Odun sirkesinin aronya (Aronia melanocarpa) bitkisinin büyüme ve gelişimi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of wood vinegar on the growth and development of aronia (Aronia melanocarpa)
- Tez No: 1006802
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÖLMEZ, DOÇ. DR. ERCAN OKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ormancılık, Forestry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle önemli tarımsal ve tıbbi değere sahip olan aronya (Aronia melanocarpa) fidanlarının büyüme ve gelişim parametreleri üzerindeki odun sirkesinin (OS) etkilerini incelemektedir. Araştırma, farklı OS konsantrasyonlarının kök boğazı çapı, sürgün boyu, kök uzunluğu ve sürgün sayısı gibi morfolojik özellikler üzerindeki etkisini değerlendirmek için kontrollü koşullar altında yürütülmüştür. Deneyde, hindistan cevizi kabuğu lifi, torf ve perlit (2:2:1 oranı) içeren standart bir ortamda yetiştirilen in vitro çoğaltılmış aronya fidanları kullanılmıştır. Altı farklı OS konsantrasyonu %0,01, %0,1, %0,5, %1, %5 ve %10 ve bir kontrol grubu (distile su) 9 hafta boyunca yapraklara püskürtülerek uygulanmıştır. Büyüme parametreleri 10. haftanın sonunda ölçülmüş, veriler tek yönlü ANOVA ve post-hoc Tukey HSD testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Önemli bulgular, düşük OS konsantrasyonlarının (%0,1 ve %0,01) kök boğazı çapını kontrole göre (1.07 mm) önemli ölçüde artırdığını (sırasıyla 1.29 mm ve 1.21 mm) ortaya koymuştur. Sürgün boyu en yüksek %0,1 OS konsantrasyonunda (9.13 cm) iken, kök uzunluğu %0,01 OS konsantrasyonunda zirve yapmıştır (9.71 cm). Sürgün sayısı da %1 ve %0,1 OS konsantrasyonlarında belirgin bir artış göstermiştir. Ancak, daha yüksek konsantrasyonların (örn. %1 OS) gelişim üzerinde engelleyici etkiler gösterdiği, bu durumun OS'nin doza bağlı bir tepkisi olduğunu vurgulamıştır. Sağkalım oranları en yüksek %1 OS konsantrasyonunda (%62.5) iken, %5 OS konsantrasyonu ciddi fitotoksisiteye neden olmuştur (%0.96 sağkalım). Çalışma, özellikle düşük konsantrasyonlarda uygulanan OS'nin, aronya fidanları için güçlü bir biyo-uyarıcı olarak işlev gördüğü, bitkisel büyüme ve kök gelişimini iyileştirdiği sonucuna varmaktadır. Bu sonuçlar, OS'nin sürdürülebilir tarımdaki rolü hakkındaki mevcut literatürle uyumludur ve sentetik büyüme artırıcılarına organik bir alternatif olarak potansiyelini vurgulamaktadır. Gelecekteki araştırmalar, OS'nin etki mekanizmalarını, saha uygulanabilirliğini ve ticari aronya yetiştiriciliğindeki kullanımını optimize etmek için toprak mikrobiyotası ile etkileşimlerini keşfetmelidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of wood vinegar (WV) on the growth and development parameters of chokeberry (Aronia melanocarpa) seedlings, a plant of significant agricultural and medicinal value due to its high antioxidant content. The research was conducted under controlled conditions to evaluate the impact of different WV concentrations on morphological traits such as root collar diameter, shoot length, root length, and shoot number. The experiment utilized in vitro-propagated chokeberry seedlings, grown in a standardized medium composed of cocopeat, peat, and perlite (2:2:1 ratio). Six WV concentrations %0,01, %0,1, %0,5, %1, %5 ve %10 and a control group (distilled water) were applied foliarly over a 9-week period. Growth parameters were measured at the end of the 10th week, and data were analyzed using one-way ANOVA and post-hoc Tukey HSD tests. Key findings revealed that low WV concentrations (%0,1 and %0,01)significantly enhanced root collar diameter (1.29 mm and 1.21 mm, respectively) compared to the control (1.07 mm). Shoot length was highest at %0,1 WV (9.13 cm), while root length peaked at %0,01 WV (9.71 cm). Shoot count also increased notably with %1 and %0,1 WV. However, higher concentrations (e.g., %1 WV) showed inhibitory effects, underscoring the dose-dependent response of WV. Survival rates were highest at %1 WV (62.5%), whereas %5 WV resulted in severe phytotoxicity (0.96% survival). The study concludes that WV, particularly at low concentrations, acts as a potent biostimulant for chokeberry seedlings, improving vegetative growth and root development. These results align with existing literature on WV's role in sustainable agriculture, highlighting its potential as an organic alternative to synthetic growth enhancers. Future research should explore WV's mechanisms of action, field applicability, and interactions with soil microbiota to optimize its use in commercial chokeberry cultivation.