Havayolu taşımacılığının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye için ARDL analizi
The impact of air transportation on economic growth: An ARDL analysis for Turkey
  1. Tez No: 1006271
  2. Yazar: SEDA YOLAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN BALCI VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, havayolu taşımacılığı, iç hat yolcu taşımacılığı, dış hat yolcu taşımacılığı, nüfus artışı, ARDL, Economic growth, air transportation, domestic passenger transportation, international passenger transportation, population growth, ARDL
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykoz Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de havayolu yolcu taşımacılığı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki yıllık zaman serileri kullanılarak ampirik olarak incelenmiştir. Analizler, 1987–2024 dönemini kapsayan ortak gözlem seti üzerinden gerçekleştirilmiş; ekonomik büyüme bağımlı değişken, iç hat yolcu sayısı, dış hat yolcu sayısı ve nüfus artış oranı açıklayıcı değişkenler olarak modele dahil edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre değişkenler uzun dönemde birlikte hareket etmektedir. ARDL sınır testi sonuçları, değişkenler arasında uzun dönemli bir eşbütünleşme ilişkisinin varlığını ortaya koymaktadır. Hata düzeltme teriminin istatistiksel olarak anlamlı bulunması, kısa dönemde ortaya çıkan dengesizliklerin uzun dönem dengeye doğru bir uyum süreciyle giderildiğini göstermektedir. Uzun dönem katsayılar incelendiğinde, iç hat yolcu sayısı, dış hat yolcu sayısı ve nüfus artış oranına ait katsayıların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmektedir. Kısa dönem bulguları, havayolu taşımacılığının ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin kısa dönemde istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. İç hat yolcu sayısının birinci farkına ait katsayının anlamlı bulunması, kısa dönemde iç hat yolcu hareketliliğinin ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilediğine işaret etmektedir. Bulgular, havayolu taşımacılığı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin kısa vadede daha belirgin, uzun vadede ise istatistiksel olarak anlamlı bir etki tespit edilemediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between air passenger transportation and economic growth in Turkey using annual time series data. The analysis is conducted on a common sample covering the period from 1987 to 2024. Economic growth is taken as the dependent variable, while domestic passenger numbers, international passenger numbers, and the population growth rate are included as explanatory variables. The findings suggest that these variables tend to move together over time. The ARDL bounds test provides evidence of a long-run relationship among them. The error correction term is found to be statistically significant, indicating that short-term deviations are not permanent and gradually adjust back to the long-run equilibrium. When the long-run coefficients are evaluated, the effects of domestic passengers, international passengers, and population growth on economic growth are not statistically significant. However, the short-run results indicate that the role of air transportation in economic activity becomes more apparent. In particular, changes in domestic passenger traffic are associated with a positive effect on economic growth in the short term, while the impact of international passenger traffic remains limited. Overall, the relationship between air transportation and economic growth appears to be more pronounced in the short run and weaker in the long run.