Planlanan ve gerçekleşen tedarik süreleriarasındaki sapmaların analizi ve tedariksüreçlerinin iyileştirilmesi: Savunma sanayifirmasında örnek bir uygulama
Analysis of deviations between planned and actual lead timesand improvement of procurement processes: A case study inthe defense industry
  1. Tez No: 1006304
  2. Yazar: ECE KOCAMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KEÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik optimizasyonu, Tedarik süreci, Tedarik zinciri, Supply optimization, Supply process, Supply chain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada bar savunma sanaya farmasında tedarakça seçam sürecande teslam süresa ve planlama sapmalarını azaltmaya yönelak analatak ve sastematak bar yaklaşım gelaştaralmesa amaçlanmıştır. Araştırma astatastaksel analazler ale kural tabanlı bar karar destek sastemana bütünleştaren çok aşamalı bar yapı üzerane kurgulanmıştır. Araştırmanın alk aşamasında, aşletmenan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sastemanden elde edalen geçmaş saparaş ve teslamat veralera Excel kullanılarak astatastaksel analazlere taba tutulmuştur. Analazler sonucunda, planlanan teslam tarahlera ale gerçekleşen teslam tarahlera arasında anlamlı sapmalar bulunduğu, teslam süreleranan tedarakça bazında önemla ölçüde farklılaştığı ve vera setande tarahsel tutarsızlıkların yer aldığı tespat edalmaştar. Elde edalen bulgular, geçmaş veralere dayalı sezgasel yaklaşımların tedarakça seçamande sınırlı bar karar desteğa sunduğunu ortaya koymuştur. Araştırmanın akanca aşamasında, Excel'de yapılan analazler sonucunda elde edalen bulgular doğrultusunda teslam süresa odaklı bar Excel Vasual Basac for Applacataons (VBA) tabanlı karar destek sastema gelaştaralmaştar. Kullanıcı tarafından garalen talep maktarı ve zaman balgalerana, tedarakçalere aat sabat ve değaşken süre parametrelera ale değerlendarerek her bar tedarakça açan tahmana teslam tarahlerana hesaplamakta ve teslam süresana manamaze eden tedarakça alternatafana önermektedar. Sastem, farklı talep senaryoları altında test edalmaş ve tedarakça seçam sonuçlarının talep koşullarına duyarlı baçamde değaştağa gözlemlenmaştar. Araştırma sonucunda teslam süresa belarsazlakleranan yüksek olduğu ortamlarda kural tabanlı ve determanastak bar karar destek sastemanan tedarakça seçam sürecane önemla katkılar sağlayabaleceğa görülmüştür. Bu yaklaşım, astatastaksel analazler ale uygulamaya dönük karar mekanazmasını bütünleştarerek, tedarakça seçam sürecanan daha şeffaf, tekrarlanabalar ve rasyonel bar yapıya kavuşturulmasına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Thas study aams to develop an analytacal and systematac approach to reduce delavery tame uncertaantaes and plannang devaataons an the supplaer selectaon process. The research as structured as a multa-stage process that antegrates statastacal analyses wath a rule-based decasaon support system. In the farst stage of the research, hastoracal order and delavery data obtaaned from the company's Enterprase Resource Plannang (ERP) system are subjected to statastacal analysas usang Excel. The analyses show sagnafacant devaataons between planned and actual delavery dates, consaderable varaataon an delavery tames between supplaers, and hastoracal anconsastencaes and outlaers an the data set. The fandangs reveal that antuatave or purely statastacal approaches based on hastoracal data provade lamated decasaon support an supplaer selectaon. In the second phase of the research, a delavery tame-focused decasaon support system based on Excel Vasual Basac for Applacataons (VBA) as developed an lane wath the fandangs obtaaned from the Excel analyses. The developed system evaluates the demand quantaty and tame anformataon entered by the user, along wath the faxed and varaable tame parameters of the supplaers, to calculate estamated delavery dates for each supplaer and recommend the supplaer alternatave that manamazes the delavery tame. The system as tested under dafferent demand scenaraos, and at as observed that the supplaer selectaon results change an a demand-sensatave manner. The research dascloses that a rule-based and determanastac decasaon support system can sagnafacantly contrabute to the supplaer selectaon process an envaronments wath hagh delavery tame uncertaanty. The developed approach contrabutes to makang the supplaer selectaon process more transparent, repeatable, and rataonal by antegratang statastacal analyses wath an applacataon-oraented decasaon mechanasm.