Sarkopeni ile ilişkili bulgular ve hiperlipidemi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between sarcopeniarelated findings and hyperlipid
  1. Tez No: 1006830
  2. Yazar: SERCAN YETEREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperlipidemi, Statin Tedavisi, Kas Kütlesi, Kas Gücü, Vücut Kompozisyonu, Hyperlipidemia, Statin Therapy, Muscle Mass, Muscle Strength, Body Composition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu çalışma, hiperlipidemi tanısı ile statin tedavisi almakta olan erişkin bireylerde sarkopeni ile ilişkili bulguları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sarkopeni, yaşlanma sürecinde kas kütlesi ve gücünde azalma ile karakterize edilen, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir klinik durumdur. Hiperlipidemi, kardiyovasküler hastalıkların başlıca risk faktörlerinden biri olmakla birlikte kas-iskelet sistemi üzerinde de etkiler gösterebilmektedir. Bu nedenle statin tedavisinin kas sağlığı üzerine olan olası etkilerinin anlaşılması, bireysel ve toplumsal sağlık açısından önem taşımaktadır. Gereç ve Yöntem Bu araştırma nicel araştırma yaklaşımında, gözlemsel-analitik nitelikte kesitsel bir çalışmadır. Örneklem iki gruptan oluşmuştur: statin kullanmayan sağlıklı kontrol grubu (n=93) ve hiperlipidemi tanısı ile statin tedavisi alan grup (n=101). Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile katılımcılardan elde edilen antropometrik ölçümler, vücut kompozisyonu parametreleri, kas gücü değerlendirmeleri ve biyokimyasal ölçümlerden oluşmaktadır. Boy, kilo, bel çevresi ve vücut kitle indeksi ölçülmüş; kas kütlesi, yağ oranı, vücut suyu, visseral yağ, vücut tipi, bazal metabolizma hızı, kemik kütlesi ve kas kalitesi gibi vücut kompozisyonu göstergeleri değerlendirilmiştir. Kas gücü göstergesi olarak el kavrama gücü kullanılmıştır. Biyokimyasal parametreler kapsamında LDL, HDL, Non-HDL, trigliserit, total kolesterol ve ALT değerleri kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde normallik Kolmogorov–Smirnov ve Shapiro–Wilk testleri ile değerlendirilmiş; grup karşılaştırmalarında Mann–Whitney U ve Kruskal–Wallis testleri, ilişkilerin incelenmesinde ise Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular Kontrol grubu ile statin kullanan grup karşılaştırıldığında yaş, boy, VKİ, bel çevresi, kas kütlesi, bazal metabolizma hızı, visseral yağ, kas kalitesi ve kemik kütlesi değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,05). El kavrama gücü, vücut suyu, yağ oranı, vücut tipi, trigliserit ve ALT değişkenlerinde ise anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Lipid parametreleri açısından LDL, HDL, Non-HDL ve total kolesterol düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir (p<0,05). Statin kullanan grupta yapılan alt analizlerde cinsiyete göre bazı antropometrik ve vücut kompozisyonu değişkenlerinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Statin tipine göre kas kalitesi ve vücut yağ oranı değişkenlerinde anlamlı farklılık saptanırken, el kavrama gücü ve kas kütlesi açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Statin kullanım süresi ile HDL arasında zayıf düzeyde pozitif ilişki bulunmuş, ancak kullanım süresi ile el kavrama gücü ve kas kütlesi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç Bu çalışma, hiperlipidemi tanısı ile statin tedavisi alan bireylerde sarkopeni ile ilişkili bazı parametrelerin kontrol grubuna göre farklılaşabildiğini göstermiştir. Grup karşılaştırmalarında kas kütlesi ve kas kalitesi gibi vücut kompozisyonu göstergelerinde anlamlı farklılıklar saptanırken el kavrama gücünde anlamlı fark bulunmamıştır. Statin kullanım süresi ile kas gücü ve kas kütlesi arasında anlamlı ilişki olmaması, süre değişkeninin bu örneklemde temel belirleyici olmayabileceğini düşündürmektedir. Statin tipine göre kas kalitesi ve yağ oranında farklılık gözlenmesi, statin tedavisinin kas sağlığı üzerindeki etkilerinin yalnızca kas gücü veya kas kütlesi üzerinden değil; vücut kompozisyonu, yaş, cinsiyet ve yaşam tarzı gibi değişkenlerle birlikte çok boyutlu değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim This study aims to evaluate sarcopenia-related findings in adult individuals diagnosed with hyperlipidemia and receiving statin therapy. Sarcopenia is an important clinical condition characterized by a decrease in muscle mass and strength during the aging process and negatively affecting quality of life. Although hyperlipidemia is one of the major risk factors for cardiovascular diseases, it may also have effects on the musculoskeletal system. Therefore, understanding the possible effects of statin therapy on muscle health is important for both individual and public health. Materials and Methods This study was designed as a quantitative, observational-analytical cross-sectional study. The sample consisted of two groups: a healthy control group not using statins (n=93) and a group receiving statin therapy due to hyperlipidemia (n=101). Data were collected using a Personal Information Form prepared by the researcher and included anthropometric measurements, body composition parameters, muscle strength assessments, and biochemical measurements. Height, weight, waist circumference, and body mass index were measured. Body composition indicators such as muscle mass, body fat percentage, body water, visceral fat, body type, basal metabolic rate, bone mass, and muscle quality were evaluated. Handgrip strength was used as an indicator of muscle strength. Biochemical parameters including LDL, HDL, Non-HDL, triglycerides, total cholesterol, and ALT were recorded. Normality of continuous variables was assessed using the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used for group comparisons, while Spearman correlation analysis was used to examine relationships between variables. Statistical significance was accepted as p<0.05. Results Significant differences were found between the control group and the statin group in terms of age, height, BMI, waist circumference, muscle mass, basal metabolic rate, visceral fat, muscle quality, and bone mass (p<0.05). No significant differences were observed for handgrip strength, body water, body fat percentage, body type, triglycerides, and ALT (p>0.05). Lipid parameters including LDL, HDL, Non-HDL, and total cholesterol showed significant differences between the groups (p<0.05). Subgroup analyses within the statin group revealed significant differences in several anthropometric and body composition variables according to sex. Differences were observed in muscle quality and body fat percentage according to statin type, whereas no significant differences were found in handgrip strength or muscle mass. Statin use duration showed a weak positive correlation with HDL but was not associated with handgrip strength or muscle mass. Conclusion This study showed that some sarcopenia-related parameters differed between individuals receiving statin therapy for hyperlipidemia and the healthy control group. Significant differences were observed in body composition indicators such as muscle mass and muscle quality, whereas no significant difference was found in handgrip strength. The absence of a significant relationship between statin use duration and muscle strength or muscle mass suggests that treatment duration may not be a primary determinant in this sample. These findings indicate that the effects of statin therapy on muscle health should be evaluated multidimensionally, considering body composition, age, sex, and lifestyle factors rather than only muscle strength or muscle mass.