Betonarme yapılarda bölgesel risk önceliklerini belirlemek için akıllı bir yaklaşım
An intelligent approach to determine the regional risk priorities in reinforced-concrete structures
- Tez No: 1006436
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN IŞIK, DOÇ. DR. MEHMET AKİF BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Reinforced concrete
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yıkıcı depremlerden önce mevcut yapı stokunun deprem güvenilirliğinin incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması, yapısal hasarların azaltılmasında kritik rol oynamaktadır. Mevcut bina envanterinin çok yoğun olması, detaylı deprem performans analizlerini süre, kaynak ve eleman açısından pek mümkün kılmamaktadır. Bu amaç doğrultusunda hızlı değerlendirme yöntemleri kullanılarak risk öncelikleri belirlenebilmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte bu yöntemler için de yapay zekâ veya makine öğrenimi yaygın olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Bu tez çalışmasında, yüksek sismik riske sahip Muş ili Merkez ilçesinde yer alan 200 adet mevcut betonarme bina için 2019-Türk Hızlı değerlendirme yöntemi uygulanmış ve elde edilen sonuçlar makine öğrenimi metodu ile birleştirilerek, binaların bölgesel risk önceliklerinin belirlenmesi için akıllı bir yaklaşım önerilmiştir. Çalışmada ayrıca ilin depremselliği Türkiye'de kullanılan son iki deprem yönetmeliği kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca ilin mevcut yapı stoku karakteristikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar dikkate alınarak ileriye yönelik alınabilecek önlemler ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Before destructive earthquakes occur, assessing the seismic safety of the existing building stock and taking the necessary precautions play a critical role in reducing structural damage. Due to the large existing building inventory, conducting detailed earthquake performance analyses for all structures is not feasible in terms of time, resources, and manpower. For this reason, risk priorities can be determined by using rapid assessment methods. With the advancement of technology, artificial intelligence and machine learning techniques have increasingly been preferred for such methods. In this thesis study, the 2019 Turkish Rapid Assessment Method was applied to 200 existing reinforced concrete buildings located in the central district of Muş province, which has a high seismic risk. The results obtained were combined with a machine learning method, and an intelligent approach was proposed to determine the regional risk priorities of the buildings. In addition, the seismicity of the province was comparatively examined within the scope of the last two earthquake codes used in Türkiye. Furthermore, the characteristics of the existing building stock in the province were identified. Based on the results obtained, possible measures that can be taken for the future were discussed.