Adana ve çevresinde Candida albicans kandidemilerin epidemiyolojik özellikleri
Epidemiological features of Candida albicans candidemia in adana and surrounding area
  1. Tez No: 1006777
  2. Yazar: NEVZAT ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MACİT İLKİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida albicans, Epidemiyoloji, Mortalite, Risk faktörleri, Candida albicans, Epidemiology, Mortality, Risk factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kandidemi, en sık Candida albicans'ın etken olduğu önemli bir küresel sağlık sorunudur. Antifungal ilaç kullanımının antifungal direnci artırabilmesi sebebi ile düzenli epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, Türkiye'de C. albicans ile ilgili mikrobiyolojik ve klinik veriler eksiktir. Bu sebeple, Türkiye'de üçüncü basamak bir hastanenin C. albicans olgularından elde edilen verileri değerlendirdik. Çalışmaya dahil edilen 171 hastada genel mortalite oranı %66,7 olarak bulundu. Tek değişkenli analiz, yaş, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatışı, santral venöz kateterizasyon, mekanik ventilasyon, hemodiyaliz, diabetes mellitus, Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) enfeksiyonu, steroid kullanımı ve hiperalimentasyonun mortalite ile ilişkili olduğunu gösterdi. Çok değişkenli lojistik regresyon yaş, YBÜ yatışı, steroid kullanımı ve hiperalimentasyonun mortalite ile bağımsız olarak ilişkili olduğunu gösterdi. Cox regresyonunda yaş, YBÜ yatışı, önceki antifungal kullanımı ve kandidemi sonrası antifungal tedavi yokluğu bağımsız olarak azalmış sağkalım ile ilişkiliydi. Flukonazol (FLC) en sık kullanılan antifungal ilaçtı ve FLC + amfoterisin B veya FLC + ekinokandin ile tedavi edilen hastalar en iyi sağkalım oranlarına sahipti. 171 izolatın tamamı test edilen tüm antifungal ilaçlara duyarlıydı. Bulgularımız yüksek ölüm oranlarını göstermekte ve ölümle ilişkili faktörleri ortaya koymaktadır. Candida albicans tüm antifungal ilaçlara duyarlı olmaya devam etmektedir; bu nedenle, zamanında tanı ve uygun antifungal tedavi, sağkalımı ve klinik sonuçları iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Candidemia is a major global health challenge, with Candida albicans being the most common causative agent. Since antifungal drugs may promote resistance, regular epidemiological studies are required. Nonetheless, microbiological and clinical data on C. albicans in Türkiye are limited. Therefore, we assessed data from C. albicans cases in a tertiary care hospital in Türkiye. Among 171 enrolled patients, the overall mortality rate was 66.7%. Univariate analysis showed that age, intensive care unit (ICU) admission, central venous catheterization, mechanical ventilation, hemodialysis, diabetes mellitus, Coronavirus disease 2019 (COVID-19) infection, steroid use, and hyperalimentation were associated with mortality. Multivariate logistic regression showed that age, ICU admission, steroid use and hyperalimentation were independently associated with mortality. In Cox regression, age, ICU admission, prior antifungal use, and absence of antifungal treatment after candidemia were independently associated with decreased survival. Fluconazole (FLC) was the most frequently used antifungal, and patients treated with FLC + amphotericin B or FLC + echinocandin had the best survival rates. All 171 isolates were susceptible to all tested antifungals. Our findings show high mortality rates and reveal mortality-associated factors. Candida albicans remains susceptible to all antifungals; therefore, timely diagnosis and appropriate antifungal treatment can enhance survival and clinical outcomes.