İkinci Grup'tan Milli Kalkınma Paritisi'ne muhalefetin kurumsallaşması
The institutionalization of political opposition from the Second Group to the National Development Party
  1. Tez No: 1006254
  2. Yazar: BURAK TAYYİP ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhalefet, Birinci Büyük Millet Meclisi, İkinci Grup, Milli Kalkınma Partisi, Çok Partili Hayat, Kurucu meclis, Siyaset bilimi, Opposition, First Grand National Assembly, Second Group, National Development Party, Multi-Party Life, Establishing council, Political science
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türk siyasi hayatında bireysel muhalefet biçimleri görülmüş olsa da bu yapıların kurumsal bir nitelik kazanamadığı ve zayıf kaldığı görülmektedir. 1789 Fransız İhtilali ile yayılan fikir akımları ve ulus-devlet anlayışı, çok uluslu imparatorlukların çözülme sürecini hızlandırmış; bu gelişmeler Osmanlı Devleti'nde de siyasal muhalefetin dönüşümünde etkili olmuştur. Tanzimat, I. ve II. Meşrutiyet dönemleri, muhalefetin düşünsel ve örgütsel zemininin oluştuğu kritik aşamalar olarak öne çıkmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan siyasal ve toplumsal kriz ortamında 23 Nisan 1920'de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, farklı siyasal eğilimlerin bir arada bulunduğu bir yapı ortaya koymuş ve bu durum meclis içerisinde çeşitli gruplaşmaların oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu bağlamda ortaya çıkan İkinci Grup, güçlü bir muhalif hareket olmasına rağmen kurumsal bir yapı kazanamamıştır. Bu çalışma, İkinci Grup'un Birinci Büyük Millet Meclisi içerisindeki faaliyetlerini, kurumsallaşamama nedenlerini ve Türk siyasal hayatına etkilerini incelemektedir. Araştırma, tarihsel ve nitel yöntemlere dayalı olarak literatür taraması ve doküman analizi teknikleri kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada, İkinci Grup'un örgütsel yapı, liderlik, program ve süreklilik gibi unsurlar bakımından kurumsallaşma kriterlerini karşılayamadığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede, çok partili hayata geçiş sürecinde kurulan Milli Kalkınma Partisi'nin, belirli bir program, örgütsel yapı ve siyasal hedefler doğrultusunda hareket ederek muhalefetin kurumsallaşması açısından önemli bir aşamayı temsil ettiği değerlendirilmektedir. Çalışma, Türk siyasal hayatında muhalefetin kurumsallaşma sürecine tarihsel bir perspektif sunarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Although individual forms of opposition were observed in Turkish political life during the Ottoman Empire, these structures failed to acquire an institutional character and remained underdeveloped. The intellectual currents and the concept of the nation-state that emerged from the French Revolution of 1789 accelerated the dissolution of multi-national empires; these developments also influenced the transformation of political opposition within the Ottoman Empire. The Tanzimat period, along with the First and Second Constitutional Eras, represents critical stages during which the intellectual and organizational foundations of opposition were established. Established on April 23, 1920, amid the political and social crises following the First World War, the Grand National Assembly of Turkey comprised diverse political tendencies, which paved the way for the emergence of various factions within the parliament. Within this context, the Second Group emerged as a significant opposition movement; however, it failed to become institutionalized. This study examines the activities of the Second Group within the First Grand National Assembly, the reasons behind its failure to institutionalize, and its impact on Turkish political life. The study employs literature review and document analysis techniques based on historical and qualitative research methods. The findings indicate that the Second Group did not meet the criteria for institutionalization in terms of organizational structure, leadership, political program, and continuity. Within this framework, the National Development Party, established during the transition to a multi-party system, is considered to represent a significant milestone in the institutionalization of political opposition by operating within a defined program, organizational structure, and clear political objectives. This study aims to contribute to the existing literature by offering a historical perspective on the institutionalization process of opposition in Turkish political life.