Farklı evre kemik kaybı olan peri-implantitis hastalarında submukozal mikrobiyota profilinin değerlendirilmesi
Evaluation of submucosal microbiota profile in peri-implantitis patients with different stage bone loss
- Tez No: 1006690
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUT AKYÖN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Mikrobiyoloji, Dentistry, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: DNA dizileme, Periimplantitis, Yeni nesil dizileme, DNA sequencing, Periimplantitis, High throughput sequencing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş Sağlığı Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oral Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Benzersiz ve karmaşık peri-implant mikrobiyotası, çoğunluğu bakteriler olmak üzere pek çok türe ev sahipliği yapar ve mikrobiyotadaki disbiyotik değişim peri-implant hastalıklarına neden olabilir. Çalışmanın amacı implant uygulanan bireylerde submukozal mikrobiyal profillerin kompozisyonlarını ve farklılıklarını araştırmaktır. Peri-implant sağlık (PS), peri-implant mukozitis (PM), erken, orta ve ileri peri-implantitis (PI) olmak üzere beş farklı grup karşılaştırılmıştır. PS, PM ve erken, orta ve ileri PI'lı 78 bireyden submukozal plak örnekleri alındı ve 16S rRNA geninin sekanslaması kullanılarak analiz edildi. Gruplar arasındaki submukozal mikrobiyota profillerindeki farklılıklar, mikrobiyal çeşitlilik ve taksonomik bolluklarla değerlendirildi. Alfa çeşitlik ve beta çeşitlilik analizlerine göre, submukozal mikrobiyota çeşitliliği PI, PM ve PS bölgelerinde farklılık göstermedi. Prevotella, Fusobacterium, Bacteroides, Treponema, Porphyromonas, Fretibacterium ve Veillonella cinsleri PI gruplarında yüksek oranda bulundu. Cins düzeyinde, iki farklı klinik grup arasında kompozisyonel farklılıklar tespit edildi. Pseudoramibacter, PM ve PI gruplarında PS'ye kıyasla önemli ölçüde artmıştı. Fretibacterium, PI-erken ve PS arasında en ayırt edici takson olmuştur. Benzer genel mikrobiyal çeşitliliğe rağmen, peri-implant sağlık ve hastalık genelinde submukozal mikrobiyotada belirgin kompozisyonel değişimler gözlemlenmiştir. Özellikle Fretibacterium ve Pseudoramibacter olmak üzere belirli cinsler, hastalık durumlarıyla ilişkilendirildi. Bu iki cins, hastalık patogenezini değerlendirmek için biyobelirteç olarak kullanılma potansiyeline sahip olabilirler. Bu bulgular, peri-implant hastalıkların patogenezinde mikrobiyal çeşitliliğin yanı sıra mikrobiyal bileşimin de önemini vurgulamaktadır. Bu hastalıklarda tanıda ve hastalık gelişimini önleyici stratejilerin belirlenmesinde rol alabilir.
Özet (Çeviri)
The unique and complex peri-implant microbiota harbors many species, mostly bacteria. The dysbiotic shift in microbiota induces peri-implant diseases. The aim of the study was to investigate the compositions and differences in submucosal microbial profiles in subject with different peri-implant heath status, from peri-implant healthy (PH) to advanced peri-implantitis (PI). Submucosal plaque samples were obtained from 78 individuals with PH, peri-implant mucositis (PM), early, moderate, and advanced PI and analyzed using sequencing of 16S rRNA gene. Differences of submucosal microbiome profiles between groups were evaluated with the microbial diversity and taxonomic abundances. According to alpha-diversity and beta-diversity analysis, the submucosal microbiota diversity showed no difference in the PI, PM, and PH sites. Prevotella, Fusobacterium, Bacteroides, Treponema, Porphyromonas, Fretibacterium, and Veillonella genera showed high abundance in the PI groups. At the genus-level, compositional differences between two distinct clinical groups were found. Pseudoramibacter was significantly higher in PM and PI groups compared to PH. Fretibacterium was the most discriminative taxa between PI-early and PH. Despite similar overall microbial diversity, distinct compositional shifts in the submucosal microbiota were observed across peri-implant health and disease. Specific genera, particularly Fretibacterium and Pseudoramibacter, were associated with disease conditions and these two types may have the potential to be used as biomarkers for evaluating disease pathogenesis. These findings highlight the importance of microbial composition, rather than diversity alone, in the pathogenesis of peri-implant diseases and may contribute to developing diagnostic and preventive strategies.