Soğuk Savaş'tan Rusya-Ukrayna Savaşı'na Almanya'nın güvenlik politikalarındaki dönüşüm: Zeitenwende ve Avrupa güvenliği
The transformation of Germany's security policies from The Cold War to the Russia-Ukraine War: Zeitenwende and European security
- Tez No: 1006838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVEN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği, Avrupa güvenlik sistemi, European Socurity and Defense İdetend, European security system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Almanya'nın güvenlik politikalarının tarihsel evrimini Soğuk Savaş döneminden Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasına uzanan süreçte incelemekte ve 2022'de ilan edilen“Zeitenwende”dönüşümünü analiz etmektedir. Çalışmanın temel amacı, Almanya'nın güvenlik algısında yaşanan değişimin tarihsel sürekliliğin bir uzantısı mı yoksa yapısal bir paradigma değişimi mi olduğunu ortaya koymak ve bu dönüşümün Avrupa güvenlik mimarisi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Tezde, İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan askeri güce mesafeli ve çok taraflılığa dayalı güvenlik kültürü; Soğuk Savaş dönemi, Ostpolitik süreci ve birleşme sonrası temkinli yaklaşım çerçevesinde ele alınmıştır. 2014 Kırım ilhakı önemli bir kırılma işareti olmakla birlikte, esas dönüşümün 24 Şubat 2022 sonrasında gerçekleştiği ortaya konulmuştur. Rusya-Ukrayna Savaşı, Almanya'nın savunma politikasında kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecini başlatmış; 100 milyar Euroluk özel savunma fonu, Bundeswehr'in modernizasyonu ve Avrupa güvenliğinde daha aktif bir rol üstlenilmesi bu değişimin somut göstergeleri olmuştur. Çalışma ayrıca NATO'nun doğu kanadını güçlendirme stratejileri ve Avrupa Birliği'nin savunma iş birliği girişimleri bağlamında Almanya'nın artan liderlik rolünü değerlendirmektedir. Bulgular, Almanya'nın“çekingen güç”kimliğinden daha fazla sorumluluk üstlenen bir aktöre doğru evrildiğini göstermektedir. Bununla birlikte, bu dönüşümün kalıcı bir güvenlik paradigmasına dönüşüp dönüşmeyeceği, reformların sürdürülebilirliği ve Avrupa düzeyindeki iş birliğinin derinleşmesine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical evolution of Germany's security policies from the Cold War era to the post-Russia-Ukraine War period and analyses the 'Zeitenwende' transformation announced in 2022. The main objective of the study is to determine whether the change in Germany's security perception is an extension of historical continuity or a structural paradigm shift, and to assess the impact of this transformation on the European security architecture. The thesis examines the security culture that emerged after the Second World War, characterised by a distanced approach to military power and based on multilateralism, within the framework of the Cold War era, the Ostpolitik process, and the cautious approach following reunification. While the 2014 annexation of Crimea marked a significant turning point, it has been demonstrated that the fundamental transformation occurred after 24 February 2022. The Russia-Ukraine War initiated a comprehensive restructuring process in Germany's defence policy; a €100 billion special defence fund, the modernisation of the Bundeswehr, and taking on a more active role in European security are concrete indicators of this change. The study also assesses Germany's increasing leadership role in the context of NATO's eastern flank reinforcement strategies and the European Union's defence cooperation initiatives. The findings show that Germany is evolving from a 'reluctant power' to an actor that is taking on more responsibility. However, whether this transformation will become a permanent security paradigm depends on the sustainability of the reforms and the deepening of cooperation at the European level.