Üniversite şehri kriterleri üzerine bir çalışma: Eskişehir örneği
A study on university city criteria: The example Eskişehir
  1. Tez No: 557388
  2. Yazar: DENİZ ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir, Kriter, Öğrenci, Üniversite Şehri, City, Criteria, Student, University City
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bir yerleşmenin nitelendirilebilmesi için belirli kriterlere ihtiyaç vardır. Bu kriteler zamana ve mekana göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin günümüze kadar şehir tanımı birçok kez değişmiştir. Yerleşmelerin tanımlanması için nüfus ve ekonomik faaliyetler en yaygın kullanılan ölçütlerdir. Eskişehir kentinin üç devlet üniversitesine sahip olması ve uzun yıllardır bilinen üniversite şehri karakteri bu çalışma ile nitelendirilmiştir. Çalışmada, bir üniversite şehri tanımı yapabilmek için kullanılması gereken kriterler belirlenmiştir. Yapılan önceki çalışmalar, elde edilen veriler ve yapılan anket çalışmasındaki bulgular değerlendirilerek üniversite şehri kriterleri iki başlık altında ele alınmıştır. Bunlar Beşeri Unsurlar ve Mekansal Göstergelerdir. Beşeri Unsurlar nüfus, ulaşım, güvenlik, mal-hizmet alımı, akademik ve kültürel faaliyetler olmak üzere beş alt başlıkta değerlendirilmiştir. Mekansal Göstergeler de ise Üniversite Caddesi üzerindeki işletmeler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Certain criteria are needed to characterize a settlement. These criteria may vary according to time and place. For example, the definition of the city has changed many times. Population and economic activities are the most widely used criteria for defining settlements. The fact that Eskişehir has three state universities and the character of the university city which has been known for many years has been characterized by this study. In this study, the criteria that should be used to define a university city were determined. The criteria of the university city were evaluated under two headings by evaluating the previous studies, the data obtained and the findings of the survey. These are Human Factors and Spatial Indicators. Human Factors are evaluated under five subheadings as population, transportation, security, procurement of goods and services, academic and cultural activities. In spatial indicators, the enterprises on University Street were analyzed.