Klinik örneklerden izole edilen çoklu ilaç dirençli gram negatif izolatların kolistin direncinin sıvı mikrodilüsyon ve otomatize sistem ile karşılaştırılması
Comparison of colistin resistance in multidrug-resistant gram-negative clinical isolates using broth microdilution and automated systems
  1. Tez No: 1006757
  2. Yazar: TUBA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE HÜMEYRA TAŞKIN KAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae, Kolistin, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae, Colistin, Pseudomonas aeruginosa
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Çoklu ilaca dirençli (ÇİD) Gram-negatif bakteriler, özellikle hastane enfeksiyonlarında tedavi başarısını düşüren ciddi bir sorun haline gelmiştir. Kolistin, Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeruginosa gibi patojenlere karşı son çare antibiyotik olarak önemini korumaktadır. Ancak bu ilaca karşı gelişen direnç ve kullanılan test yöntemlerinin güvenilirliği, etkin hasta yönetimi açısından hayati öneme sahiptir. Bu çalışmada kolistin duyarlılığının belirlenmesinde BD Phoenix™ 100 sistemi ile sıvı mikrodilüsyon (SMD) yöntemi karşılaştırılmıştır. Toplam 758 Gram-negatif izolat değerlendirilmiş, SMD yöntemine göre izolatların 541 (%71,4) 'i duyarlı, 217 (%28,6)' si dirençli bulunmuştur. Tür bazında incelendiğinde A. baumannii izolatlarının 286'sı duyarlı, 100'ü dirençli; K. pneumoniae izolatlarının 225'i duyarlı, 103'ü dirençli; P. aeruginosa izolatlarının ise 30'u duyarlı, 14'ü dirençli olarak belirlenmiştir. Phoenix™ 100 sisteminde ise tüm izolatların 647 (%85,4) 'si duyarlı, 111(%14,6) 'i dirençli raporlanmıştır. Bu yönteme göre A. baumannii izolatlarının 344'ü duyarlı, 42'si dirençli; K. pneumoniae izolatlarının 266'sı duyarlı, 62'si dirençli; P. aeruginosa izolatlarının ise 37'si duyarlı, 7'si dirençli olarak değerlendirilmiştir. Tanı testi performans analizinde BD Phoenix™ 100 sisteminin genel kategorik uyumu (KU) %81,0, büyük hata (BH) %3,5, çok büyük hata (ÇBH) %57,6 olarak hesaplanmıştır. Tür bazında değerlendirildiğinde A. baumannii için KU %81,3, BH %2,4, ÇBH %65,0; K. pneumoniae için KU %80,8, BH %4.9, ÇBH %50,5; P. aeruginosa için KU %79,5, BH %3,3, ÇBH %57,1 bulunmuştur. Elde edilen yüksek çok büyük hata oranı, dirençli izolatların önemli bir kısmının yanlışlıkla duyarlı olarak raporlanabileceğini göstermekte olup, bu durum klinik açıdan tedavi başarısızlığına yol açabilecek ciddi bir risktir. Bu nedenle kolistin gibi kritik antibiyotiklerin değerlendirilmesinde SMD'nin altın standart yöntem olarak kullanılması ve Phoenix™ 100 sonuçlarının mutlaka SMD ile doğrulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Multidrug-resistant (MDR) Gram-negative bacteria have become a serious problem, reducing treatment success, particularly in hospital-acquired infections. Colistin remains an antibiotic of last resort against pathogens such as Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae, and Pseudomonas aeruginosa. However, the development of resistance to this drug and the reliability of the testing methods used are vital for effective patient management. In this study, the BD Phoenix™ 100 system was compared with the reference method, broth microdilution (SMD). A total of 758 Gram-negative isolates were evaluated; 541 (%71,4) of the isolates were found to be susceptible and 217 (%28,6) were found to be resistant according to the SMD method. When examined by species, 286 of the A. baumannii isolates were susceptible and 100 were resistant; Of the K. pneumoniae isolates, 225 were susceptible and 103 were resistant; of the P. aeruginosa isolates, 30 were susceptible and 14 were resistant. In the Phoenix™ 100 system, 647 (%85,4) of all isolates were reported as susceptible and 111 (%14,6) as resistant. According to this method, 344 of the A. baumannii isolates were susceptible, and 42 were resistant; 266 of the K. pneumoniae isolates were susceptible, and 62 were resistant; 37 of the P. aeruginosa isolates were susceptible, and only 7 were resistant. In the diagnostic test performance analysis, the overall categorical agreement (CU) of the BD Phoenix™ 100 system was calculated as %81,0, major error (MA) was %3,5, and very major error (MA) was %57,6. When evaluated on a species basis, for A. baumannii, KU was %81,3, BH was 2,4%, and MA %65,0; for K. pneumoniae, KU was %80,8, BH was 4,9%, and MA %50,5; For P. aeruginosa, KU was found to be %79,5, BH was found to be %3,3, and ÇBH was found to be %57,1. A high rate of very major errors indicates that a substantial proportion of resistant isolates may be incorrectly classified as susceptible. This finding poses a serious clinical concern, as it may result in inappropriate antimicrobial therapy and consequent treatment failure. Therefore, for the evaluation of critical antibiotics such as colistin, the broth microdilution (BMD) method should be considered the gold standard, and results obtained from the Phoenix™ 100 system should be systematically confirmed by BMD