolektif iyileşmenin gelişmesine olanak sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of the SECT-G group intervention, following the February 6, 2023 earthquakes, on post-traumatic stress, depression, anxiety, stress, affect, and resilience among survivors. The SECT-G intervention consists of six structured sessions (one individual, five group) integrating COPE cards, EMDR, and art-based interventions. A concurrent mixed-methods design was employed, with 34 survivors in Hatay. The quantitative component utilized a quasi-experimental, control-group design with pre-test, post-test, and follow-up measurements using IES-R, PDS, PANAS, CD-RISC, and DASS-21. Qualitative data were gathered via in-depth interviews. Findings showed a significant decrease in traumatic stress, depression, anxiety, and negative affect in the intervention group compared to the control group, with an increase in positive affect. No significant difference was found in resilience. Qualitative analysis identified four categories: (1) Deep Pre-Intervention Traumatic Impact, (2) Post-Intervention Recovery and Transformation, (3) Factors Influencing the SECT-G Process, and (4) Recovery Elements of the SECT-G Intervention. It was found that the intense traumatic impact present prior to the intervention diminished following the intervention; the program supported recovery processes such as reduction in traumatic stress reactions and negative affect, cognitive restructuring, and self-empowerment. The visual and metaphorical power of COPE Cards facilitated controlled access to traumatic content while EMDR facilitated bringing unprocessed memories into conscious awareness for processing. Art-based interventions enabled the safe externalization of traumatic experiences that are difficult to verbalize, supporting emotional release and the processing of traumatic memories. Furthermore, SECT-G' group format facilitated collective healing through group dynamics such as the recognition of shared pain and empathic witnessing.