Hizmetkâr liderliğin işten ayrılma niyetine etkisinde iş stresinin rolü
The role of job stress in the effect of servant leadership on turnover intention
- Tez No: 1006696
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmetkar liderlik, İş stresi, İşten ayrılma, Servant leadership, Job stress, Leave the job
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Hizmetkâr liderlik, çalışanların ihtiyaç ve beklentilerini merkeze alan, onların bireysel ve mesleki gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan ve etik değerlere dayalı bir liderlik yaklaşımıdır. Günümüz örgütlerinde artan iş yükü, rol belirsizliği ve zaman baskısı gibi faktörler çalışanların iş stresini artırabilmekte ve bu durum çalışanların işten ayrılma niyetlerini etkileyebilmektedir. Bu bağlamda liderlik tarzlarının çalışanların psikolojik deneyimleri ve örgütsel tutumları üzerindeki etkilerinin incelenmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, hizmetkâr liderliğin çalışanların işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide iş stresinin aracılık rolünü analiz etmektir. Araştırma nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında veriler anket yöntemiyle toplanmış ve değişkenler arasındaki ilişkiler regresyon temelli aracılık analizi ile test edilmiştir. Hipotezlerin test edilmesinde PROCESS makrosu (Model 4) kullanılmış ve analizler 5000 bootstrap örneklemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, hizmetkâr liderliğin işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı ve negatif yönlü bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca hizmetkâr liderliğin çalışanların iş stresini azalttığı, iş stresinin ise işten ayrılma niyeti üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Yapılan aracılık analizi sonucunda iş stresinin, hizmetkâr liderlik ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide anlamlı bir aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir. Bulgular, hizmetkâr liderliğin işten ayrılma niyetini hem doğrudan hem de iş stresini azaltarak dolaylı biçimde etkilediğini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, hizmetkâr liderlik davranışlarının çalışanların stres düzeylerini azaltarak örgütte kalma eğilimlerini güçlendirdiğini göstermektedir. Bu çalışma, hizmetkâr liderliğin çalışan tutumları üzerindeki etkilerini açıklayan mekanizmalara ilişkin ampirik bulgular sunarak örgütsel davranış ve insan kaynakları yönetimi literatürüne katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Servant leadership is a leadership approach that centers on the needs and expectations of employees, aiming to support their individual and professional development, and is grounded in ethical values. In today's organizations, factors such as increasing workload, role ambiguity, and time pressure can contribute to job stress among employees, which in turn can affect their intention to leave their jobs. In this context, examining the effects of leadership styles on employees' psychological experiences and organizational attitudes is important. The aim of this study is to examine the effect of servant leadership on employees' intention to leave their jobs and to analyze the mediating role of job stress in this relationship. The research employed a quantitative research method. Data were collected through a survey method, and the relationships between variables were tested using regression-based mediation analysis. The PROCESS macro (Model 4) was used to test the hypotheses, and the analyses were performed with a 5000 bootstrap sample. The research findings show that servant leadership has a significant and negative effect on the intention to leave the job. Furthermore, it was determined that servant leadership reduces employees' job stress, and job stress has a positive and significant effect on the intention to leave the job. The mediation analysis revealed that job stress plays a significant mediating role in the relationship between servant leadership and intention to leave. The findings indicate that servant leadership influences intention to leave both directly and indirectly by reducing job stress. The results suggest that servant leadership behaviors strengthen employees' tendency to remain in the organization by reducing their stress levels. This study contributes to the organizational behavior and human resources management literature by presenting empirical findings on the mechanisms explaining the effects of servant leadership on employee attitudes.