Tenisçilerde izokapnik tamponlama fazını geliştirmeye yönelik antrenmanların oyun performansına ilişkin parametrelere etkisi
The effect of training aimed at developing the isokapnic buffering phase in tennis players on game performance-related parameters
  1. Tez No: 1006778
  2. Yazar: ABDULKERİM ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN HAZAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Spor, Tenis, İzokapnik buffering fazı, Performance, Sports, Tennis, Isocapnic buffering phase
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Yöntem: Çalışmaya 18-25 yaş aralığındaki spor bilimleri fakültelerinin antreörlük eğitimi bölümünde en az bir dönem tenis uzmanlık eğitimi alan 13'ü çalışma 14'ü kontrol grubu olmak üzere 27 tenis sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümleri alınmıştır. Laboratuvar ölçümleri için gönüllülere wingate anaerobik testi uygulanmış ve bu test esnasında anaerobik güç değerlerinden zirve güç (Peak Power W/Kg), ortalama güç (Avarage Power W/Kg), minimum güc (Minimum Power W/Kg) ve güç kaybı (Power Drop %) değerleri tespit edilmiştir. Anaerobik ölçümlerden 1 hafta sonra katılımcılara maksimal egzersiz testi uygulandı ve aerobik değerlerden anaerobik esik nabzı (bpm), anaerobik eşik oksijen miktarı (ml/k/dk), solunum eşik oksijen miktarı (ml/k/dk), solunum eşiği (süre), izokapnik tampon fazı (süre), Maks VO2 (ml/k/dk), solunum. eşik nabzı (bpm), maksimal nabız (bpm), anaerobik eşik (süre), izokapnik tampon fazı (vo2), hipokapnik tampon fazı (süre), hipokapnik tampon fazı (vo2) değerleri tespit edilmiştir. Saha ölçümleri için ise katılımcıların forehand hız (km/s), backhand hız (km/s), servis hız (km/s) ve ITN puanları tespit edilmiştir. Sporcuların performanslarını değerlendirmek için h/p/cosmos, Quark Cped, Cosmed marka koşu bandı ve monark marka, ergomedic 894 E model (peak bike) bisiklet kullanılmıştır. Saha testlerini değerlendirmek için top hız ölçümünde bushnell marka radar cihazı, ITN puanını değerlendirmek için Staneg marka top atma cihazı kullanılmıştır. Performans testleri alındıktan sonra tanımlayıcı istatistiklerde standart sapma, aritmetik ortalama, minimum ve maksimum değerleri ve ortanca değerleri verilmiştir. Daha sonra verilerin normal dağılıp dağılmadığının kontrolü Shapiro–Wilk testi sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Gruplar arası kaşılaştırma yapılırken normal dağılım gösteren değerler için İndependent-Smaples T testi, normal dağılım göstermeyenler için Mann Whitney-U testi kullanılırken, ön test-son test karşılaştırmalarında normal dağılım gösteren değerler için Pairet-Smaples T testi, normal dağılım göstermeyen değerler için Wilcoxon testi kullanılımıştır. Korelasyon analizi için ise normal dağılım gösteren değerlerde Pearson, normal dağılım göstermeyen değerlerde Spearman Korelasyon testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 anlamlı kabul edilerek analizler yapılmıştır. Bulgular: Yapılan bu çalışmada Wingate anaerobik ön test son test karşılaştırmalarında çalışma grubu lehine zirve güç (w/kg), ortallama güç (w/kg), minimum güç (w/kg) ve güç kaybı (w/kg) değerlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Saha ölçümlerinde ise çalışma grubu lehine forehand hız (km/s), backhand hız (km/s), servis hız (km/s) ve ıtn puanlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yapılan aerobik testlerin ön test son test karşılaştırmalarında çalışma grubu lehine anaerobik eşik oksijen miktarı (ml/k/dk) ve izokapnik tampon fazı (vo2) değerlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Korelasyon analizinde ise anaerobik testler, aerobik tesler ve saha testleri arasında pozitif yönlü korelasyonlar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Tenisçilerde oyun performansını artırmak için hem aerobik hem de anaerobik gücün geliştirilmesi oldukça önemlidir. Aerobik ve anaerobik antrenman modellerini etkin bir şekilde uygulamanın çalışma grubunun oyun performansına katkı sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Method: Twenty-seven tennis players aged 18-25, who had completed at least one semester of tennis specialization training in the coaching education department of sports science faculties, voluntarily participated in the study. Thirteen participants were in the experimental group and 14 were in the control group. Participants' height and body weight measurements were taken. For laboratory measurements, volunteers underwent the Wingate anaerobic test, during which anaerobic power values such as peak power (w/kg), average power (w/kg), minimum power (w/kg) and power drop (%) were determined. One week after anaerobic measurements, participants underwent a maximal exercise test, and the following aerobic values were determined: anaerobic threshold heart rate (bpm), anaerobic threshold oxygen consumption (ml/kg/min), respiratory threshold oxygen consumption (ml/kg/min), respiratory threshold (time), isocapnic buffer phase (duration), Makx VO2 (ml/kg/min), respiratory. threshold heart rate (bpm), maximal heart rate (bpm), anaerobic threshold (time), isocapnic buffer phase (VO2), hypocapnic buffer phase (time), and hypocapnic buffer phase (VO2) values were determined. For field measurements, participants' forehand speed (km/h), backhand speed (km/h), serve speed (km/h), and ITN scores were determined. To evaluate the athletes' performance, h/p/cosmos, Quark Cped, and Cosmed brand treadmills and Monark brand, ergomedic 894 E model (peak bike) bicycles were used. To evaluate field tests, a Bushnell brand radar device was used to measure ball speed, and a Staneg brand ball throwing device was used to evaluate the ITN score. After the performance tests were conducted, descriptive statistics including standard deviation, arithmetic mean, minimum and maximum values, and median values were provided. Subsequently, the normality of the data distribution was assessed based on the results of the Shapiro–Wilk test. When comparing groups, the Independent-Samples T-test was used for values showing a normal distribution, and the Mann Whitney-U test was used for those not showing a normal distribution. In pre-test-post-test comparisons, the Paired-Samples T-test was used for values showing a normal distribution, and the Wilcoxon test was used for values not showing a normal distribution. For correlation analysis, the Pearson correlation test was used for values showing a normal distribution, and the Spearman correlation test was used for values not showing a normal distribution. Analyses were performed with a significance level of p<0.05 considered significant. Findings: In this study, significant differences were found in peak power (w/kg), average power (w/kg), minimum power (w/kg), and power loss (w/kg) values in favor of the study group in Wingate anaerobic pre-test and post-test comparisons. In field measurements, significant differences were found in favor of the study group in forehand speed (km/s), backhand speed (km/s), serve speed (km/s), and ITN scores. In the pre-test and post-test comparisons of the aerobic tests, significant differences were found in favor of the study group in anaerobic threshold oxygen uptake (ml/kg/min) and isocapnic plateau phase (VO2) values. In the correlation analysis, positive correlations were found between anaerobic tests, aerobic tests, and field tests. Conclusion: Developing both aerobic and anaerobic power is crucial for improving tennis players' performance. It has been observed that effectively implementing aerobic and anaerobic training models contributes to the performance of the working group.