36-60 aylık okul öncesi dönem çocuklarının problemli teknoloji kullanım düzeyinin incelenmesi
Problematic technology use levels of preschool children aged 36-60 months
- Tez No: 1006517
- Danışmanlar: PROF. DR. MAKBULE MEZİYET ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anaokulları, Bilgi ve iletişim teknolojileri, Çocuk eğitimi, Çocuk-okul öncesi, Information and communication technologies, Child education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 36-60 aylık okul öncesi dönem çocuklarının problemli teknoloji kullanım düzeylerinin çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde ikamet eden 36-60 aylık 270 çocuk oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Çocuklar İçin Problemli Teknoloji Kullanımı Ölçeği”kullanılmıştır. Hipotezlerin test edilmesinde SPSS v26 kullanılarak, bağımsız örneklem bağımsız t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, okul öncesi eğitim almayan çocukların problemli teknoloji kullanımı düzeylerinin, okul öncesi eğitim alan çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, çocukların yaşları ile problemli teknoloji kullanımı düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna paralel olarak, 49-60 ay yaş grubundaki çocukların problemli teknoloji kullanımı puanlarının 36-48 ay yaş grubundaki çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, cinsiyet, evdeki teknolojik cihaz sayısı ve türü (bilgisayar, tablet, oyun konsolu) ile çocukların problemli teknoloji kullanımı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki veya farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, okul öncesi eğitimin ve yaşın çocukların problemli teknoloji kullanımı üzerinde önemli etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve yaşa uygun teknoloji kullanım rehberlerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the problematic technology use levels of preschool children aged 36-60 months according to various demographic variables. A comparative relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The sample of the research consists of 270 children aged 36-60 months residing in Istanbul. Purposive sampling method was used in sample selection.“Personal Information Form”and“Problematic Technology Use Scale for Children”were used as data collection tools. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were performed using SPSS v26 to test the hypotheses. The research findings showed that the problematic technology use levels of children who do not receive preschool education are significantly higher than those who receive preschool education. In addition, a significant positive relationship was found between children's ages and their problematic technology use levels. Parallel to this, it was determined that the problematic technology use scores of children in the 49-60 months age group were significantly higher than those in the 36-60 months age group. On the other hand, no significant relationship or difference was found between gender, the number and type of technological devices at home (computer, tablet, game console) and children's problematic technology use levels. In conclusion, it was determined that preschool education and age have significant effects on children's problematic technology use. In line with these findings, it is recommended to expand preschool education and develop age-appropriate technology use guidelines.