Pestisitlerin desidualizasyon üzerine etkileri
Effects of pesticides on desidualization
- Tez No: 1006839
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KOYUTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Deltametrin, bakır, glifosat, infertilite, üreme, Deltamethrin, copper, glyphosate, infertility, reproduction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kadın üreme sağlığı problemleri giderek daha yaygın olarak görülmekte ve küresel çapta endişeye yol açmaktadır. Desidualizasyon, implantasyona uygun bir uterus ortamı sağlaması ile başarılı gebeliğin hayati bir belirleyicisidir. Kusurlu desidualizasyon, uygunsuz bir maternal-fetal arayüzünün oluşmasına neden olarak, kadın infertilitesi, düşükler, intrauterin gelişme geriliği ve preeklampsi dahil olmak üzere çeşitli gebelik bozukluklarıyla ilişkilendirilmektedir. Amaç: Çok sayıdaki çalışmada, tarımda çok yaygın olarak kullanılan pestisitlerin ciddi sağlık sorunlarına neden oldukları bildirilmiştir. Bu tez çalışmasında, pestisitlerin in vitro desidualizasyon modelinde desidualizasyona etkilerini araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: CRL-4003 hücreleri kullanılarak in-vitro desidualizasyon modeli oluşturuldu. Tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan herbisit, insektisit ve fungusit grubundan birer adet pestisit seçildi ve MTT analizi ile belirlenen, sitotoksik olmayan düşük dozları hücrelere uygulanarak desidualizasyona etkileri araştırıldı. Bu amaçla deneylerin 6. gününde ELISA yöntemiyle desidualizasyon belirteci olan prolaktin düzeyi, immünositokimyasal boyamayla FOXO1 ve HOXA10 ekspresyon seviyeleri, JC-1 boyasıyla mitokondriyal membran potansiyeli ve toplam oksidan durum (TOS) analizleri yapıldı. Bulgular: Mikroskopik inceleme ile grupların tamamında desidualizasyon oluştuğu izlendi. Prolaktin seviyesinde, kontrol grubuna kıyasla D ve C gruplarında artma, G ve M gruplarında ise azalma saptandı. FOXO1 ekspresyonunda kontrol grubuna göre tüm gruplarda azalma saptandı. HOXA10 ekspresyon seviyelerinde ise gruplar arasında fark saptanmadı. Mitokondriyal membran potansiyeli analizinde C ve M gruplarında artma saptandı. TOS analizinde kontrol grubuna göre G, D ve C gruplarında artma, M grubunda ise azalma saptandı. Sonuç: Çalışılan pestisitlerin pestisit türüne bağlı olarak desidualizasyon üzerinde farklı etkileri saptandı. Çalışmamızın, üreme sağlığının korunması, geliştirilmesi ve halk sağlığı adına katkı sağlayacağını, gelecekteki çalışmalara rehberlik etmede yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Women's reproductive health problems are becoming increasingly common and widespread globally. Decidualization, by providing a suitable uterine environment for implantation, is a vital part of a successful pregnancy. Defective decidualization leads to the healing of an inadequate maternal-fetal organ, and is associated with various disorders in women, including infertility, miscarriages, intrauterine growth restriction, and preeclampsia. Aim: Numerous studies have reported that pesticides, which are very commonly used in agriculture, cause serious health problems. This thesis aims to investigate the effects of pesticides on decidualization in an in vitro decidualization model. Material and Method: An in-vitro decidualization model was created using CRL-4003 cells. One pesticide each from the herbicide, insecticide, and fungicide groups, commonly used worldwide and in our country, were selected, and their effects on decidualization were investigated by applying low, non-cytotoxic doses, determined by MTT analysis, to the cells. For this purpose, on the 6th day of the experiments, prolactin levels, a decidualization marker, were measured using ELISA, FOXO1 and HOXA10 expression levels were determined by immunocytochemical staining, mitochondrial membrane potential was determined using JC-1 staining, and Total Oxidant Status (TOS) analyses were performed. Results: Microscopic examination revealed decidualization in all groups. Prolactin levels increased in groups D and C compared to the control group, and decreased in groups G and M. FOXO1 expression decreased in all groups compared to the control group. No difference was found in HOXA10 expression levels between the groups. Mitochondrial membrane potential analysis showed an increase in groups C and M. TOS analysis showed an increase in groups G, D, and C compared to the control group, and a decrease in group M. Conclusion: The pesticides studied were found to have different effects on decidualization depending on the pesticide type. We believe that our study will contribute to the protection and improvement of reproductive health and public health, and will be useful in guiding future studies.