Renal transplantasyon yapılan hastalarda retina görüntülemeleri ile göz problemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of eye problems with retinal imaging in patients undergoing renal transplantation
  1. Tez No: 1006829
  2. Yazar: ALİ YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP GÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH), Retinopati, Renal Transplantasyon, Chronic Kidney Disease (CKD), Retinopathy, Renal Transplantation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) bulunan hastalarda primer böbrek hastalığı veya hastaların kullandığı ilaçlar, ek hastalıklar retinopatiye neden olabilmektedir. KBH hastalarına renal transplantasyon yapıldıktan sonra retinopati bulguları; kullanılan immünsüpresif tedaviler, kortikosteroidler nedeniyle alevlenebilir veya insidansı artabilir. Retinopati nedeniyle hastaların yaşam kalitesinde azalma ve morbiditede artış meydana gelir. Bu çalışmadaki amacımız renal transplantasyon yapılan hastalarda görüntüleme yöntemleri ile retinopati değerlendirmesi yapmak ve bulguları hasta bazında değerlendirmektir. Gereç-Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı'nda takipli en az 3 ay önce renal transplantasyon yapılmış 18 yaşından büyük hastalar çalışmaya dahil edildi. Kesitsel olarak başlıca hastaların yaşı, cinsiyeti, primer böbrek hastalıkları, kullandığı ilaçlar, laboratuvar parametreleri, Optik Koherens Tomografisi (OCT) bulguları incelenmiştir. İstatistiksel analiz SPSS 26.0 versiyonu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya renal transplantasyon yapılan 86 hasta dahil edilmiştir. Yaş ile retinopati bulgularını değerlendirmek için yapılan korelasyon analizinde, band disorganizasyonu varlığı ile yaş artışı arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır (r=0,213, p=0,049). Birden fazla renal transplantasyon öyküsü olan hastalarda retinopati bulgularından band disorganizasyonu varlığına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiş olup; birden fazla transplantasyon öyküsü olan 5 (%41,7) hastada, olmayanlardan ise 6 (%8,1) hastada band disorganizasyonu varlığı belirlenmiştir (p<0,05). SGLT-2 inhibitörü kullanan hastalarda band disorganizasyonu, kullanmayanlara göre anlamlı farkla fazla bulunmuştur [sırasıyla 4 (%44,4) ve 7 (9,1)] (p<0,05). Nakil sonrası BK virüs öyküsü olan hastalarda dış sınırlayıcı membran düzensizliği olmayanlara göre anlamlı farkla fazla bulunmuştur [sırasıyla 2 (%33,3) ve 1 (1,3)] (p<0,05). Preemptif renal transplantasyona göre retinopati bulguları değerlendirildiğinde; preemptif transplantasyon yapılan hastalarda iç retina tabakalarının düzensizliği varlığı saptanmazken, yapılmayanlarda 14 (%20,6) hastada iç retina tabakalarının düzensizliği belirlenmiştir (p<0,05). Serum kreatinin ile görme keskinliği azalmasında sağ (r=0,226, p=0,037) ve sol (r=0,282, p=0,009) arasında pozitif; CRP ile dış sınırlayıcı membran düzensizliği (r=0,248, p=0,021) ve band disorganizasyonu (r=0,238, p=0,027) arasında pozitif, HbA1c ile band disorganizasyonu arasında (r= 0,239, p=0,031) pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda renal transplantasyon nedeniyle takip edilen hastaların görüntüleme yöntemi ile göz bulguları değerlendirildi. Yaş, birden fazla renal transplantasyon öyküsü, HbA1c, SGLT-2 inhibitörü kullanımı ile OCT bulgularından band disorganizasyonu arasında pozitif korelasyon saptandı. Nakil sonrası BK virüs öyküsü olan hastalarda dış sınırlayıcı membran düzensizliği anlamlı derecede fazla bulundu. Kreatinin değeri ile sağ ve sol görme keskinliğinde azalma arasında pozitif korelasyon saptandı. Preemptif renal transplantasyon yapılmayan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla iç retina tabakalarının düzensiz olduğu görüldü. CRP yüksekliği ile dış sınırlayıcı membran düzensizliği ve band disorganizasyonu varlığı arasında pozitif korelasyon saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction: In patients with Chronic Kidney Disease (CKD), primary kidney disease or medications and additional diseases can cause retinopathy. After renal transplantation in CKD patients, retinopathy findings may be exacerbated or their incidence may increase due to immunosuppressive treatments and corticosteroids. Retinopathy leads to decreased quality of life and increased morbidity in patients. The aim of this study is to evaluate retinopathy in renal transplant patients using imaging methods and to assess the findings on a patient-by-patient basis. Materials and Methods: Patients over 18 years of age who had undergone renal transplantation at least 3 months prior and were followed up at the Department of Nephrology, Gazi University Faculty of Medicine were included in the study. The main parameters examined in a cross-sectional study were age, gender, primary kidney disease, medications used, laboratory parameters, and Optical Coherence Tomography (OCT) findings. Statistical analysis was performed using SPSS version 26.0. Results: The study included 86 patients who underwent renal transplantation. In the correlation analysis performed to evaluate age and retinopathy findings, a positive correlation was found between the presence of band disorganization and age (r=0.213, p=0.049). In patients with a history of multiple renal transplants, a statistically significant difference was obtained in terms of the presence of band disorganization among retinopathy findings; band disorganization was determined in 5 (41.7%) patients with a history of multiple transplants and in 6 (8.1%) patients without a history of multiple transplants (p<0.05). Band disorganization was found to be significantly more frequent in patients using SGLT-2 inhibitors compared to those not using them [4 (44.4%) and 7 (9.1) respectively] (p<0.05). External limiting membrane dysregulation was found significantly more in patients with a history of BK virus after transplantation compared to those without [2 (33.3%) and 1 (1,3) respectively] (p<0.05). When retinopathy findings were evaluated according to preemptive renal transplantation; while the presence of inner retinal layer irregularities was not detected in patients who underwent preemptive transplantation, inner retinal layer irregularities were determined in 14 (20.6%) patients in those who did not undergo preemptive transplantation (p<0.05). A positive correlation was found between serum creatinine and decreased visual acuity between the right (r=0.226, p=0.037) and left (r=0.282, p=0.009), between CRP and outer limiting membrane irregularity (r=0.248, p=0.021) and band disorganization (r=0.238, p=0.027), and between HbA1c and band disorganization (r=0.239, p=0.031). Conclusion: In our study, ocular findings were evaluated using imaging methods in patients followed up due to renal transplantation. A positive correlation was found between age, history of multiple renal transplantations, HbA1c, SGLT-2 inhibitor use, and band disorganization from OCT findings. Outer limiting membrane irregularity was found to be significantly more prevalent in patients with a history of post-transplant BK virus. A positive correlation was found between creatinine level and decreased right and left visual acuity. Statistically significant irregularity of the inner retinal layers was observed in patients who did not undergo preemptive renal transplantation. A positive correlation was found between high CRP levels and the presence of outer limiting membrane irregularity and band disorganization.