Bir kamu üniversitesinde yangın güvenliği kırılganlıklarının ve risklerinin Papyon Bağı ve HTEA yöntemlerinin entegrasyonuna dayalı bir yaklaşımla değerlendirilmesi
Assessment of fire safety vulnerabilities and risks in a public uni̇versity based on an integrated Bow-tie and FMEA approach
- Tez No: 1006543
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI GÜLÜM MUTLU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Entegre risk analizi, Integrated risk analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Üniversite yerleşkelerinde bulunan yapılarda gerek insan sirkülasyonun yoğun olması gerekse karmaşık yapılara sahip olmaları nedeniyle olası bir yangın durumuna karşı hazırlıklı olmak amacıyla risklerin detaylı bir şekilde ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu tez çalışmasında, bir kamu üniversitesinde yer alan farklı işleyiş alanlarına sahip binalarda yangın güvenliği açısından var olan kırılganlıkların tanımlanması ve kritik risklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada, Papyon Bağı Metodu ile Hata Türü ve Etki Analizleri (HTEA) metodunun entegrasyonuna dayanan bir metodolojik çerçeve ile analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulama alanını, bir kamu üniversitesinde farklı hizmetlerin sunulduğu 4 ana bölüm oluşturmaktadır. Uygulama alanları sırasıyla merkezi kafeterya ve yemekhane (1), kütüphane (2), sosyal tesisler ve konuk evi (3) uygulama oteli ve termal tesisler (4)'dir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi olan saha gözlem yolu ve iş sağlığı ve güvenliği ile yangın güvenliği alanlarında tecrübeli karar vericilerle görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. İlk olarak, her bir yapı için yangını önleme ve yangından korunmayı sağlayan unsurlar bakımından hata türleri ve istenmeyen sonuçlar HTEA yöntemiyle belirlenmiştir. Daha sonra istenmeyen olaylar dikkate alınarak neden-sonuç ilişkilerini belirlemek amacıyla papyon bağı analiz metodu uygulanmıştır. Araştırma bulguları; üniversite kampüsünde bulunan yapılarda yangın güvenliği kırılganlıklarının olduğu, yapı türüne göre, kullanım amacına bağlı olarak kritik risk yoğunluklarının farklılık gösterdiği ortaya konulmuştur. Papyon bağı ve HTEA metodunun birlikte kullanılması sayesinde yangın güvenliği kırılganlıkları ile birlikte kritik risklerin etkili bir şekilde belirlenmesi sağlanmıştır. Bu yönüyle çalışmada sunulan bilgilerin kamu üniversitelerinde yangın güvenliğinin iyileştirilmesini destekleyecek pratik ihtiyaca hizmet etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Owing to the high density of human circulation and complex structural characteristics of buildings on university campuses, conducting a detailed risk assessment is essential to ensure preparedness for potential fire incidents. This study aims to identify existing fire safety vulnerabilities and determine critical risks in buildings with different functional uses within a public university. For this purpose, analyses were conducted within a methodological framework based on the integration of the Bow-Tie method and Failure Mode and Effects Analysis (FMEA). The application scope of the research consists of four main sections within a public university, where different services are provided. The application area consists of the central cafeteria building, which also provides dining services for staff and students (1); the library building (2); social facilities and guesthouse (3); and finally, the university application hotel and thermal facility buildings (4). In this study, data were collected through field observations as a qualitative research method and interviews with decision-makers experienced in occupational health, safety, and fire safety. Initially, failure modes and potential undesired outcomes related to fire prevention and fire protection measures were identified for each building using the FMEA method. Subsequently, the Bow-Tie analysis method was applied to identify cause–effect relationships by considering the undesired events. The research findings revealed that fire safety vulnerabilities exist in buildings on university campuses and that the distribution of critical risks varies depending on the building type, intended use, and human factors. The combined use of the Bow-Tie method and Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) enabled the effective identification of fire safety vulnerabilities and critical risks. In this respect, the findings of this study are expected to address practical needs by supporting the improvement of fire safety in public universities.