Depresyon tanılı hastaların uyku kalitesinin biyolojik ritim, işlevsellik ve tedavi uyumuna etkisi
The effect of sleep quality on biological rhythm, functioning, and treatment adherence in patients diagnosed with depression
  1. Tez No: 1006784
  2. Yazar: İREM GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, uyku kalitesi, biyolojik ritim, işlevsellik, tedavi uyumu, Depression, sleep quality, biological rhythm, functionality, medication adherence. Date: January, 2026
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İstanbul ilinde bir vakıf üniversitesine ait, tıp fakültesi hastanesi yetişkin psikiyatri polikliniğine başvuran depresyon tanılı hastaların uyku kalitesinin, biyolojik ritim, işlevsellik ve tedavi uyumuna etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Depresyon, kişinin biyolojik düzeni, işlevselliği ve tedaviye olan uyum süreciyle ilişkili bir ruhsal bozukluktur. Dolayısıyla uyku kalitesinin söz konusu alanlar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki bu çalışma, psikiyatri polikliniğine tanı ve tedavi amacıyla 16.12.2024- 15.03.2025 tarihleri arasında başvuran 110 depresyon tanılı bireyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22 programı ile yapılmıştır. Uyku kalitesi için Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği, biyolojik ritimler için Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesi, işlevsellik düzey ölçümü için Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Görüşmesi ve tedavi uyumu için Tıbbi Tedaviye Uyum Oranı Ölçeği (MARS) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda edinilen bulgular, uyku kalitesi ile biyolojik ritim, işlevsellik ve tedavi uyumu arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Uyku kalitesinin kötü olmasının biyolojik ritimde bozulmalarla ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda toplumsal işlevsellik düzeyinde azalma ve tedaviye uyumda düşüş yaşanması da saptanmıştır. Depresyonda uyku kalitesi arttıkça biyolojik ritmin düzenli hale geldiği, işlevselliklerinin iyileştiği ve tedavi uyumunun arttığı belirlenmiştir. Bu bulgular, depresyon tedavi sürecinde uyku düzeninin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik yaklaşımların klinik uygulamalarda dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the impact of sleep quality on biological rhythms, social functioning, and treatment adherence among patients diagnosed with depression. the research sample consisted of individuals attending the adult psychiatry outpatient clinic of a foundation university medical faculty hospital in Istanbul. Depression is a mental health disorder inherently linked to an individual's biological regulation, functional capacity, and the process of therapeutic compliance. Consequently, this research specifically evaluates the influence of sleep quality across these interrelated domains. This descriptive and correlational study was conducted with 110 individuals diagnosed with depression who sought diagnosis and treatment at the psychiatry outpatient clinic between December 16, 2024, and March 15, 2025. Data analysis was performed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 software. The assessment battery included the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) to evaluate sleep patterns, the Biological Rhythm Interview of Assessment in Neuropsychiatry for biological cycles, the Social Functioning Self-Report Scale to measure functional capacity, and the Medication Adherence Rating Scale (MARS) to monitor therapeutic compliance. The findings revealed statistically significant correlations between sleep quality and the variables of biological rhythm, functioning, and treatment adherence. It was determined that poor sleep quality is directly associated with disruptions in biological rhythms. Furthermore, a decline in social functioning and a reduction in adherence to medical treatment were observed in cases of impaired sleep. Conversely, the results indicate that as sleep quality improves, biological rhythms stabilize, functional levels enhance, and therapeutic compliance increases. These findings underscore the necessity of incorporating sleep-oriented interventions into clinical practice to optimize the management of depressive disorders.