Yüksek riskli gebelere klinikte uygulanan mandala etkinliğinin gebelik stresi ve doğum korkusu üzerine etkisi
The effect of mandala activities applied in the clinic on pregnancy stress and fear of childbirth in high-risk pregnancies
- Tez No: 1006518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA DİLEK AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Yüksek riskli gebelik, Sanat terapisi, Anksiyete, Psikolojik stres, Korku, Gebelik-yüksek riskli, Pregnancy, High-Risk, Art Therapy, Anxiety, Stress, Psychological, Fear, Pregnancy-high-risk
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Yüksek Riskli Gebelere Klinikte Uygulanan Mandala Etkinliğinin Gebelik Stresi ve Doğum Korkusu Üzerine Etkisi Amaç: Araştırma, yüksek riskli gebelik sebebiyle klinikte yatan gebelere uygulanan mandala aktivitesinin gebelik stresi ve doğum korkusuna etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel tipte olan çalışma Ekim 2024-Ekim 2025 tarihleri arasında Kocaeli' de bir kamu hastanesinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini servise riskli gebelik tanısı almış, ikinci ve üçüncü trimesterinde olan primigravida gebeler oluşturdu. Araştırmaya 149 katılımcı (75 deney- 74 kontrol) dahil edildi. Katılımcılara ön test, birinci takip testi ve ikinci takip testi uygulandı. Katılımcıların her biri testleri bireysel olarak cevaplandırdı. Deney grubuna haftada üç oturumda, ikişer mandala boyatıldı. İki hafta sonunda birinci takip testi uygulandı. Dört haftalık süre sonunda ikinci takip testi uygulandı. Kontrol grubuna rutin medikal tedaviler dışında müdahalede bulunulmadı. Araştırma verileri Tanıtıcı Bilgi Formu, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği, Gebelik Stresi Değerlendirme Ölçeği, Gebeler ve Eşleri için Doğum Korkusu Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde, istatistik paket programı SPSS 29.0 kullanıldı. Clinicaltrials kaydı yapıldı (NCT06716710). Bulgular: Katılımcılar sosyo-demogrofik özellikler açısından benzerlik göstermiş, tercih edilen doğum şekli dışında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Ön test ölçümlerinde durumluk kaygı, doğum endişesi ve doğum korkusu puanları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), sürekli kaygı ve gebelik stresi puanlarında gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Birinci takip testi ve ikinci takip testi ölçümlerinde deney ve kontrol grupları arasında durumluk kaygı, sürekli kaygı, gebelik stresi, doğum endişesi ve doğum korkusu puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,05). Deney grubunda ön test, ikinci takip testi karşılaştırmalarında durumluk kaygı, gebelik stresi, doğum endişesi ve doğum korkusu puanlarının anlamlı düzeyde azaldığı (p<0,05), sürekli kaygı puanında ise anlamlı bir değişim olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Kontrol grubunda ise gebelik stresi, doğum endişesi ve doğum korkusu puanlarının zaman içinde anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır (p<0,05). Karışık ölçümlerde iki faktörlü ANOVA sonuçlarına göre, durumluk kaygı, sürekli kaygı, gebelik stresi, doğum endişesi ve doğum korkusu puanlarında, grup ve zamanın ortak etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu araştırmada, yüksek riskli gebelerde uygulanan mandala etkinliğinin durumluk kaygı, gebelik stresi, doğum endişesi ve doğum korkusu üzerinde azaltıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. Deney grubunda söz konusu değişkenlerin ön test, ikinci takip testi puanları arasında anlamlı düzeyde azalma görülürken, kontrol grubunda özellikle gebelik stresi, doğum endişesi ve doğum korkusu puanlarının zaman içinde arttığı saptanmıştır. Sürekli kaygı düzeyinde ise deneysel uygulamaya bağlı anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Elde edilen sonuçlar, mandala etkinliğinin yüksek riskli gebelerde anlık duygusal durumlar ve gebeliğe özgü psikolojik tepkiler üzerinde etkili bir destekleyici yöntem olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Mandala Activities Applied in the Clinic on Pregnancy Stress and Fear of Childbirth in High-Risk Pregnancies. Objective: This study was conducted to examine the effect of a mandala activity applied to hospitalized pregnant women with high-risk pregnancies on pregnancy-related stress and fear of childbirth. Method: This randomized controlled experimental study was conducted between October 2024 and October 2025 at a public hospital in Kocaeli. The population of the study consisted of primigravida pregnant women in their second and third trimesters who were diagnosed with high-risk pregnancy and admitted to the service. A total of 149 participants were included in the study (75 in the experimental group and 74 in the control group). Pre-test, first follow-up test, and second follow-up test were administered to the participants. Each participant completed the tests individually. The experimental group participated in mandala coloring sessions three times per week, with two mandalas completed in each session. The first follow-up test was administered at the end of the second week, and the second follow-up test was conducted at the end of the fourth week. No intervention was applied to the control group other than routine medical treatment. Research data were collected using the Introductory Information Form, the State and Trait Anxiety Inventory, the Pregnancy Stress Assessment Scale, and the Childbirth Fear Scale for Pregnant Women and Their Spouses. Data were analyzed using the SPSS 29.0 statistical package program. The study was registered on ClinicalTrials (NCT06716710). Results: The participants were similar in terms of sociodemographic characteristics, and no statistically significant differences were found between the groups, except for the preferred mode of delivery (p > 0.05). At pretest, no statistically significant differences were observed between the groups in terms of state anxiety, childbirth-related anxiety, and fear of childbirth scores (p > 0.05); however, significant differences were identified between the groups in trait anxiety and pregnancy stress scores (p < 0.05). At the mid-test and post-test assessments, statistically significant differences were found between the intervention and control groups in terms of state anxiety, trait anxiety, pregnancy stress, childbirth-related anxiety, and fear of childbirth scores (p < 0.05). In the intervention group, pretest–post-test comparisons revealed a statistically significant decrease in state anxiety, pregnancy stress, childbirth-related anxiety, and fear of childbirth scores (p < 0.05), whereas no statistically significant change was observed in trait anxiety scores (p > 0.05). In the control group, pregnancy stress, childbirth-related anxiety, and fear of childbirth scores were found to increase significantly over time (p < 0.05). According to the results of the two-factor mixed-measures ANOVA, the interaction effect of group and time on state anxiety, trait anxiety, pregnancy stress, childbirth-related anxiety, and fear of childbirth scores was statistically significant (p < 0.05). Conclusion: In this study, it was determined that the mandala activity applied to high-risk pregnant women had a reducing effect on state anxiety, pregnancy stress, childbirth anxiety, and fear of childbirth. In the experimental group, a statistically significant decrease was observed between the pre-test and second follow-up test scores of these variables, whereas in the control group, pregnancy stress, childbirth anxiety, and fear of childbirth scores were found to increase over time. No significant change attributable to the experimental intervention was observed in trait anxiety levels. The findings indicate that mandala activity may serve as an effective supportive method in influencing momentary emotional states and pregnancy-specific psychological responses among high-risk pregnant women.