Türk operalarındaki aryaların ses eğitiminde kullanılabilirliğinin Selman Ada operaları örneğinde incelenmesi
An investigation into the usability of arias in Turkish operas for vocal training: The case of Selman Ada's operas
- Tez No: 1006233
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TÜRKMENOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik müzik, Classical music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türk operalarındaki aryaların ses eğitiminde kullanılabilirliğinin Selman Ada operaları örneğinde incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu kapsamda araştırma karma araştırma paradigması benimsenerek gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın modelinde ise açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırma, nicel aşamasında ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel aşamasında ise durum çalışması deseni temel alınarak tasarlanmıştır. Araştırmanın nicel aşamasında veri toplama araçları olarak, deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, öğrencilerin bireysel ses eğitimi dersine yönelik öz yeterlik algıları ve tutumlarını belirlemek amacıyla ise Koçer (2020) tarafından geliştirilen“Bireysel Ses Eğitimi Dersi Öz Yeterlik Algısı Ölçeği”ile Ekici (2012) tarafından geliştirilen“Bireysel Ses Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Söz konusu ölçekler, deneysel işlem öncesinde ve sonrasında olmak üzere her iki gruba da ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Araştırmanın nitel aşamasında ise araştırmacı tarafından geliştirilen“Katılımcı (Öğrenci) Yansıtıcı Günlük”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden uygun durum örneklemesi kullanılarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın deney grubunu (n = 8) ve kontrol grubunu (n = 8), Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı lisans ikinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde SPSS 25 paket programı kullanılmış ve veriler programa aktarıldıktan sonra normallik analizleri yapılmıştır. Bu doğrultuda Bağımsız Örneklem t-Testi ile İlişkili Örneklem t-Testi uygulanmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin analizinde ise MAXQDA paket programı kullanılarak içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin bireysel ses eğitimi dersine ilişkin öz yeterlik algısı ve tutum düzeylerine ait ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kontrol grubu öğrencilerinin öz yeterlik algısı ve tutum düzeylerine ilişkin ön test ve son test puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Buna karşılık, deney grubu öğrencilerinin öz yeterlik algısı ve tutum düzeylerine ilişkin ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu ve bu farklılığın son test puanları lehine gerçekleştiği tespit edilmiştir. Ayrıca, deney ve kontrol gruplarının öz yeterlik algısı ve tutum düzeylerine ilişkin son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuş ve bu farkın deney grubu lehine olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, katılımcı (öğrenci) yansıtıcı günlüklerinden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve beş temaya ulaşılmıştır. Duygusal ve Psikolojik Süreç, Ses Sağlığı ve Bedensel Farkındalık, Teknik Vokal Gelişim, Müzikal Öğrenme Süreci ile Pedagojik Etkileşim ve Süreç Yönetimi temaları kapsamında elde edilen nitel bulgular, öğrencilerin süreç boyunca duygusal rahatlama ve motivasyon artışı yaşadıklarını, ses sağlığına yönelik farkındalık geliştirdiklerini, teknik vokal becerilerinin kademeli olarak ilerlediğini ve müzikal öğrenmenin deşifreden müzikal yoruma uzanan bütüncül bir yapıya dönüştüğünü göstermektedir. Araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve beş temaya ulaşılmıştır. Öğrenme Deneyimi, Teknik Gelişim ve Ses Eğitimi Kazanımları, Zorluk-Uygunluk ve Bireysel İlerleme, Tutum ve Öz Yeterlik Boyutu ile Eğitime Katkılar temaları kapsamında elde edilen nitel bulgular, Türk opera aryalarıyla yürütülen sürecin öğrencilerin öğrenme deneyimini zenginleştirdiğini, teknik vokal becerilerde gelişim sağladığını, bireysel ilerleme ve özgüven algısını güçlendirdiğini, derse yönelik tutumu olumlu yönde dönüştürdüğünü ve eğitime pedagojik, kültürel ve mesleki katkılar sunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the applicability of arias from Turkish operas in vocal training, using the operas of Selman Ada as a case study. To this end, the study was carried out using a mixed-methods research paradigm. An explanatory sequential design was employed in the research model. The study was designed based on a quasi-experimental design with a pre-test-post-test control group for the quantitative phase, and a case study design for the qualitative phase. In the quantitative phase of the study, data collection tools included“Personal Information Form”to obtain demographic information about the students in the experimental and control groups, and“Individual Voice Training Lesson Self-Efficacy Perception Scale”developed by Koçer (2020) and“Attitude Scale for Individual Voice Training Lessons”developed by Ekici (2012). These scales were administered to both groups as pre-tests and post-tests before and after the experimental intervention. In the qualitative phase of the study, the data were collected using“Participant (Student) Reflective Diary”and“Semi-Structured Interview Form”developed by the researcher. The study group was determined using convenience sampling, one of the purposeful sampling methods. Accordingly, the experimental group (n = 8) and the control group (n = 8) consisted of second-year undergraduate students from the Department of Music Education at Gazi University. SPSS 25 software was used to analyse the quantitative data of the study, and normality tests were conducted after the data had been imported into the programme. Accordingly, Independent Samples t-Test and Paired Samples t-Test were applied. For the analysis of the study's qualitative data, content analysis was conducted using the MAXQDA software package. According to the quantitative results of the study, no statistically significant difference was found between the pre-test scores of the experimental and control group students regarding their self-efficacy perceptions and attitude levels towards individual voice training lessons. It was also determined that there was no statistically significant difference between the pre-test and post-test scores regarding the self-efficacy perceptions and attitude levels of the control group students. In contrast, it was found that there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test scores regarding the self-efficacy perceptions and attitude levels of the experimental group students, and that this difference was in favour of the post-test scores. Furthermore, a statistically significant difference was found between the post-test scores of the experimental and control groups regarding their self-efficacy perceptions and attitude levels, and it was determined that this difference favoured the experimental group. In the study, the data obtained from participants' (students') reflective diaries were analysed using content analysis, resulting in five themes: Emotional and Psychological Processes, Vocal Health and Bodily Awareness, Technical Vocal Development, Musical Learning Process, and Pedagogical Interaction and Process Management. The qualitative findings obtained under these themes indicate that students experienced emotional relief and increased motivation throughout the process, developed awareness regarding vocal health, saw their technical vocal skills progress gradually, and that musical learning transformed into a holistic structure extending from musical notation to musical interpretation. In the study, the data obtained from semi-structured interviews were analysed using content analysis, resulting in five themes. Learning Experience, Technical Development and Vocal Training Outcomes, Difficulty-Fitness and Individual Progress, Attitude and Self-Efficacy, and Contributions to Education. The qualitative findings revealed that the process conducted using Turkish opera arias enriched students' learning experiences, facilitated development in technical vocal skills, strengthened perceptions of individual progress and self-confidence, transformed attitudes towards the course in a positive direction, and contributed to education in pedagogical, cultural and professional terms.